Categorieën: Nieuws

Floriade krijgt diverse podia in de stad

Als Groningen over tien jaar de Floriade krijgt, dan wordt die niet alleen gehouden op het Suikerunieterrein. Dinsdagavond presenteerde de stad het bidbook, waarmee Groningen de wereldtuinbouwtentoonstelling hoopt binnen te kunnen halen.

Groningen denkt zich van zijn concurrenten Amsterdam, Almere en de regio Boskoop te kunnen onderscheiden met een Floriade van de menselijke maat. Blikvanger van de tentoonstelling wordt een grote glazen piramide op het Suikerunieterrein, maar er komen op podia op diverse plaatsen in de stad.

De Groningse Floriade moet 77 miljoen euro kosten, waarvan de stad 10 miljoen bijdraagt. In oktober, bij het sluiten van de huidige Floriade in Venlo, moet duidelijk worden of de Groningse bid succesvol is geweest.

zie ook: http://floriade-groningen.nl

André Huitenga

Bekijk reacties

  • de gemeente groningen heeft het bidboek Floriade 2022 gepresenteerd met een begroting van circa 77 miljoen euro. De Floriade heeft de gemeente Haarlemmermeer in 2002 een verlies van acht miljoen euro opgeleverd bij een begroting van circa 30 miljoen euro. Ook eerder gehouden Floriades hebben bakken vol geld gekost. Leert men nu niet van het verleden (en het heden) en gaat de gemeente nu al weer verplichtingen aan (als het doorgaat) waar onze toekomstige generatie weer met een schuld blijft zitten.

    • Beste Klaas;

      Zolang er in Groningen nog (stads)bestuurders zitten, enkel en alleen ter ere en meerdere glorie voor zichzelf, zolang zullen dit soort megalomane plannen telkens opnieuw op gaan duiken en in het ergste geval ook nog uitgevoerd gaan worden. De recessie is klaarblijkelijk in Groningen nog altijd niet aangekomen.

  • Gaat mij nog niet eens zo zeer om de Florida op zich, maar de stad op te tuigen met drijvende tuinen,hangende plantenbakken, aanleg van kassen etc. voor een "tentoonstelling" is enigzins overdreven als het opbaar groen in onze woonomgeving niet meer of minimaal onderhouden wordt

    • Daar heb je een goed punt, het groenonderhoud laat steeds meer te wensen over en men kiest vaak voor de goedkoopste oplossing. Volgens het artikel draagt Groningen 10 miljoen bij. Op een begroting van 77 miljoen valt dat mee. Een Floriade zal ongetwijfeld ook positieve dingen brengen. Maar, zoals een affiche van Loesje al eens liet weten; Zomaar een vraagje, vallen de kosten van een overheidsproject ook wel eens lager uit

  • Ja hoor, de reacties zijn weer zuurder dan een fles azijn. Want het kost geld, bestuurders zitten er alleen voor hun eigen glorie, en weet ik veel wat voor stomme argumenten weer van stal worden gehaald. Ik heb het 'bidbook' (wel) gelezen en ben heel enthousiast over de komst van de Floriade naar Groningen. Het evenement zal niet alleen in 2022 een enorme impuls zijn voor de economie van de stad, maar ook in de jaren daarna. Een deel van de investering blijft immers bestaan. Groningen zal verder opfleuren met zoveel extra groen, en daar kunnen bveel verzuurde en bekrompen Stadjers wel eens baat bij hebben.

    Daar komt dat dat het de gemeente eigenlijk niet eens zo veel kost. De gemeentelijke bijdrage zal ongeveer € 10 miljoen zijn. Als de gemeente de komende 9 jaar ieder jaar 1 miljoen euro in een spaarpotje doet, en daarover rente ontvangt, dan hebben ze hun bijdrage al bij elkaar gespaard. Op de totale gemeentebegroting van jaarlijks circa € 850 miljoen is dat maar een schijntje. Voor de zekerheid zou je misschien kunnen rekenen met 15 miljoen voor de gemeente, maar ook dan kan de gemeente dat bedrag in 10 jaar tijd vrij goed bij elkaar sparen.

    • Beste Feder;

      Sparen zeg je???? Dat woord is, mede gelet op de huidige grote financiele problemen in deze gmeente, nog nooit tot dit stadsbestuur doorgedrongen.

      Als deze bestuurders nu eerst eens alle (financiele) problemen in deze stad op gaan lossen, dan mag men van mij de Floriade naar groningen gaan halen, maar voordien alsjeblieft niet nog meer (financiele) ellende.

      Voor mensen als jij, welke zo luchtig kunnen spreken over dit soort projecten, merk je gelijk dat de realiteit een ver van mijn bed show is voor jullie. Droom fijn verder, maar alsjeblieft niet van andermans (belasting)gelden.

    • Feder ..!!..onze gemeenteraad heeft ...

      TEKORT..:!!!

      Wat moet men nog meer zeggen ??
      Gebruik jullie verstand gemeente ..en laat een competente boekhouder jullie financiën behartigen.
      Een die meer verantwoordelijkheden kan nemen ...en OOK kan zeggen dit..of dat ..kan niet want de benodigde financiën ontbreken.
      Bijvoorbeeld ...: we moeten prioriteiten stellen zoals de tram ...die gaat niet door ..zuidelijke en oostelijke ringweg wel...!!
      enz enz
      Floriado ..?
      Ok maar we stoppen er geen 10 miljoen in ..dat moet de bedrijfswereld maar doen.
      Subsidie kunnen ze altijd aanvragen .

      Punt..

Recente berichten

Koperdieven slaan toe bij spoor Glimmen

Koperdieven hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag toegeslagen langs het spoor bij Glimmen.…

17 minuten geleden

Aardbeving gemeten bij Garsthuizen

Bij Garsthuizen in de gemeente Eemsdelta heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een…

31 minuten geleden

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

4 uur geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

5 uur geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

5 uur geleden

Groningse VVD zegt tegen Yeşilgöz in tv-programma het jammer te vinden dat spreidingswet verdwijnt

Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD heeft vrijdagavond in het televisieprogramma Op 1 (WNL) laten…

6 uur geleden