FC Groningen verliest weer in de ArenA

FC Groningen heeft zaterdagavond met 2-0 verloren van Ajax. In de ArenA scoorden Boerrigter en Schöne de goals voor de Amsterdammers. Groningen liet eigenlijk de gehele wedstrijd niks zien en de nederlaag was dan ook meer dan terecht.

De wedstrijd werd voorafgegaan met een indrukwekkende minuut stilte voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Eerste helft

De eerste kans van de wedstrijd was zowaar voor FC Groningen. Leandro Bacuna won aan de rechterkant van het veld een duel van Blind en kon de bal aan Michael de Leeuw geven. De Leeuw paste door op Femi, die de bal naast de goal van Vermeer schoot. Na twaalf minuten spelen kreeg Ajax een penalty. Virgil van Dijk legde Boerrigter buiten het strafschopgebied neer. Liesveld gaf  echter een strafschop. De Jong nam de strafschop voor zijn rekening, maar hij werd knap gestopt door Luciano.

Ajax bleef daarna de betere ploeg en ging nadrukkelijk opzoek naar de openingsgoal. Vooral Boerrigter was er na twintig minuten spelen dichtbij, maar hij schoot over. Groningen kon er weinig tegenover zetten. En als de bal dan een keer voorin kwam, werd er te slordig mee omgesprongen. Daardoor werd Groningen niet gevaarlijk.

Vooral Virgil van Dijk was in die eerste helft een zwakke schakel in de verdediging van Groningen. De verdediger ging drie keer opzichtig in de fout (veroorzaakte penalty, gaf de bal simpel mee aan Eriksen waardoor er een kans voor Ajax ontstond en schoot de bal bijna in eigen goal.)

Vlak voor rust kwam Ajax op voorsprong. Derk Boerrigter schoot de Amsterdammers op een 1-0 voorsprong. Voorafgaan aan de goal leek er een overtreding op Kieftenbeld te worden gemaakt, maar Liesveld liet doorspelen, waardoor Boerrigter kon scoren.

Tweede helft 

De eerste kans na de pauze was voor Maikel Kieftenbeld. De middenvelder kreeg de bal goed aangespeelt in de zestien meter, maar hij raakte de bal volkomen verkeerd, waardoor Vermeer kon oppakken. FC Gronigen bleef daarna voetballen wat voornamelijk leidde tot wat balbezit op de Amsterdamse helft.

Toch was de grootste kans na rust voor de Amsterdammers. Na een schot van Ricardo van Rhijn probeerde De Jong de bal in de rebound in te schieten. Kwakman hield hem vast dus ging de bal voor de tweede keer op de stip. Lasse Schöne nam hem dit keer en was trefzeker 2-0.

Ondanks de goede bedoelingen van FC Groningen na rust, leek het duel al vroeg beslist in de tweede helft. Ajax bleef na die 2-0 ook de betere ploeg. Groningen leek ontzettend veel onnodig balverlies waardoor het vooral Ajax was die het initiatief had in de wedstrijd.

Na een dik uur spelen verzuimde De Jong de score verder op te voeren. Zijn lob ging net over de goal van Luciano. Daarvoor had Moisander ook al een grote kans laten liggen.

De wedstrijd kabbelde daarna voort. Ajax probeerde het af en toe nog, en Groningen vond het wel best. Vijf minuten voor tijd schoot Lukoki de bal nog op de lat. Even daarna schoot Andersen de bal op de paal, waardoor Ajax het naliet om de score verder op te voeren.

Opstellingen
Ajax: Vermeer, Alderweireld, Moisander, Eriksen, De Jong, Blind, Schöne, Boerrigter (69′ Lukoki), Hoesen (79′ Andersen), Van Rhijn, Fischer
FC Groningen: Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Bakker; Kieftenbeld (73′ Sparv), De Leeuw (78′ Bos), Ajilore; Kirm, Texeira (71′ Zivkovic), Bacuna

Statistieken
Scheidsrechter: Liesveld
Toeschouwers:
Gele kaarten: Van Dijk, Kwakman, Bakker, Ajilore ( FC Groningen)
Scoreverloop: 42′ Boerrigter 1-0, 53′ Schöne 2-0.

Verslaggever Stefan Bleeker in gesprek met Robert Maaskant. 

Verslaggever Stefan Bleeker in gesprek met Kees Kwakman.

Nick Bakker keek tevreden terug op zijn basis-debuut.

Richairo Zivkovic in gesprek met verslaggever Willem Groeneveld.

Foto: Jannes Veenstra
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *