Categorieën: Nieuws

Grootse plannen voor noordelijke spoorlijnen

Meer stations, betere stations. Extra perrons en extra spoorstaven. En daardoor veel meer treinen en reizigers. De NS en de noordelijke overheden gaan de komende jaren plannen uitwerken om de treinverbindingen in het noorden flink te verbeteren.

De ambitieuze ideeën werden deze week naar buiten gebracht. Een deel was al bekend. Zo komt er een perron bij op het hoofdstation in Groningen, met een loopbrug. Het extra perron is nodig, omdat er plannen zijn om de Arriva treinen van bijvoorbeeld Delfzijl door te laten rijden richting Winschoten. De reizigers hoeven dan niet over te stappen op het hoofdstation.

Daarnaast gaan er over een paar jaar in de spits zes treinen per uur rijden tussen Assen en Groningen. Nu zijn dat er vier. Daardoor is het wenselijk dat tussen het hoofdstation en station Europapark het aantal sporen van drie naar vier uitgebreid wordt.

Ook de aanleg van een extra perron op station Europapark staat in de planning. Hier is met de bouw van het onlangs geopende station al rekening mee gehouden. Zowel de aanleg van een extra spoor als een perron is concreter geworden door de net gemaakte  afspraken tussen de NS en de noordelijke overheden.

Op het traject tussen Groningen en Zwolle komt er waarschijnlijk in Staphorst een station bij. Wat betreft het aantal potentiële reizigers is het station Staphorst levensvatbaar. De NS wil nog wel uit zoeken of het qua dienstregeling haalbaar is.

Een gekoesterde wens in Drenthe, station Assen Zuid, werd door de NS voorlopig in de koelkast gezet. Maar een zogeheten evenementenstation in Assen lijkt er wel te komen. Dat is bedoeld voor het publiek dat op de activiteiten op en rond het TT circuit af komt.

Leeuwarden krijgt, volgens de plannen, een extra station op het traject naar Zwolle: Leeuwarden Werpsterhoek. Er ligt al een ontwerp klaar voor het station. Maar de NS wacht eerst af of de geplande woonwijk, in de buurt van het potentiële station, daadwerkelijk van de grond komt. Een besluit voor de bouw van het station valt daarom pas in 2018.

 

 

Andor Heij

Recente berichten

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

1 uur geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

2 uur geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

2 uur geleden

Groningse VVD zegt tegen Yeşilgöz in tv-programma het jammer te vinden dat spreidingswet verdwijnt

Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD heeft vrijdagavond in het televisieprogramma Op 1 (WNL) laten…

3 uur geleden

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

12 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

13 uur geleden