Categorieën: Nieuws

Stadsbestuur maakt zich zorgen over woonlasten

Het college van B&W maakt zich zorgen over de hoogte van de woonlasten van huurders van sociale huurwoningen. Het college is bezig met een onderzoek dat in januari afgerond moet zijn. Dat blijkt uit het antwoord op vragen van GroenLinks.

GroenLinks wilde van de gemeente weten hoeveel huurders in Groningen in problemen komen door de crisis. Uit recent onderzoek in Den Bosch blijkt dat daar ongeveer een kwart van de bewoners van de sociale woningbouw moeite heeft om de huur te betalen.

Uit het onderzoek in Den Bosch kwam ook naar voren dat als het beleid zo blijft als het nu is, in de toekomst meer mensen in de problemen gaan komen. GroenLinks wil dat Groningen zich aansluit bij de gemeente Den Bosch, die het probleem in Den Haag wil aankaarten. Of Groningen zich gaat aansluiten bij Den Bosch is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek.

Arjan Kamphuys

Bekijk reacties

  • Het stadsbestuur en de gemeenteraad xzouden zich werkelijk moeten verdiepen in de kwestie.

    Ikzelf heb werkelijk het idee, dat men zelf te veel aan een zijlijn staan in deze kwestie. Derhalve totaal geen weet heeft, wat zich hier afspeelt op de woningmarkt. Ook woningen die in slechts ruim een jaar in huur omhoog zijn getrokken met hetgeen wat mogelijk is. De grens van 680 euro, terwijl dezelfde woning vorig jaar nog plusminus 520 euro moest bedragen per maand. Toch gaan dit soort woningen nog als warme broodjes van de hand. Gelet op het aantal interesseerden op woningnet. Dus de vraag bepaald de prijs zou je zeggen en daar maakt men handig gebruik cq misbruik van. Terwijl bij baanverlies een dergelijke prijs niet valt op te brengen, omdat onze sociale wetgevingen, die wij ooit hadden, dit niet meer volledig afdekt. Met alle gevolgen van dien. Het zelfde geldt voor de enorme huurverhogingen. De lonen en uitkeringen stijgen niet meer mee met de inflatie, waardoor men per saldo aan besteedbaar inkomen moet inleveren. Geld dat verdwijnt in de zakken van woningcorporaties en dus ook niet per saldo kan worden gepompt in de economische economie. Dergelijke huurverhogingen / huizenprijzen vind uiteindelijk dus ook zijn weerslag op de Groningse economie.

  • Dat er rekening wordt gehouden met mensen die door bv werkeloosheid hun huur tijdelijk niet kunnen betalen (erna volgt huurtoeslag) prima. Maar er is volgens mij een veel grotere groep mensen die door rentelast van hun schulden de huursverhoging niet kunnen opbrengen. Daar heb ik wat meer moeite mee dat de overheid ingrijpt.
    Hoeveel lopen daar ook al niet van bij de voedselbank? Niet omdat ze zo weinig inkomen hadden, maar omdat ze zoveel gezopen, vergokt of op andere manieren geld over de balk hebben gegooid. Denk daar bv ook aan verkeersboetes ed.
    En helemaal spuugzat word ik van de politici die dan hier wel willen hulpen, maar algemenere voorzieningen als bv de bijstand, witgoedregelingen en kwijtscheldingen willen korten. Wat bereik je daarmee? Dat tokkies die er op los leven dat kunnen blijven doen en mensen die WEL hun verantwoordelijkheid nemen in de problemen komen.
    Maar tja dat staat zo leuk voor de bühne als je bv als PVDA-er wat voor de zielige mensen doet, maar onder tussen landelijk met de botte bijl regelingen wegsnoeit of gemeentes met onmogelijke opdracht op zadelt.

Recente berichten

Julianaplein komend weekend bijna geheel afgesloten; van Drachten naar Haren kan nog wel

Operatie Ring Zuid zit nog tot maandag in fase 3, maar toch verandert komende vrijdag…

59 minuten geleden

Actie om geld op het halen voor MS: Je veters strikken met ovenwanten aan

Probeer het zelf maar eens. Met twee grote ovenwanten de veters van je schoenen strikken.…

3 uur geleden

Doorrijders na ongeval Noorderbinnensingel zitten vast voor verhoor

De twee mannen die dinsdagavond werden aangehouden omdat ze waren doorgereden na een ernstig ongeval,…

3 uur geleden

Inschrijving KardingeRun geopend

De inschrijving voor de tiende editie van de KardingeRun is geopend. De grootste obstakelrun van…

4 uur geleden

Getuigen gezocht van mishandeling Wilgenpad

De politie zoekt getuigen van een mishandeling langs het Wilgenpad in Selwerd, nabij het basketbalveldje.…

5 uur geleden

KEI-week in augustus ook voor alle mbo-studenten

De KEI-week keert na een jaartje Vismarkt terug naar de Grote Markt. De KEI-week is…

5 uur geleden