“Brand Annie M.G. Schmidtschool was brandstichting”

De brand die afgelopen zaterdag woedde op het terrein van de Annie M.G. Schmidtschool aan de Radiumstraat is aangestoken. Dat laat de school maandag weten.

De brand werd zaterdagmiddag rond 16.00 uur opgemerkt door omwonenden. “Het vuur is ontstaan in een papiercontainer en is vervolgens doorgeslagen naar een bijgebouwtje”, laat locatiedirecteur Monique Bueving van de school weten. “In het gebouwtje hadden we onze kerstspullen opgeslagen en lag ook het speelgoed dat de kinderen van de laagste klassen gebruiken op het plein.”

Volgens Bueving zijn met name de kerstspullen zwaar beschadigd geraakt. “Je kunt je voorstellen dat dit met name spullen van plastic zijn, en die zijn door de hitte gesmolten. Het speelgoed, waaronder kleine fietsen, hebben de brand wel overleefd.” De schade is door een verzekeringsmaatschappij geschat op 20.000 euro. De school heeft inmiddels besloten het gebouwtje te gaan herbouwen.

Kinderen geschrokken
Ondanks dat de brand snel onder controle was en de schade relatief beperkt is gebleven zijn de kinderen erg geschrokken. “Je moet je indenken dat zo’n gebeurtenis een grote impact heeft op de kinderen. Het gebeurde op een vrije middag voor de leerlingen waardoor er veel op de rook en de brandweerwagens afkwamen. Het is dan ook het gesprek van de dag.”

Brandstichting is aannemelijk
De politie heeft inmiddels onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. “Wij hebben vast kunnen stellen dat het vuur ontstaan is in een container en daarna is overgeslagen”, zegt Sylvia Sanders van de Regiopolitie Groningen. “Wat de oorzaak precies is hebben wij niet kunnen vaststellen, omdat de schade aan de container daarvoor te groot is. Maar een container vliegt natuurlijk niet zomaar in de brand. Brandstichting is daarom erg aannemelijk.”

Luister hier naar locatiedirecteur Monique Bueving in gesprek met verslaggever Sebastiaan Scheffer:

Deel dit artikel: