Categorieën: Nieuws

Wethouders de Vries, Pastoor en Dekker bieden ontslag aan

Burgemeester Peter Rehwinkel heeft woensdagavond tijdens het spoeddebat van de gemeenteraad bekendgemaakt dat de wethouders De Vries en Pastoor van de PvdA en wethouder Dekker van Groen Links hun ontslag hebben aangeboden. Het college is nu officieel demissionair zal alleen nog lopende niet bestuurlijke beslissingen kunnen nemen, voor één maand.

Het debat
Aanleiding voor het spoeddebat was dat de collegepartijen SP en D66 woensdagochtend aangaeven dat zij niet langer een gemeentebegroting kunnen steunen waarin de plannen van een tram zijn opgenomen.

D66 en SP hebben inmiddels samen met een aantal oppositiepartijen een motie ingediend om een begroting in te dienen die wordt opgemaakt door de wethouders Schroor en Visscher, samen met de burgemeester. De tram zal naar alle waarschijnlijkheid dan niet voorkomen in die begroting. De begroting zal volgende week ingediend moeten worden.

Burgemeester Rehwinkel stelt dat het niet mogelijk is om de motie aan te nemen om een begroting op tafel te krijgen, omdat de gemeentewet aangeeft dat de wethouders die hun ontslag hebben ingediend nog voor één maand in functie zijn, tenzij er eerder een opvolger gevonden wordt.

De SP dient daarop samen met D66 en enkele oppositiepartijen een nieuwe motie in, waarin ze aandringt op een beleidsarme begroting. Dat houdt in dat er geen beleidsbepalende beslissingen in voorkomen, en daarom ook geen plannen voor de tram.

Arjan Kamphuys

Bekijk reacties

  • Jammer, daar gaan miljoenen, helaas niet naar Groningen, maar ze worden lekker in de Randstad besteed.
    De financiering was toch rond en staat los van de rest van de begroting!
    Bedankt D'66, ik zal nog eens op zo'n betrouwbare partij stemmen.

  • Plan B is zowieso een heel dom plan (daarom ook een b-plan). En daar is geen tijd genoeg voor om het geld hier te houden. Het te vormen kabinet heeft al een meevaller binnen va enkele honderden miljoenen!
    Goed gedaan, slappe SP en D66

    • Hulde en applaus..( niet cynisch bedoeld) voor de wakkere partijen die voorkomen dat de stad in een diepe financiële put valt.
      Het Ego van Dekker voorbij ..wat een hele grote hindernis bleek te zijn..bedankt SP ..D 66 Stadspartij enz ..die zich steeds bleven oriënteren op de werkelijke draagkracht die onze stad financieel zou kunnen genereren.
      Een "tram te ver" is voorkomen nu de veranderd situatie ten gunste gebruiken van de andere geldverslindende projecten..waarvan het busvervoer maar een minimale zorg is.Besteed 10 miljoen zou ik zeggen voor de stadsbus en 10 miljoen voor de streek bussen voor een super verbindend net met bussen met meer passagiers capaciteit tijdens de dag spits. 08.00 uur tot 18.00 uur en dan de aangekochte (laten we ze mega-bussen noemen) na 18.00 uur op stal

  • Inderdaad, dat geld wordt ons door de neus geboord en kan leuk worden besteed in de Randstad. En nu verder niet meer zeiken, dat we nooit wat van de koek krijgen uitgedeeld.

    Het geld van de tram staat toch los van de begroting voor 2013. Heb ik op D'66 gestemd, omdat ze in ieder geval voor een stadstram waren, en nu dit! Verbijsterend. Ik weet wel waarop ik over twee jaar niet ga stemmen.

  • daar gaan ze en gelukkig niet met de tram maar wel met een wachtgeldregeling van minstens VIER jaar. tel uit je winst leve de crisis. de ozb gaat dus sowieso omhoog

  • Driekwart van de Groningers blijkt tegen een tram te zijn. Is dat niet duidelijk genoeg ?
    Het geld van Den Haag kan ook aangewend voor een spoorlijn naar Heerenveen. Dat draagt tenminste bij aan een gezonde Noordelijke economie/infrastructuur.

  • RIJKSBEGROTING 2013Het kabinet informeert de Tweede Kamer de komende maand over het onderzoek naar de oorzaken van het aftreden van wethouders. Dat gebeurt door de aanbieding van de Staat van Bestuur 2012. In het eerste jaar van de huidige colleges van B en W hebben al ongeveer vijftig wethouders hun zetel opgegeven. De resultaten van het onderzoek worden betrokken bij het formuleren van criteria voor de meting van de staat waarin het lokaal bestuur verkeert, aldus de begroting van BZK voor 2013.

Recente berichten

Eindexamententoonstelling Minerva dit jaar op tien plekken in Stad

Na een tweejarig uitstapje naar Scheemda is de jaarlijkse 'Graduation Show', de eindexamententoonstelling van Academie…

28 minuten geleden

Vermogen zonnepanelen in gemeente Groningen neemt fors toe

Het totale opgestelde vermogen aan zonnepanelen in de gemeente is het afgelopen jaar snel toegenomen,…

60 minuten geleden

Zesduizend UMCG’ers vanaf vandaag getooid in nieuwe kledinglijn

Zo'n zesduizend medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) lopen vanaf vandaag in een…

2 uur geleden

VVD hekelt ‘scheve’ regels rond handhaving EK op schermen: ‘Gemeente is rigide rond plezier en gezelligheid’

Als het aan de VVD in de gemeente Groningen ligt, laat het ondernemers vrij in…

3 uur geleden

Vertraging op spoor tussen Groningen en Bad Nieuweschans (opgelost)

Treinreizigers tussen Groningen en Ban Nieuweschans en verder naar Duitsland moesten maandagmiddag rekening houden met…

3 uur geleden

Aankleding Groningen voor Roze Zaterdag begonnen

De organisatie achter Roze Zaterdag is maandagochtend begonnen met de aankleding van Stad voor het…

4 uur geleden