Categorieën: Wijken

Masaal protest tegen studentenpanden in Briljantstraat

Volgens bewoner Johan Peterson zijn er 160 bezwaarschriften ingediend tegen extra studentenpanden in de Briljantstraat. De gemeente hanteert een norm van 15%, dat is het maximum van studentenpanden, in een straat, maar die wordt nu overschreden.

In de Briljanstraat staan 240 woningen, dan mag er dus volgens de norm 36 studentenwoningen zijn. Er staan er nu al 41 en de gemeente wil nu een vergunning verlenen voor een aantal wooneenheden. Voormalig wethouder Frank de Vries beloofde handhaving van de norm maar trad kort daarna af. De bewoners maken nu massaal bezwaar tegen de verlening van de vergunning.

Als de gemeente de bezwaren van de bewoners van tafel veegt stappen de bewoners naar de rechter. Ook willen de bewoners een vergoeding voor de waardedaling van hun huizen.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Maar juist de studenten die in die buurten gaan wonen zijn de keurige studenten. Deze willen niet zuipen totdat ze kruipend naar huis moeten. Nee, dit zijn waarschijnlijk de studenten die elke dag netjes naar elk college gaan en daadwerkelijk studeren. Dit hoeft echt niet voor overlast te zorgen?

    • Droom fijn verder, met dit soort opmerkingen beseffen bewoners van genoemde straat dat enige vorm van realiteitszin, zeker waar het om studentenbewoning van dit soort huizen gaat, bij velen volledig ontbreekt.

      In deze stad zijn complete woonwijken ten onder gegaan door de verhuur en verbouw van eensgezinswoningen tot studentenhuizen. Waar studenten wonen ontstaat verloedering door o.a. fietsen welke overal worden gestald, tuinen en huizen welke niet of nauwelijks worden onderhouden, smerige portieken en ramen waardoor gordijnen overbodig lijken te zijn geworden, geluidsoverlast, geschreeuw midden in de nacht door brallende studenten, overlast door harde muziek, geschreeuw en gejoel midden in de nacht waardoor niet studerende bewoners in zulke straten/wijken gewekt worden c.q. niet kunnen slapen,enz.enz.

  • Ha Ha keurige studenten? bestaan die dan?
    's nachts om 1 uur de versterker op 10
    midden in de nacht met veel gebrul staan te voetballen.
    Vanaf het balcon in je tuin staan te pissen.
    Je huis bijna onverkoopbaar of voor ver beneden de waarde kwijt kunnen.
    Nee fijn studenten in je straat heel gezellig.
    Laten de wethouders die dit beslissen ze zelf maar in hun straat nemen.

    • De groep die jij omschrijft is misschien de vijf procent van de complete groep studenten. En die vallen op, uiteraard. En daar heb jij dan ook je mening op gebaseerd. Maar de andere 95 procent vallen niet op omdat ze studeren, werken en gewone bewoners zijn van een straat.

  • Jana jij woont vast niet in de briljantstraat.
    En je was vast ook niet bij de hoorziting vanmiddag .
    Want dan had je wel wat anders geschreven.
    Ik heb namelijk niemand zien juichen van middag.
    Er was namelijk veel emotie en frustratie over dit wanbeleid.

  • Jana, ik krijg zeer sterk de indruk dat je niet weet waar je over praat, met je exacte aantallen. Ik heb in een straat vol studenten gewoond, ik kan bovengenoemde opsomming van klachten helaas niet meer dan beamen. En dat is alleen maar omdat er onder studenten een overtuiging heerst dat dit een soort cultuurtje is en dus normaal is. De gemeente bevordert dit ook nog eens, door het beschermen van studenten en ook de politie ziet het niet als een prioriteit om dit probleem aan te pakken. Gevolg, veel mensen verhuizen, er komen nog meer studentenhuizen voor terug en de ellende wordt voor achterblijvende bewoners in dergelijke straten groter en groter. Studenten hebben gewoon geen besef dat mensen die werken, het niet kunnen doen op drie, vier uur slaap per nacht. Je mag het proberen hoor, in slaap vallen met schreeuwende studenten op straat (dames krijsen gek genoeg altijd het hardste), of feestjes met de muziek en vooral de bas op tien en dan doodleuk de ramen open, of met z'n allen op een balkon staan roken, met een hoop geschreeuw en dito muziek op tien. Studenten maken o.a. de sfeer van de stad, maar, laten we het maar op die vijf procent van je houden, breken net zo goed hele straten af. Ik ben ook zo'n bewoner die gevlucht is voor het studententerrorisme en kan me de zorgen van de mensen in de Briljantstraat heel goed voorstellen. Er komt ook ooit een moment dat Stadjers de overlast niet meer pikken...

Recente berichten

Rondleiding langs graven verzetsstrijders op Zuiderbegraafplaats

In aanloop naar 4 en 5 mei worden rondleidingen verzorgd over zestien Groningse verzetsstrijders die…

1 uur geleden

Verdachten van aanrijding peuter weer vrij; politie nog bezig met onderzoek

De twee mannen die worden verdacht van het aanrijden van een kind, dinsdagavond rond zes…

2 uur geleden

Start Rui Mendes in de basis tegen Telstar? ‘Ik denk dat hij mooi in ontwikkeling is’

Er breekt een zeer spannende speelronde aan voor FC Groningen. De ploeg van trainer Dick…

2 uur geleden

Gronings whiskyplatform European Whisky Auctions bestaat drie jaar

Begonnen als lokale start-up, uitgegroeid tot wereldwijde speler op het gebied van online whiskyveilingen. European…

5 uur geleden

Wielrenner gewond na aanrijding door vrachtwagen

Een wielrenner is donderdagochtend gewond geraakt na een aanrijding aan de Duinkerkenstraat. Dat meldt RTV…

5 uur geleden

Blauwbörgje krijgt afdeling voor jonge mensen met dementie

Zorgaanbieder Dignis opent op 15 mei in 't Blauwbörgje een nieuwe afdeling voor jonge mensen…

6 uur geleden