Categorieën: Nieuws

Stad bezuinigt fors

De komende vijf jaar moet de gemeente gemiddeld ruim 20 miljoen per jaar bezuinigen. Dat bleek uit de voorjaarsbrief die de gemeente vrijdagmiddag aan de raad stuurde.

Een groot deel van de bezuinigingen realiseert de gemeente door geen geld meer te steken in stedelijke vernieuwing, minder uit te geven aan stedelijk beheer en alle gesubsidieerde instellingen die meer dan 10.000 euro ontvangen met 10% te korten. Bovendien is het de bedoeling dat het gemeentelijk apparaat 2800 ambtenaren heeft in 2017. Dat is 400 minder dan in 2010. Daarvoor is het nodig dat de raad nadenkt over de vraag wat nu precies de taak van de gemeente is. Ook zal de raad moeten instemmen met de hoogte van de stroppenpot, die wordt rond de 0,7% terwijl eigenlijk 1% vereist is.

De raad ontvangt van het college van B&W zo’n 150 bezuinigingsvoorstellen, voorgesteld door de verschillende diensten, 90 daarvan hebben de instemming van het college van Burgemeester en Wethouders.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Dat één van meest geld verslindende (prestige) object Het Forum, waarvoor nog geen financiële dekking cq invulling is. Dat tevens na jarenlange financiële injecties het Groninger Museum buiten de bezuinigingen blijven is niet uit te leggen. Dit is werkelijk ongelofelijk. Ja gemeentebestuur het is gemakkelijker om gesubsidieerde instellingen als buurthuizen etc te korten (sluit ze dan gewoon) en/of personeel te ontslaan. Nog één opmerking men moet er om denken dat men niet gaat korten op de bibliotheek, want is dat een van de potentiële gebruikers net als het museum. Wederom ontstaat er weer een knap staaltje bestuurlijke onkunde onderaanvoering van????

  • Minder reserves (handig als het Forum duurder wordt!)

    Meer werklozen (kunnen die mooi naar het Forum als die af is)

    Subsidies lager (Laat de daklozen, armen, zieken en bejaarden maar stikken, zolang het Forum voor de elite er maar komt!)

    Stedelijke vernieuwing lager (maar wel een Forum!)

    Alles moet wijken voor het Forum!

  • Ton Schroor heeft niets met Groningen, de lokale D'66 op een politieke stroming. Het gaat Ton Schroor slechts om de belangen van zijn bouwvrienden. En die belangen hebben vorm gekregen in de Monstrum-plannen.

    Een stroppenpot (weerstandsvermogen) van 0,7 is erg laag. Groningen is hard op weg de artikel 12 status te pakken.

    Met dank aan de lokale SP. Vanuit Amersfoort krijgt de alle lokale SP twee opdrachten; het zich tonen van een serieuze bestuurspartij en aanvallen van lokale partijen (electorale concurrent). In Amersfoort maakt het ze niet zoveel uit of deze strategie - in het geval van Groningen - het de stad zijn historische binnenstad en gezonde financiële situatie kost.

    Met vriendelijke groet

  • Wethouder Ishta wil FC Groningen € 9.000.000.00 lenen voor nieuw bouw in corpus den hoorn, terwijl stad moet flink bezuinigen.

      • Beste Marc,
        Betreft geld is niet van Gemeente, secretaris van Wijert heeft geld nu in bezet. Het lijkt mij goed dat je onderzoek doet naar € 30.000.000.00 die gefraudeerd is afgelopen 6 jaar. Durf je NLA te onderzoeken?

      • Volgens mij klopen de bedagen van delfani niet negen honderd miljoen voor de fc het lijkt wel een deel uit de staatsbegroting.

  • Beste Pit,
    Ik bedoel 9 miljoen, als college B&W de diensten ROEZ en OCSW goed onder controle blijven houden om te voorkomen dat zij creatief boekhouding doen, Gemeente heeft geen tekort aan begroting.

    • Ho nu begrijp ik het
      net als de fraude die jij aanhaalt van driehonderd miljoen gewoon een komma verkeerd

      Creatief boekhouden dus, misschien kun je nog een baantje vinden aan het stadhuis. Kun je gelijk de 60.000 euro of was het 60 euro teruggeven

      • Piet het lijkt mij goed dat je zelf eerst stop Creatief boekhouding, ik heb over je ook WOB verzoek gedaan i.v.m. fraude met je declaratie .

  • Beste Ton Schroor,

    Als u de reacties van de reaguurders leest, beseft u ook wel dat er meer geld naar onderwijs moet in de gemeente Groningen.

  • Stoppen met geld smijten in de bodemloze bouwput onder de noemer het Forum! Volgende week komen Max en Lex de bouwput bewonderen, zou tijd worden dat iemand ze het echte verhaal toeschreeuwt! Het verhaal van de sociale voorzieningen die verdwijnen omdat een handjevol bestuurders een betonnen kolos willen plaatsen!

    • Het merendeel van de Groningers is gewoon voor het forum, maar een klein groepje nay sayers kunnen alleen hun eigen verwrongen stukje realiteit zien en schreeuwen continu moord en en brand. Het enige wat jullie daarmee bereiken is dat jullie de sfeer verpesten.

      • Waarom zet jij je toch altijd weer af tegen diegene die een andere mening hebben dan jij. Alsof jij alle wijsheid in pacht hebt. Waarom zijn al deze mensen in jouw ogen losers. Het forum is en blijft een gedrocht welke ons nog jaren blijft achter volgen. Maar ja jij zult het hier wel weer eens niet mee eens zijn

      • Ik heb een mening Piet. Als je dat niet bevalt dat moet je me niet persoonlijk gaan lopen aanvallen, want dan ben je namelijk een sneue aap.

        Ik trek de realiteitszin van de forumhaters in twijfel en ik erger me mateloos aan hun niet aflatende ongefundeerde azijn. Daar spreek ik ze op aan en dat is mijn recht. Jij vind dat niet leuk Jammer dan.

      • De door jou aangehaalde sfeer zal ik zeker niet komen verpesten. Ik ben nl niet van plan om daar, uitgezonderd maar noodgedwongen richting bibliotheek, naar binnen te lopen.

        Mocht de sfeer daar straks verziekt zijn, mede veroorzaakt door de torenhoge schuldenlast welke op de een of andere wijze op de gebruikers zal gaan worden verhaald, steek dan de hand in eigen boezem en denk dan even terug aan de realistische geest van de tegenstanders van dit Forum.

      • Marc, jij heb een mening prima. Daar kun je het mee eens zijn of niet doet niet ter zake. jij schrijft over respecteren hiervan dat zit nou de kneep. Als iemand zijn of haar mening geeft die jou niet aanstaat begin je raar om je heen te slaan en min of meer te schelden. Stop daar gewoon mee en gun een ander zijn of haar mening. Dan kun je pas discuseren

      • Marc, waar haal jij het vandaan dan het merendeel van de Groningers voor het Forum is? Wat een verwrongen realiteit betreft: naar mijn idee is het niet netjes om zorg voor ouderen, voorzieningen voor gehandicapten en het schoolzwemmen vor kinderen af te pakken omdat er een cultuurpaleis gebouwd moet worden waarvan de invulling nota bene nog niet eens bekend is. Dát is een verwrongen realiteit waar ik tegen strijd.

      • Leon dat is een oneigenlijk argument. Het wel of niet bouwen van het forum zal geen invloed op die zaken hebben. Veel van wat jij aanhaalt is afhankelijk van rijksfinanciering. Daar heeft de gemeente geen invloed op. Het is dus helemaal geen of dit of dat keuze. Je spiegelt dat de mensen wel voor. Dat is ofwel dom ofwel leugenachtig (Piet :P).

  • Leon.

    Ton Schroor zal alles doen om - in het belang van zijn bouwvrienden - het Monstrum er door te jassen. Deze man heeft niets met Groningen, D'66 of sociale voorzieningen.

    Maar als we een beetje geluk hebben, heeft Groningen voordat de parkeergarage af is een artikel 12 status, en gaat de stekker uit het Monstrum-plan.

    Met vriendelijke groet

    • Wellicht is dat nog het beste scenario. Alleen wel erg jammer dat met name de Stadjers al zwaar gedupeerd zijn voordat een artikel 12 in het leven wordt geroepen. De bestuurders moeten zichzelf eens afvragen: 'zou ik deze investering ook hebben gedaan met mijn eigen geld?'. Het antwoord is natuurlijk: 'nee', want er is nog geen enkele commerciële, niet subsidie afhankelijke club die zich gaat vestigen in het Forum.

  • Het is in deze gemeente zoals Hennie van dr Most het mooi verwoord: Zaken doen met andermans geld(en) is makkelijk, maar terugbetalen wordt een andere zaak. Laat wethouders en raadsleden met wilde (Forum) plannen zelf tekenen voor tekorten, dan zal er in de toekomst aardig wat minder geld worden gestoken in bodemloze putten.

    Triest dat Schroor met een schone k..t wegkomt in dit intervieuw met zijn uitspraak: wij hebben het Groninger Museum net van de ondergang gered. Dat er op dat moment niet een enkele journalist is welke hem even onder de neus wrijft dat die miljoenen tekorten van datzelfde museum onder zijn eindverantwoording zijn ontstaan ten tijde van zijn functie als wethouder van cultuur. Bij RTV Noord is dit een telkens terugkerend verschijnsel, wat valt onder de noemer subsidieafhankelijke journalistiek.

    • Subsidie-afhankelijke journalistiek? Mooi term!

      Iets wat nogal van toepassing is RTV Noord en De Gezinsbode.

      Met vriendelijke groet

  • De opengebroken Noordwand, staat volgens mij symbool voor het gat in de hand van de gemeente Groningen, die maar doorgaat met subsidie verslindende mega-projecten, en wijkwelzijn en buurtvoorzieningen laat verdwijnen.

Recente berichten

Zeearend geboren in De Onlanden: “Zover wij weten is het de eerste keer dat dit gebeurt”

In natuurgebied De Onlanden is afgelopen week een zeearend geboren. Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten…

46 minuten geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

1 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

1 uur geleden

Nieuwe hoogwerker brandweer Stad voor het eerst ingezet

De Groninger brandweer heeft zaterdag voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe hoogwerker. Het…

2 uur geleden

Wandelexcursie door Hunzezone op Pinkstermaandag

Het Groninger Landschap biedt op Pinkstermaandag een wandelexcursie aan door de Hunzezone. De tocht is…

3 uur geleden

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

10 uur geleden