Categorieën: Nieuws

Meldpunt vuurwerkoverlast overbelast

Er is een stormloop ontstaan op de website Meldpunt Vuurwerkoverlast.

Op het landelijke meldpunt wat op 22 december door GroenLinks is opgezet komen duizenden meldingen per uur binnen. Hierdoor raakt de site overbelast en is al enkele malen uitgevallen.

Hoeveel meldingen er uit de stad Groningen zijn binnengekomen wordt pas komende week bekend.

Betsie Meijer

Bekijk reacties

  • Laat ze dat consumentenvuurwerk toch verbieden. In veel andere landen heb je mooie vuurwerkshows. Kost landelijk een paar miljoen of zo maar dan heb je geen vuurwerkslachtoffers en ander (dieren)leed.

    En dat vuurwerk afsteken een hele oude traditie is, is totale onzin. Sinds de jaren 60 gebeurt het pas op grotere schaal door consumenten. Daarvoor niet of nauwelijks. Vuurwerk is er gewoon doorgedrukt door de industrie die er aan wilde verdienen. En nu moet het behouden blijven omdat het zogenaamd een traditie is en anders een paar vuurwerkverkopers niks meer verdienen. Belachelijke argumenten.

  • vuurwerk alleen door de overheid lijkt me de oplossing.
    Bij mijn weten is in veel Europese landen verboden prive vuurwerk af te schieten.

  • Het grote probleem met vuurwerk is de beschikbaarheid ver voor 31 december. Vandaag is de officiële verkoop van start, gegaan maar het knalt al vanaf eind november. Dat is dus verboden, evenals het afsteken buiten de tijd die daar voor staat. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 10.00 uur 's ochtends tot 1 januari 2.00 uur 's nachts.

    Het probleem is dus niet het vuurwerk met oud en nieuw, het probleem is de grootschalige illegale handel en veel te zwaar vuurwerk.

  • Er zijn dus mensen die een hekel aan vuurwerk hebben en mensen die er veel plezier aan beleven. Vuurwerk alleen door de overheid betekent dat wij dat met zijn allen moeten betalen en het op 1 plek in de stad is. Hoe kom je daar ?? Niet iedereen is mobiel en veel mensen drinken graag wat met oud en nieuw. Ook niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid. En ook het weer zit niet altijd mee. Ik kan me nog een oud en nieuw herinneren met mistig weer waardoor je helemaal niets meer kon zien na het afsteken van het vuurwerk.
    Ik pleit voor een oud en nieuw feest per buurt. Op loopafstand voor iedereen.
    Iedereen steekt zijn eigen vuurwerk af en krijgt een hapje en een drankje aangeboden. Misschien nog een gezellig zangoptreden van talent uit de buurt ?
    Een stuk goedkoper dan zo'n vuurwerkshow en gezellig voor de buurt. Bovendien blijft de meeste troep dan tot 1 plek beperkt, scheelt ook weer in opruim kosten.
    En de mensen die niet van vuurwerk houden blijven lekker in hun huis en hebben er een stuk minder last van.
    Zo makkelijk kan het zijn om rekening met iedereen te houden zonder dat je alles maar meteen moet verbieden waar je last van hebt. Vroeger stak ik ook vuurwerk af, tegenwoordig laat ik het aan anderen over.

  • tja Marie, dat is nou juist het punt. degenen die vuurwerk afsteken, ver voor oud op nieuw, houden juist geen rekening met anderen. Midden in de nacht wordt er al weken voor oud op nieuw geknald. Vroeger was het inderdaad leuk en bijzonder, rond de jaarwisseling afsteken, verantwoordelijke met volwassenen in de buurt die er op letten dat alles veilig verliep. Tegenwoordig durf je nu al niet eens meer je hond uit te laten of moet je je kat al weken van te voren binnen houden want het is te triest voor woorden wat die "vuurwerkliefhebbers" daar mee durven te doen. Inderdaad, met oud op nieuw drinken de mensen graag wat en daarna gaan ze met flink wat verminderd reactievermogen vuurwerk afsteken, heerlijk verantwoordelijk! Na het vuurwerk lijken de meeste straten op een oorlogsgebied want van opruimen (op een enkeling na) hebben deze vuurwerkafstekers natuurlijk nog nooit gehoord. vergeet ook vooral niet alles goed dicht te houden want de concentratie luchtvervuiling in tijdelijk niet meetbaar! Ook fijn dat de gemeente daarna weer aan werk geholpen wordt met behulp van onze gemeentebelastingen, om bushokjes, prullebakken, brievenbussen en noem maar op te vervangen en dat betalen wij dus ook! Het gaat er dus niet om dat hele bevolkingsgroepen niet van vuurwerk houden en de afstekers wel, maar om de bovenmatige overlast die het ongecontroleerd af mogen schieten (wel eens politie of handhavers gezien?)voor heel veel mensen veroorzaakt. En dat ik het dan niet kan zien omdat ik er te ver vanaf woon, jammer dan, kijk ik wel op t.v. O ja, terwijl ik dit schrijf gaat er voor mijn huis weer een knal af waarvan de ramen staan te schudden, o wat gezellig!!

    • Met een vuurwerk verbod los je de overlast die al weken voor het oud en nieuw ontstaat niet op. Immers, officieel is het pas een paar dagen ervoor te koop en toch wordt het voor die tijd al massaal afgestoken. Een verbod heeft alleen zin als er ook gehandhaafd wordt. Alles verbieden betekent dat de goeden onder de kwaden lijden. En aangezien er nu al hele groepen mensen voor de officiële verkoopdatum al aan vuurwerk kunnen komen zal dat na een verbod niet veel anders zijn. Kennelijk is er een groep die geen enkele rekening met anderen wil houden en dat wordt door een verbod niet veranderd. Het is ook verboden om met teveel drank op achter het stuur te kruipen, dat gebeurd ook. Toch zijn er genoeg mensen die wel alcohol drinken maar niet met teveel drank achter het stuur kruipen. Moet je drank dan ook verbieden ?

  • vuurwerk op oudejaarsdag vind ik zonde van het geld en vooral zonde voor ons milieu maar ik zou het niet willen verbieden. De last die ik er van heb is vanaf oktober. Dan hoor je zeer onverwacht regelmatig zeer harde knallen waar zowel ikzelf als mijn hond erg van schrikken, zij raakt dan in paniek en dat is hardstikke zielig. Op oudejaarsavond blijf ik binnen en hou de ramen dicht, ik begin te hoesten als ik naar buiten ga en ik heb geen astma.
    Wat zou er veel goeds gedaan kunnen worden van het geld van al dat vuurwerk, bv. voor het milieu. Al die zware metalen die in 'n paar uur tijd de lucht in worden geschoten, hoeveel lucht- en bodemvervuiling geeft dat niet?! Waarom zijn de milieunormen ineens dan niet van toepassing?
    Ik vlucht naar luxemburg, daar mag helemaal geen particulier vuurwerk woeden afgeschoten, wat 'n rust voor mens en dier.
    Mensen, ga niet mee in de hype van de industrie, zij zijn de enige die er voordeel uit halen, geldelijk voordeel, dat mag voor zoveel mensen en dieren toch niet de jaarwisseling verpesten en bepalen. Groen links, ga zo door, 't slaat verschrikkelijk goed aan, jullie komen op voor al die mensen die al jarenlang last hebben van het particulier vuurwerk, nu weet ik weer waarom ik lid ben geworden van Groen links. Niet kibbelen maar handelen!!!

Recente berichten

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

1 uur geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

2 uur geleden

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

3 uur geleden

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

4 uur geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

5 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

6 uur geleden