Gemeente wil onafhankelijk onderzoek Damsterdiep

nieuws
© Bob de Vries

De gemeente is op zoek naar een onafhankelijk persoon die onderzoek gaat doen naar het debacle rond de bouw van de parkeergarage aan het Damsterdiep. Na uitspraak van de Raad van Arbitrage moet de gemeente opdraaien voor de vertragingskosten bij de bouw.

Bij het aanleggen van de parkeergarage ging er van alles mis. Zo ontstond er lekkage en verzakten verschillende huizen in de buurt. De parkeergarage ging daardoor jaren later open dan gepland en er ontstonden extra kosten die kunnen oplopen tot zo’n vijf miljoen euro. De gemeente en de bouwer Strukton waren het oneens over wie daarvoor verantwoordelijk was en brachten de zaak voor een geschillencommissie. Die bepaalde dat de fout lag bij een bureau van de gemeente dat verkeerde berekeningen had gemaakt. De gemeente is inmiddels met de bouwer in overleg om de zaak af te handelen.

De gemeenteraad vond dat de affaire geëvalueerd moest worden om lering te trekken uit de gemaakte fouten. Het stadsbestuur stelt nu voor om dit te laten doen door iemand die niet betrokken is bij het project of de gemeentelijke organisatie. Het is nog niet duidelijk wie dit moet worden.