Categorieën: Nieuws

Provincie verbaast zich over afblazen tram

De provincie verbaast zich over de brief die het stadsbestuur heeft geschreven over het stopzetten van de aanbesteding van de Regiotram. Volgens Gedeputeerde Staten was er dinsdagmiddag met wethouders Dekker en De Vries afgesproken om de beslissing om de tram al dan niet te laten doorgaan, uit te stellen. Daar was ook overleg over geweest met de aanbesteders.

Volgens de provincie kan de gemeente de Regiotram niet eenzijdig stopzetten. Dat kan alleen gebeuren in overleg met de provincie en de stuurgroep van de Regio Groningen Assen. De Gemeente bestrijdt dat.

Gedeputeerde Mark Boumans denkt dat de burgemeester, die op vakantie is, de brief had moeten aanpassen.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • Het steekspel rondom de vraag "wie gaat de gemaakte kosten betalen" is nu echt losgebarsten. De gemeente heeft nu volgens mij het gelijk aan haar zijde: in de aanbestedingsleidraad (een belangrijk document voor de aanbesteding) staat niet dat de Stuurgroep Groningen-Assen enige rol heeft in de aanbesteding, zoals de Provincie nu beweert.

    Overigens erg zwak dat de gedeputeerden nu burgemeester Rehwinkel uitkiezen om de schuld te geven terwijl die man nota bene op vakantie is (en dat was al uitgesteld en ingekort door de crisis). Rehwinkel was al verzwakt en krijgt nu nog even van Gedeputeerde Staten een trap na. Erg volwassen hoor...

  • Het lijkt er op alsof er een plannetje is van Dekker de Vries en de Provincie de zaak zo te traineren, dat het voor Groningen zo duur wordt om de tram niet door te laten gaan, dat ze hem wel moeten aanleggen.

      • Oh? Vertel. Weet jij er soms meer van onbezoldigd tramsupporter?

        Anders vraag ik Ome Willem wel even. Vorschlaghammer weet wie ik bedoel.

      • Ik? Nee, jij ontrafelt hier toch het complot?

        Serieus: je raakt wel een kern van waarheid, want het ís ook duurder om te stoppen dan om door te gaan. Dat is het altijd al geweest. De exploitatie van de regiotram is veel goedkoper dan die van welk alternatief ook. Voor een alternatief is straks geen investeringsgeld meer. Zo bekeken klopt dat dus als een (woeha) bus.

      • Tja Oscar, je zit er zo diep in dat je je niet realiseert dat je de loper bent in het complot die zo meteen geofferd gaat worden aan een paard van de tegenstander ;)

  • Mee eens dat het een bijzonder beroerd moment is voor Rehwinkel om op vakantie te gaan, hoe belangrijk 't ook is om te ontspannen. De vrij kinderachtige actie van de wethouders om juist nu zo'n brief te lanceren, benadrukt dat hij de 'kinderen' niet alleen had mogen laten. Het was te verwachten dat ze dit zouden proberen.

    Verder hebben de gedeputeerden gelijk natuurlijk; de projecteigenaar is de stuurgroep Regio Groningen-Assen en niet provincie en gemeente Groningen. Alleen de stuurgroep kan het project afblazen. Het heeft natuurlijk geen enkele zin voor de provincie om de aanbesteding stop te zetten zolang er geen signaal van de stuurgroep komt.

    • Het Projectbureau Regiotram is een gemeenschappelijke regeling van het College van B&W en Gedeputeerde Staten. ZIJ zijn dus gezamenlijk de opdrachtgever. De stelling dat de Stuurgroep Regio Groningen-Assen de opdrachtgever zou zijn is dus feitelijk onjuist. Het blijkt wel, het College van B&W had haar brief opgesteld samen met haar advocaat terwijl het College van GS maar wat uit de losse pols roept.

      • Nee, dat is niet juist, Arthur. De opdrachtgever van het project RegioTram is wel degelijk de Regio Groningen-Assen samen met de Provincie en Gemeente Groningen.

        Het bewijs: een quote uit het document "Raadsvoorstel Startnotitie" uit 2007, aangaande de oprichting van het projectbureau RegioTram.

        "De stuurgroep Regio Groningen-Assen fungeert vanuit het regionale Kolibri netwerk als opdrachtgever, waarbij de gemeente Groningen en de provincie Groningen vanuit dit opdrachtgeverschap de dagelijkse bestuurlijke aansturing voor hun rekening nemen van het projectbureau Regiotram."

        De aanbesteders zijn wel de gemeente en de provincie - iets wat ik raar vind. Het is toch raar dat de gemeenten en de provincie Drenthe die ook in RGA vertegenwoordigd zijn en er dús geld in hebben zitten, er niets over te zeggen zouden hebben?

