Gronings Bod in Den Haag opgepikt

nieuws

De Tweede Kamerfractie van de SP heeft bij de minister Blok een plan ingediend dat vergelijkbaar is met het ‘Gronings Bod’. Minister Blok wil verhuurders in het sociale segment, met name woningcorporaties, een verhuurdersheffing opleggen oplopend tot 1,7 miljard euro in 2017. De SP komt nu met een tegenvoorstel.

In Groningen kwam begin maart het ‘Gronings Bod’ al naar buiten waarin staat dat de stad en de vijf woningcorporaties 180 miljoen euro in woningen wilden investeren. Deze investering kan volgens de woningcorporaties alleen gemaakt worden wanneer de heffing word gehalveerd waardoor er meer geld beschikbaar is. Volgens de woningcorporaties zal de gemeente hier op lange termijn alleen maar profijt van hebben.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over het voorstel van de SP om woningcorporaties vrij van de heffing te stellen wanneer zij investeren in groot onderhoud, renovatie, energiebesparing en nieuwbouw. Hiermee krijgt volgens de SP de Nederlandse economie een miljardenimpuls en bovendien behouden bouwvakkers hun baan.