Categorieën: Nieuws

Nachtburgemeester: Haren liet kansen liggen

Chris Garrit zet vraagtekens bij de communicatie rondom het uit de hand gelopen feest afgelopen vrijdag aan de stationsweg te Haren. De nachtburgemeester heeft in de week voorafgaand de gemeente geadviseerd over de te nemen stappen, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

De kern van het advies aan Haren was om een win-win-situatie te creëren door het fenomeen positief naar buiten te brengen en iets moois te organiseren. Daardoor was mogelijk de schade beperkt gebleven, aldus Garrit. Het gekozen scenario heeft in ieder geval duidelijk niet het gewenste resultaat bereikt.

Waar Garrit ook vraagtekens bij zet, is dat een ongeschikte plek als de omgeving van de Stationsweg het toneel werd “voor een happening als deze”. Ook was het de nachtburgemeester zelf helemaal niet duidelijk waar het veld van VV Gorecht te vinden was, die nochtans door de gemeente als alternatieve locatie was bestempeld. Er waren echter geen borden die richting aangaven. Ook lag het telefoonnetwerk er vanaf 18.00uur zo goed als uit. Dit maakte navigatie voor velen onmogelijk.

Garrit werd in de week voorafgaand aan het evenement gebeld door vele buurtbewoners uit Haren die zich grote zorgen maakte over Project X. Het gemeentehuis was volgens de buurtbewoners in de dagen voorafgaand niet of nauwelijks te bereiken. De nachtburgemeester heeft de buurtbewoners te woord gestaan en heeft hierdoor contact gezocht met de gemeente Haren.

Garrit werd de donderdagochtend voor het ‘Project X-feest’ gebeld door de gemeente met de vraag een plan op te zetten voor een alternatief feest. Dit plan werd omsteeks 10.00 uur gepresenteerd, maar vervolgens rond 16.30 uur alsnog van de tafel geveegd. “Helaas, alles was al klaar. Een professionele productie was binnen een paar uur tijd in volledige gereedheid gebracht”. Aldus Garrit. Burgemeester Bats vond dat het organiseren van een alternatief feest zou leiden tot een ‘aanzuigende werking’ van publiek.

“Achteraf praten is makkelijk,” aldus Garrit. “Ik zal deze case verder moeten onderzoeken om tot een constructief oordeel te kunnen komen. Dat dit anders had gemoeten is wel duidelijk.”

Sjoerd Rumpt

Bekijk reacties

  • Mooi verhaal maar er was echt niks veranderd. De relschoppers waren echt niet naar het voetbalveld gegaan. Ze hadden maar 1 doel en dat was vernielen en de confrontatie met de ME zoeken. Een wedstrijdje wie als eerste op de stationsweg kon komen. En als je een feest gaat organiseren dan is het hek van de dam want dan heb je elk weekend een aankondiging van een feest en zal er dus elk weekend een alternatieve feest georganiseerd moeten worden. Er was duidelijk vermeld dat er geen feest was en ook niet zou komen dus niemand had daar in Haren wat te zoeken. Achteraf is het altijd gemakkelijk om met een vinger naar iemand te wijzen maar de schuldigen zijn de relschoppers en niemand anders.

  • De meeste jongeren (de meelopers) wilden gewoon kijken wat er gebeurde. Kijk maar naar de televisiebeelden hoeveel er passief staan te kijken. Maar ja, als dan de ME arriveert en het slaan begint, dan kan dat veranderen. Desondanks ging het maar om een kleine groep, die je op die manier ook gemakkelijk had kunnen afscheiden.
    En dan was het idd een leuk feestje geworden. Die angst dat er precedentwerking vanuit zou gaan; nou en? Er worden zoveel feestjes georganiseerd met gemeenschapsgeld.

  • Wat er is gebeurt is vreselijk en niet te beschrijven, denk ook niet dat het te voor5komen was geweest. wel ben ik van mening dat het beperkt had kunnen worden.
    Relschoppers kicken op publiek en toeschouwers daarnaast heb je ook een groep meelopers die het stoer vinden om mee te doen. Als je de toeschouwers kunt beperken heb je al een deel gewonnen.
    Ben zelf werkzaam in het licht en geluids verhuur en heb vele feestjes gezien en meegemaakt, en na het zien van beelden en horen en lezen van berichten hebben we om 19u besloten om alsnog naar Haren te rijden met een bus vol materiaal om te kijken wat er nu op de voetbalvelden gebeurde. Daar aangekomen rond half 8 stonden er alleen een paar aggregaten met een lichtmast erop van BoRent en zo'n 100 personen. Ze dachten direct al dat wij geluid bij ons hadden maar dit hebben wij ontkent, omdat we geen toestemming hadden. Wel zijn we gelijk gaan bellen, intuusen hoorde ik berichten dat het grimmig werd in het centrum wat je ook kon horen, na een paar knallen van vuurwerk had ik het idee buiten een voetbalstadion te staan waar net een doelpunt was gevallen, angstige geluiden. De gemeente was niet te bereiken dus de politie gebeld, om 20.50u kregen we groen licht om op te bouwen, helaas wel te laat want we hadden al begrepen dat voor wij aankwamen er een groep van zo'n 1000-1500 man daar kwam maar terug ging naar het centrum daar staan ook filmpjes van op youtube. Het heeft nog even geduurd voor we konden draaien omdat er geen stroom was, om 22.30 kwam er een ME bus met een aggregaat van de politie aan en om kwart voor hadden we muziek. Uiteindelijk hebben we daar nog een feestje gehad tot kwart voor 2 maar het kon de zwarte dag niet goed maken natuurlijk. De aanwezigen zo'n 800-1200 mensen over de hele avond hebben zich goed vermaakt en er is niets gebeurt, de ME was met 5 man aanwezig maar heeft niets hoeven doen. We kregen complimenten van de politie voor ons initiatief had er om 18u al geluid gestaan had dat zeker meer mensen uit het centrum gehouden. Maar nogmaals vreselijk wat er is gebeurt en ik hoop dat de relschoppers gestraft worden.

Recente berichten

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

52 minuten geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

1 uur geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

2 uur geleden

Groningse VVD zegt tegen Yeşilgöz in tv-programma het jammer te vinden dat spreidingswet verdwijnt

Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD heeft vrijdagavond in het televisieprogramma Op 1 (WNL) laten…

3 uur geleden

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

12 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

12 uur geleden