Categorieën: Nieuws

Groningen in de ban van Koning Winter

Met temperaturen van -6 graden Celcius in de nacht van zondag op maandag zijn de harten van veel schaatsliefhebbers al behoorlijk sneller gaan kloppen. Aangezien de vorst voorlopig niet gaat wijken maakt Groningen zich op voor een winterperiode.

Dat wordt al goed gemerkt in een schoenenwinkel aan de Korreweg. Niet het verkopen van schoenen maar het slijpen van schaatsen is daar deze dagen core businness. “Je merkt dat de mensen goed voorbereid willen zijn”, zegt eigenaar Dick van der Noord. “Vanaf het begin dat de winter werd aangekondigd merken we een grote toeloop van Stadjers.”

Dak- en thuislozen
Maar de vorst brengt ook problemen met zich mee. Voor de 800 dak- en thuislozen in de provincie Groningen kan de winter funest zijn. “In de wintermaanden hebben we sowieso extra capaciteit in de nachtopvang beschikbaar en kunnen mensen ook overdag op een warme plek terecht”, zegt wethouder Jannie Visscher (SP).

Wethouder doet beroep op Stadjers
“Als daarnaast de gevoelstemperatuur onder de -10 graden zakt gaan we sowieso iedereen naar binnen halen.” De wethouder wil daarbij ook een belangrijk beroep doen op de Stadjers. “Mochten mensen zich zorgen maken over bepaalde buitenslapers dan kunnen zij zich melden bij het Meldpunt Overlast en Thuiszorg op telefoonnummer 050 587 58 85.”

Noordlaren wint strijd
Maar bovenal staat het plezier deze dagen voorop. IJsmeester Gezienus van Iren van ijsvereniging De Hondsrug kon maandagmiddag al direct een gat in de lucht springen. Zijn ijs werd door de KNSB goedgekeurd om er dinsdagavond de eerste marathon op natuurijs te houden. “Het is geweldig dat we hier in Noordlaren toch weer de concurrenten in Haaksbergen, Gramsbergen en Veenoord hebben weten af te troeven. Ik ben een ontzettend blij man en we gaan er morgenavond (dinsdagavond, red.) een geweldig evenement van maken.”

Onbekend wanneer ijsbanen open gaan
De marathon in Noordlaren start hoogstwaarschijnlijk dinsdagavond om 18.30 uur. Het is nog onbekend wanneer de ijsbanen in de gemeente Groningen open gaan. Aan het Bernoulliplein werd maandag al druk gewerkt om daar weer een ijsbaan te creëren. De verwachting is dat deze aan het eind van de week open kan. Een woordvoerder van de ijsbaan in Aduard hoopt donderdag de poorten open te kunnen zetten.

In een schoenwinkel aan de Korreweg zijn de eigenaren deze dagen druk bezig met het slijpen van de schaatsen. Foto: Wolter Deelman
De ijsvloer in Noordlaren ligt er als een spiegel bij. Foto: Wolter Deelman
Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Twee zeearenden geboren in De Onlanden: “Dit is heel erg bijzonder”

In natuurgebied De Onlanden zijn de afgelopen dagen twee zeearenden geboren. Boswachter Bart Zwiers van…

3 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

3 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

4 uur geleden

Nieuwe hoogwerker brandweer Stad voor het eerst ingezet

De Groninger brandweer heeft zaterdag voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe hoogwerker. Het…

4 uur geleden

Wandelexcursie door Hunzezone op Pinkstermaandag

Het Groninger Landschap biedt op Pinkstermaandag een wandelexcursie aan door de Hunzezone. De tocht is…

5 uur geleden

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

13 uur geleden