Kantonrechter beschermt persoonsgegevens hennepteler

nieuws

De Kantonrechter heeft vrijdag bepaald dat woningcorporatie Nijestee niet de persoonsgegevens mag verstrekken van een huurder die wegens hennepteelt uit zijn huis is gezet.

Nijestee neemt deel aan het Convenant Aanpak Huisteelt van Hennep, een samenwerkingsverband tussen woningcorporaties, de regiopolitie Groningen en het Openbaar Ministerie. De samenwerking houdt in dat de partijen onderling informatie uitwisselen. Maar de kantonrechter heeft nu bepaald dat persoonsgegevens niet gedeeld mogen worden. Dit zou in strijd zijn met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Het Convenant hanteert de regel dat een huurder die uit huis is gezet vanwege hennepteelt, gedurende een periode is uitgesloten van het huren van een sociale huurwoning in Groningen of Haren. De Kantonrechter heeft bepaald dat Nijestee de huurder niet langer dan twee jaar mag uitsluiten van het huren van een sociale huurwoning. Doordat de gegevens van de huurder niet gedeeld mogen worden geldt de uitsluiting niet voor andere woningscorporaties.