  • Geachte heer O. Kars,

    Kunt u nagaan of de Stuurgroep Regio Groningen - Assen (SRGA) een privaatrechtelijke rechtspersoon is? Bijvoorbeeld een stichting. Dit in verband met uw stelling dat de SRGA "de projecteigenaar" in kwestie is.

    Of bedoelt u dat de SRGA alleen bevoegd is om over de aanbesteding van de tram een finaal (!) rechtsgeldig besluit te nemen?

    In het verlengde hiervan: moeten PS van Groningen, PS van Drenthe en de gemeenteraad van Groningen niet mede onderdeel zijn van het besluitvormingstraject inzake het afblazen van de Regiotram? Ergo: een gelede - en democratische besluitvormingsstructuur. Met een lang beslag des tijds.

    Wat staat in de "Aanbestedingsleidraad", waarover Arthur Kamminga rept?
    Wat staat in de regelgeving of de gedragscode van de SRGA?
    Indien de SRGA een stichting is (dit is volgens mijn inschatting niet het geval), dan moeten de statuten uitsluitsel kunnen geven.

    Bij voorbaat mijn dank voor uw juridische inspanningen in dezen.

    • Goh Kees, ik masturbeer ook wel eens moeilijke woorden in mijn zinnen, zelfs als ik niet weet wat ze betekenen... maar jij kunt er ook wat van hoor!

  • Marc,

    Staat je oompie aan de kant van de anti-tramcoalitie? Zou me niets verbazen. Hij heeft ook wel door dat Groningen een keuze moet maken tussen de studententrein aan de ene kant, en zijn eigen monstrum aan de andere kant.

    Maar O. Kars onbezoldigd? Het zou me niet verbazen. Overigens in tegenstelling tot reageerder Johan(Johan Saarloos/Joh50). Die oude trouwe sp-er met zijn twee grote huizen. Die emmenaar die zesentwintig september op 800 km afstand bijna door het plafond ging Jannie en Ton "the Man" Schroor hun verantwoordelijkheid namen.

    O.Kars compagnon bij Groninger Tram is wel een bezoldigd trambureau-medewerker. "Tramfan" is één van de voormalige schrijvers van "De Mussengang" (Universiteitskrant)

    On-topic

    Mark Boumans dagen zijn ook geteld. Goed stuk van Robert Prummel op zijn site. En nee, ik ben niet van de Stadspartij. Weet van mezelf dat ik totaal niet geschikt voor de politiek ben.
    Maar die Boumans, wat een brokkenpiloot met louter op zichzelf gerichte ambities.
    Paulien Geerdink - als je dit leest - ik ga bij de komende PSV géén VVD stemmen als Mark Boumans een functie als gedeputeerde kan krijgen.

    Met vriendelijke groet

  • Dit zijn krokodilletranen van de provincie. De stelling 'Put your money where you mouth is' gaat hier heel duidelijk op. Als men eerder wat gedaan had met de kritiek van tegenstanders dat de stad wel eens weer erg voor de risico's stond, dan was er misschien wat meer steun gekomen vanuit de Groninger gemeenteraad.

  • Brief van Stad heeft weinig juridische waarde meer omdat zij een aanbod over overleg en uitstel van de deadline omtrent de aanbesteding naast zich neerlegt. Zij wil koste wat kost stoppen met het project terwijl de provincie misschien nog een handreiking voor een oplossing doet. De Stad loopt hierdoor het risico dat ze zelf voor die "koste wat kost" a 40 miljoen moet opdraaien.

  • Ik heb de provincie Groningen nog nergens aan horen geven dat ze substantieel extra wouden bijdragen en of meer risico willen nemen in de tram. Dat kunnen ze op dit moment ook helemaal niet gezien hun eigen penibele situatie! Ze hebben wel al genoeg aan hun eigen sunken costs in de Blauwe Stad.
    Het contract is hopelijk waterdicht en zo niet is er duidelijk politiek bedrog door Dekker&co gepleegd. In de hele discussie was er nog steeds sprake van dat het definitieve besluit nog NIET genomen was aanzake de tram. De manier waarop het afgeblazen wordt lijkt me dan niet ter zake doende.

Recente berichten

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

12 minuten geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

1 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

2 uur geleden

Twee zeearenden geboren in De Onlanden: “Dit is heel erg bijzonder”

In natuurgebied De Onlanden zijn de afgelopen dagen twee zeearenden geboren. Boswachter Bart Zwiers van…

6 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

6 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

6 uur geleden