Watertoren moet dit jaar verbouwd

wijken
Foto: Ellen Grondijs

De watertoren aan de Noorderbinnensingel moet nog dit jaar geschikt worden gemaakt voor bedrijfsbijeenkomsten, exposities, ontvangsten en trouwerijen, anders dreigen er subsidies verloren te gaan. Dat zegt de gemeente, die voor nog eens twee ton garant wil staan voor eventuele tegenvallers bij de verbouwing.

De plannen voor de verbouwing van het rijksmonument waren eigenlijk al in kannen en kruiken. De watertoren zou worden overgedragen aan het Groninger Monumenten Fonds, dat het beheer op zijn beurt zou overdragen aan Bijzondere Locaties Groningen, die al verschillende gebouwen beheert, zoals de synagoge in de Folkingestraat. Voor de verbouwing van het monument hebben de gemeente, de provincie en het Rijk 2,6 miljoen beschikbaar gesteld op voorwaarde dat het Groninger Monumenten Fonds zelf vijf ton bijdraagt.

Het Groninger Monumenten Fonds durft de stap echter niet aan, nadat Bijzondere Locaties Groningen zich een tijdje geleden uit het project terugtrok. In de tussentijd zijn er weliswaar twee nieuwe beheerders gevonden, maar die betalen half zoveel huur als met Bijzondere Locaties was afgesproken. De plannen zijn versoberd, maar de verbouwing is nog steeds niet begonnen.

Om het Groninger Monumenten Fonds over de streep te trekken, stelt het stadsbestuur voor, dat de gemeente garant staat voor onvoorziene kosten van maximaal twee ton. Mocht het project niet doorgaan, dan levert dat de gemeente een jaarlijkse kostenpost op van 15.000 euro voor het onderhoud van het gebouw.

Deel dit artikel: