Categorieën: Nieuws

Partij voor de Dieren tegen komst Primark

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de mogelijke komst van Primark naar de stad. Het bedrijf zou niet passen in het Groningse imago van Fair Trade en Duurzaamheid, omdat het een goedkope kledingketen is, met kleren die vaak maar één seizoen meegaan.

Primark is meermalen in opspraak geweest in verband met de slechte arbeidsomstandigheden in India, zoals kinderarbeid. In het puin van de kledingfabriek in Bangladesh die in mei spontaan instortte en waarbij ruim duizend doden vielen, werden labels van het merk Primark gevonden. Primark is trouwens niet de enige die zich hieraan schuldig maakt.

De Partij voor de Dieren wil weten of het Stadsbestuur het enthousiasme van wethouder Joost van Keulen over de komst van Primark deelt. De partij stelt ook voor, tijdens de Fair Trade week, een kinderarbeid-vrije winkelroute te organiseren.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Natuurlijk is het triest dat er in dat soort landen kleding in mensonterende toestanden mede door kinderen wordt vervaardigd. Maar richt je focus nu dan ook gelijk op de kopers van deze kleding, die willen tenslotte (bijna) niets voor hun kleding betalen.

  • Levert de PvdD dan ook de iPad in die ze hebben gekregen van de gemeente? Ook niet echt het toonbeeld van Fair Trade. Hypocriet gelul allemaal

  • Eerst dit lezen http://www.primark-ethicaltrading.co.uk/

    Primark presenteert zich als een ethisch en duurzaam bedrijf. Dat moet uiteraard kritisch bekeken worden, zeker gezien de lage prijzen die het bedrijf hanteert. Duur betekent echter niet automatisch verantwoord. Dure kleding van de Bijenkorf kan net zo goed onder barre omstandigheden zijn gemaakt.

    • Tja, wat een 'objectief' pro primark verhaal. Door.... inderdaad Primark. Hetzelfde bedrijf dat kleding liet maken in het gebouw dat onlangs instorte in Bangladesh. Inderdaad, er zijn veel meer bedrijven die hun kleding onder deze omstandigheden laten maken o.a. C&A en H&M. Maar dit artikel gaat om een wethouder die een vestiging van Primark promoot.

  • Tja, wat kan het ons schelen dat er onlangs nog ruim 500 doden en vele gewonden vielen in een kledingfabriek in Bangladesh waar ook primark de kleding laat maken. Als wij maar geen paar euro's extra hoeven betalen. Nederland is tenslotte niet voor niets groot geworden door uitbuiting en slavenhandel. Mensen die goedkope kleding willen gaan letterlijk over lijken.
    http://www.nrc.nl/nieuws/2013/05/03/dodental-ingestorte-fabriek-bangladesh-loopt-op-tot-meer-dan-vijfhonderd/

  • Slechte arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, ruim 1000 doden en we kijken nog steeds de andere kant uit. Maar wel zelf een cao loon eisen en werktijden e.d. laten regelen in de wet. Als de landen waar deze goedkope kleding wordt gemaakt de arbeiders iets meer wil betalen en iets beter wil behandelen betekent dit dat er een paar euro bij de kleding op moet. Maar dan wijken westerse bedrijven uit naar landen waar de omstandigheden nog slechter zijn. We zouden ons kapot moeten schamen dat we dit in stand houden.

      • Ik zei niet dat je er niets aan doet, ik zei dat je er wat aan moet doen(als je er kennelijk zo'n duidelijke mening over hebt). Dat blijkt namelijk niet uit je betoog.

    • Populisme Pieter is het volk bespelen door het volk op zijn simpele gevoelens aan te spreken. In dit geval was mijn opmerking niet op het volk gericht maar op Marie. Geen Populisme maar een verwijt.

      Omdat ik vind dat als je je er zo kwaad over maakt, dat je niet alleen maar moet roepen goedkoop is fout. Want dat is lang niet altijd zo en duur kan evengoed fout zijn. Je zult je moeten verdiepen in de materie zodat je een keuze op basis van de werkelijke situatie kunt maken en niet alleen maar goedkoop is fout roepen. Dat lost namelijk niets op. Er is transparantie nodig geen emotionele woede, want die mist toch meestal zijn doel.

Recente berichten

Pinkstermaandag zon en buien, ook komende dagen buien

De zon maakt de komende dagen vaker plaats voor bewolking met kans op regen- en…

6 uur geleden

Geen plusvariant om extra te investeren in sportvoorzieningen: “Huidige ambities zijn al heel fors”

Een plan van het CDA om in de gemeente een plusvariant uit te werken, waarbij…

6 uur geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

7 uur geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

9 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

9 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

12 uur geleden