Categorieën: Nieuws

Gemeenteraad gaat akkoord met bezuinigingen

De gemeenteraad heeft de bezuinigingsvoorstellen van het stadsbestuur grotendeels overgenomen. De raad heeft alleen wat kleine aanpassingen gedaan tijdens het voorjaarsdebat op woensdag.

Zo moeten grote instellingen nog steeds tien procent van hun subsidie inleveren, maar krijgen ze wel de gelegenheid om met alternatieve plannen te komen. Er wordt gezocht naar een alternatief voor het opruimen van fietswrakken, de gemeente wilde daar mee stoppen, maar gaat proberen dat aan te besteden. Ook de witgoedregeling gaat op de schop, het is niet vanzelfsprekend dat langdurige minima nieuwe vervangende huishoudelijke apparatuur vergoed krijgen, dat kan ook best tweedehands apparatuur zijn vindt de raad.

Ook komt er nog een onderzoek of de wijkloketten in Hoogkerk en Lewenborg niet open kunnen blijven. Het economisch stimuleringsprogramma G-kracht is door de raad overeind gehouden. Het college van Burgemeester en wethouder gaat nu alle reacties verwerken en komt in het najaar met een definitief voorstel.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Ipv van een nieuw apparaat krijgen langdurige minima nu weer een afstands apparaat die hoogstens een paar jaar meegaat en wsl veel meer stroom en of water gebruikt. Daar was nou juist de witgoed regeling voor... omdat te voorkomen. Daar heb ik niet weer een onderzoek voor nodig om dat te weten.
    Maar tja formeel blijft zo het budget voor armoede in stad en kan SP in het college blijven zitten... In werkelijkheid wordt nu een substantieel bedrag uit de minima regelingen overgeheveld naar andere gemeentelijke diensten (kringloopwinkels en reintegratie)
    Hoe komt de raad aan de wijsheid dat de kwaliteit van het witgoed ook maar in de buurt van nieuw komt? Ishta maakt het nog bonter... die beweerd dat tweedehands beter is dan nieuw... nou niet bij de kringloopwinkel hoor. En dan worden minima weer met torenhoge rekening omdat hun koelkast op hol slaat of het verwarmingselement van de wasmachien zo verkalkt is dat 40'C al moeizaam bereikt wordt.
    In dezelfde raadsvergadering wordt een motie aangenomen dat in de gaten gehouden moet woren wat dat de gevolgen van de gemeentelijke bezuinigingen voor de minima zijn. Tja mooie woorden, maar in de praktijk dus maar weinig waard!

    • Ik heb die Ishta even gegoogeld en nu vraag ik mij af.
      Hoe komt deze man in het college.

  • Overigens vind ik 2e hands met name bezwaarlijk voor wasmachines en koelkasten... TV's en computers zijn wat mij betreft wel reëel

  • @ D Jansema

    Istha is voorgedragen door het landelijk partijbestuur van PvdA. Er moest nog een baantje voor hem worden gezocht voor bewezen diensten als spreekbuis van diverse ministers. Ook van D66 ! Vaak weten dit soort mensen te veel. Uit angst dat men zich gaan uitspreken, wordt het op deze wijze een doofpot cq mond gesnoerd. NU zitten wij ermee opgescheept !

  • Qua bezuiniging was het wellicht een beter voorstel geweest het witgoed aan te besteden voor een zo goedkoop mogelijke prijs en zo energiezuinig mogelijk(Groningen groene stad, ahum), maar ja dat gaat weer ten koste van de plaatselijke leverancier van witgoed .....snijden is moeilijk en pijnlijk...

Recente berichten

Pinkstermaandag zon en buien, ook komende dagen buien

De zon maakt de komende dagen vaker plaats voor bewolking met kans op regen- en…

7 uur geleden

Geen plusvariant om extra te investeren in sportvoorzieningen: “Huidige ambities zijn al heel fors”

Een plan van het CDA om in de gemeente een plusvariant uit te werken, waarbij…

7 uur geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

8 uur geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

9 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

10 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

12 uur geleden