Categories: Nieuws

Groningen in de ban van Koning Winter

Met temperaturen van -6 graden Celcius in de nacht van zondag op maandag zijn de harten van veel schaatsliefhebbers al behoorlijk sneller gaan kloppen. Aangezien de vorst voorlopig niet gaat wijken maakt Groningen zich op voor een winterperiode.

Dat wordt al goed gemerkt in een schoenenwinkel aan de Korreweg. Niet het verkopen van schoenen maar het slijpen van schaatsen is daar deze dagen core businness. “Je merkt dat de mensen goed voorbereid willen zijn”, zegt eigenaar Dick van der Noord. “Vanaf het begin dat de winter werd aangekondigd merken we een grote toeloop van Stadjers.”

Dak- en thuislozen
Maar de vorst brengt ook problemen met zich mee. Voor de 800 dak- en thuislozen in de provincie Groningen kan de winter funest zijn. “In de wintermaanden hebben we sowieso extra capaciteit in de nachtopvang beschikbaar en kunnen mensen ook overdag op een warme plek terecht”, zegt wethouder Jannie Visscher (SP).

Wethouder doet beroep op Stadjers
“Als daarnaast de gevoelstemperatuur onder de -10 graden zakt gaan we sowieso iedereen naar binnen halen.” De wethouder wil daarbij ook een belangrijk beroep doen op de Stadjers. “Mochten mensen zich zorgen maken over bepaalde buitenslapers dan kunnen zij zich melden bij het Meldpunt Overlast en Thuiszorg op telefoonnummer 050 587 58 85.”

Noordlaren wint strijd
Maar bovenal staat het plezier deze dagen voorop. IJsmeester Gezienus van Iren van ijsvereniging De Hondsrug kon maandagmiddag al direct een gat in de lucht springen. Zijn ijs werd door de KNSB goedgekeurd om er dinsdagavond de eerste marathon op natuurijs te houden. “Het is geweldig dat we hier in Noordlaren toch weer de concurrenten in Haaksbergen, Gramsbergen en Veenoord hebben weten af te troeven. Ik ben een ontzettend blij man en we gaan er morgenavond (dinsdagavond, red.) een geweldig evenement van maken.”

Onbekend wanneer ijsbanen open gaan
De marathon in Noordlaren start hoogstwaarschijnlijk dinsdagavond om 18.30 uur. Het is nog onbekend wanneer de ijsbanen in de gemeente Groningen open gaan. Aan het Bernoulliplein werd maandag al druk gewerkt om daar weer een ijsbaan te creëren. De verwachting is dat deze aan het eind van de week open kan. Een woordvoerder van de ijsbaan in Aduard hoopt donderdag de poorten open te kunnen zetten.

In een schoenwinkel aan de Korreweg zijn de eigenaren deze dagen druk bezig met het slijpen van de schaatsen. Foto: Wolter Deelman
De ijsvloer in Noordlaren ligt er als een spiegel bij. Foto: Wolter Deelman
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Voorlichting over zorgverzekeringen op Grote Markt

Voor mensen die niet weten wat wel of niet vergoed wordt in het basispakket van…

34 minuten ago

Leerlingen Willem Lodewijk Gymnasium pakken internationale prijs

Twee leerlingen van het Willem Lodewijk Gymnasium zijn in de prijzen gevallen tijdens de twintigste…

1 uur ago

Maandagavond overlast door heien funderingspalen bij Europaweg

Maandagavond (vanavond) gaan tussen 20.00 uur en 00.00 uur funderingspalen de grond in bij de…

3 uur ago

Doktersdienst hoopt te hoge druk tijdens kerstweekeinde te voorkomen

De doktersdienst in Groningen verwacht vanwege het lange kerstweekeinde een grote druk op de huisartsenspoedposten.…

3 uur ago

Weer Kerstkaart: “De kans op een witte kerst is vandaag niet veel soeps”

De kans op een witte kerst is vandaag niet veel soeps, stelt OOG weerman Johan…

3 uur ago

Spoordijken in Noord Nederland zijn kwetsbaar

Vrijwel alle spoordijken in Noord Nederland zijn kwetsbaar. Dat meldt de Volkskrant maandagmorgen op basis…

3 uur ago