Trein gaat harder rijden bij Hoogkerk

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De trein gaat in de toekomst tussen Hoogkerk en Grijpskerk 20 kilometer per uur harder rijden. Het is één van de maatregelen die nodig zijn om in 2017 een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden mogelijk te maken.

Op dit moment is er deels nog een enkel spoor tussen Groningen en Leeuwarden, waardoor treinen elkaar alleen op stations kunnen passeren. De provincies Groningen en Fryslân en de gemeenten Groningen, Leeuwarden en Zuidhorn hebben laten uitzoeken dat een verdubbeling tussen Hoogkerk en Zuidhorn en een verhoging van de snelheid op bepaalde trajecten voldoende is om een extra sneltrein in de dienstregeling op te kunnen namen.

Nu rijden de treinen tussen Hoogkerk en Grijpskerk nog 100 kilometer per uur. Dat wordt in de toekomst 120 kilometer per uur. Tussen Leeuwarden en het Friese Veenwouden gaan de treinen zelfs 130 kilometer per uur halen. Om dit mogelijk te maken moeten op sommige plaatsen de bochten worden aangepast en de seinen verplaatst. Verder worden de perrons aangepast zodat er langere treinen kunnen rijden en krijgt het station van Leeuwarden een nieuw perron.

Voor belangstellenden worden er in juni en in juli informatiemarkten georganiseerd, waaronder in Hoogkerk. Het is de bedoeling dat beide provincies volgend jaar de uitgewerkte plannen kunnen beoordelen. De werkzaamheden, waarvoor 120 miljoen euro wordt uitgetrokken, kunnen dan in 2015 van start gaan.

Deel dit artikel:
Adverteren?