Categorieën: Nieuws

Onafhankelijk onderzoek naar Stadstoezicht

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de problemen bij Stadstoezicht. Dat heeft wethouder Jannie Visscher woensdagmorgen toegezegd tijdens een raadscommissie Financiën en Veiligheid. De wethouder bood ook haar excuses aan over de situatie die bij de Dienst ontstaan is.

Stadstoezicht houdt toezicht op straat als het gaat om overlast en kleine ergernissen. Het gaat dan bijvoorbeeld om verkeerd geparkeerde fietsen en rommel op straat. Daarnaast controleert de dienst of mensen en instellingen zich houden aan vergunningen die zijn gegeven voor bijvoorbeeld festiviteiten. De dienst is sinds 2009 stukje bij beetje opgericht.

Het stadsbestuur geeft nu echter toe dat de plannen te ambitieus waren. Zo zijn de inkomsten aan bijvoorbeeld boetes een stuk lager dan begroot en vallen er veel krachten weg door de afbouw van de gesubsidieerde arbeid.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • nou ik zit meer te denken aan een onafhankelijk onderzoek bij het stadsbestuur.
    want wat ze de laatste jaren wel niet aan fouten hebben gemaakt, is niet meer op twee handen te tellen.

  • Onze vorige burgemeester Wallage stond er op dat er een dienst Stadstoezicht moest komen, anders tel je niet meer mee als grote gemeente, de Politie trad immers terug en liet het huftergedrag over aan de gemeente. Een extern bureau (ja ja, onthoud dit goed) onderzocht het idee en gaf adviezen hoe e.e.a. van de grond moest komen. Het advies stond bol van allerlei ambities en ging uit van het gedeeltelijk zichzelf bedruipen middels opbrengsten uit boetes en bestond uit allerlei handhavers die opeens allemaal integraal moesten gaan werken. Dat het personeel aangaf dit niet te zien zitten en dat het in den lande al fout was gelopen en men weer op specialisme ging inzetten interesseerde de leiding helemaal niets. Stadstoezicht moest er komen. De gemeente nam het allemaal over en gaf intern aan dat er geen quotum was voor de bekeurende medewerkers die zich daar dan ook braaf aan hielden. Tevens werd in 2012 de gesubsidieerde afgeschaft (lees stadswachten, want het moest ook niet al te duur zijn, en daar ging het blauw op straat. De samenwerking tussen de verschillende bloedgroepen (Veiligheidszorg(stadswachten), Milieudienst (inspectie en evenementen),ROEZ (parkeren en precario en op het laatst het havenwezen) bleek ook niet van de grond te komen. Uiteindelijk werd er, veel te laat ingegrepen en staat Stadstoezicht nu onder curatele van de bestuursdienst en is er een puinruimer aangesteld. De gemeente Groningen is inmiddels met een zeer grote reorganisatie bezig, welke ook uit de hand dreigt te lopen. Gelukkig is de raad zo slim om (let op, daar zijn ze weer!!) een extern bureau de gehele gang van zaken te laten onderzoeken omdat men bang is dat met de vorming van de nieuwe onderdelen van de gemeente dezelfde fouten te maken!!! De ombudsman gaf recent al aan dat zij enorm bezorgt was over de reorganisaties die gaande zijn en nog komen. Diensten en directies houden op te bestaan, mensen veranderen verplicht van baan en moeten steeds vaker zeggen tegen de burgers, sorry daar ga ik niet meer over en weer ook niet wie nu wel..... Inmiddels hebben de veroorzakers al lang weer andere functies gekregen binnen de gemeente of gaan binnenkort met de VUT of naar nieuw op te richten onderdelen. Het gevaar schuilt er inderdaad in dat men daar opnieuw door een deel van dezelfde mensen dezelfde klunzigheden laat uitvoeren. Benieuwd of ook het hogere management deze keer aangepakt gaat worden of vrijuit gaat zoals altijd. Of het externe bureau hier ook naar gaat kijken lijkt mij stug. Er lijkt maar een doel te zijn op het stadhuis, reorganiseren, saneren, snijden en vooral zeggen dat het goed gaat.

Recente berichten

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

6 uur geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

7 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

8 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

9 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

11 uur geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

11 uur geleden