Categorieën: Nieuws

Gemeente verliest hoger beroep tegen Strukton

De gemeente heeft het hoger beroep tegen Strukton over de vertraging in de bouw van de parkeergarage aan het Damsterdiep verloren.

Dit bevestigde de Raad van Arbitrage voor de bouw (RvA) aan omroep OOG.
De RvA kwam verrassend snel met een uitspraak en stelde bouwer Strukton volledig in het gelijk.

In 2008 lag de bouw van de parkeergarage een lange tijd stil, nadat enkele panden aan het Damsterdiep begonnen te verzakken.
Strukton gaf de schuld aan het gemeentelijk ingenieursbureau en weigerde verder te bouwen. Volgens de gemeente was de bouwer verantwoordelijk.
De oplevering van de parkeergarage is met twee jaar vertraagd.
Extra kosten door de vertraging en de vergoeding voor de omwonenden komen met deze uitspraak volledig voor rekening van de gemeente. Deze kunnen oplopen tot zo´n 4 of 5 miljoen euro.

Betsie Meijer

Bekijk reacties

  • Geweldig weer een tegenvaller!!! weer voor rekening van Karin Dekker. Wanneer komt er nu eens een afrekening met dit rekenwonder???? tijd om op te stappen??? Gemeenteraad laat nu eens je tanden zien.

  • Ik neem graag aan dat Karin Dekker het beste voor de stad wil en ze verkijkt zich daarbij lelijk op langetermijnkosten, met als voorbeeld de tram en het forum, maar die verzakkingsproblematiek kun je haar niet persoonlijk aanrekenen.

  • Karin Dekker blijft echter wel (politiek)verantwoordelijk. EN dan proberen de schuld in de schoenen te schuiven van anderen!

  • Weer financieel geklungel van de gemeente Groningen! Na het forum, de tram, het museum, de paaltjes in de Steentilstraat en de reorganisatie van het basisonderwijs nu de zoveelste tegenvaller met de parkeergarage Damsterdiep. Het wordt tijd dat de politiek verantwoordelijken zo snel mogelijk het veld ruimen: Karin Dekker, Frank de Vries, Tom Schroor! En de burgers maar steeds weer opzadelen met hogere lasten en zij prutsen maar ongestraft door. Weg wezen dus en heel snel voor ze nog meer ellende over de stad uitstorten!

    • Misschien een beetje plat gezegd, maar wat is dit voor een gelul!?

      De tram is nog niet eens aangelegd, en het Forum staat er ook nog lang niet. Hoe kun je dan in vredesnaam zeggen dat dit 'financieel geklungel' is? Heb je ook zo'n glazen bol voor mij?

      Karin Dekker heeft inderdaad niet genoeg verantwoordelijkheid op zich genomen met het project Damsterdiep, maar daar staan deze andere twee grote projecten totaal los van. Dat jij erop tegen bent, wil nog niet zeggen dat deze projecten direct de prullenbak in zouden moeten?

      Ik ben het helemaal met Marc eens; het wordt een tijd voor jullie anti-figuren (mooi verwoord Marc) om eens verder te kijken dan hun neus lang is. Dat JIJ het niet eens bent een project heeft NIETS te maken met dat het niets toevoegt aan de stad. Kom in plaats daarvan eens met alternatieven! (waarvoor het nu overigens, gelukkig, te laat is)

      De enige persoon die eens in het verleden met een serieus alternatief kwam is Arthur Kamminga, maar helaas voor hem haalde deze het niet omdat het minder toevoegt dan een tram. Inmiddels zijn we zo ver dat er ook geen andere alternatieven gerealiseerd gaan worden, wat te danken is aan aanzijnzeikers die moord en brand schreeuwen. Helaas blijft het hier ook bij, waardoor deze personen wat dit betreft totaal niet serieus te nemen zijn.

  • Ha wat fijn dat de gemeente weer miljoenen verliest. Nu kunnen we weer lekker zeiken op Karin Dekker. Want het is haar schuld, alles is haar schuld. Karin Dekker is de eeuwige schuldige en jullie zijn sneu :p

    • @Marc...Je kan wel voor haar opkomen maar bij bijna alle zaken waar de miljoenen op verloren worden komt haar naam in voor. En de gemeenteraad accepteert dat wel telkens wat ook aangeeft dat die ook niet goed functioneert. Het geld moet weer ergens weggehaald worden en dus zijn de burgers weer de pineut.

      • Ja ze zit op financiën. Ze gaat dus over de centen. Laten we alle wethouders financiën maar wegsturen :p er zijn overal tekorten.

  • Het probleem is dat er nog nauwelijks of onvoldoende aandacht wordt besteed aan risicomanagement. Als een project zó veel jaren nodig heeft om tot stand te komen of de Gemeente zoveel jaren nodig heeft om tot besluitvorming te komen loopt men tegen politieke en economische veranderingen aan. Dat is onvermijdelijk. Daar moet in de toekomst meer rekening worden gehouden. Zorg voor een scherper risicomanagement en neem meer ruimte op in je begroting om dit soort tegenslagen onvoorziene tegenslagen op te vangen.

  • Beste Marc;

    Mevr.Dekker had vooraf in kunnen laten schatten wie er eventueel verantwoordelijk zou kunnen worden gesteld, mocht de zoveelste vertraging aan dit project geld gaan kosten. Zij heeft zich door haar ambtenaren wellicht op een verkeerd been laten zetten, maar dat neemt niet weg dat zij, als wethouder te allen tijde eindverantwoordelijke is. Waar het, ook in deze gemeente om gaat is dat er keuze`s worden gemaakt, waar het gros van de inwoners absoluut niet op zit te wachten, als voorbeeld het Forum wat slechts door een selecte inwonersgroep in deze gemeente zal worden bezocht, terwijl alle inwoners van deze gemeente wel voor de structurele tekorten van de exploitatie op gaan draaien.

    De parkeergarage waar het in dit artikel om gaat is ook zo`n tegenstrijdig gebeuren. B&W willen een autoluwe stad, maar staan het wel toe om een parkeergarage te bouwen, waar niemand om heeft gevraagd en waar hoogstwaarschijnlijk nooit een gezonde exploitatie mee behaald kan gaan worden. Het zijn (andermans) belastinggelden waarmee zaken gedaan worden. Niemand hoeft bij een mislukking zelf financieel bij te dragen, behoudens de belastingbetalende inwoners.

    • Ik stoor me vooral aan de ongefundeerde ononderbouwde kritiek van anti-figuren zoals jij. Dat het is misgelopen met die parkeergarage ligt eerder bij ROEZ, dan bij de Dekker. Dan zou je de Frank Vries moeten bekritiseren. Ook zijn alle besluiten die je aanhaalt met een democratische meerderheid genomen. Als het gros van de inwoners er niet op zat te wachten, hadden ze wel allemaal op de stadspartij gestemd.

      Die parkeergarage zorgt er juist voor dat er minder auto's door de stad rijden. Hij is via de hoofdverkeersaders gemakkelijk te bereiken. Je redenatie gaat dus wederom weer eens niet op.

      • Ben je soms verliefd op mevr.Dekker? Je posting toont in ieder geval aan dat je totaal geen besef hebt waar het om vervoer en parkeren in deze stad gaat. De P+R terreinen zijn in het leven geroepen om je auto aan de rand van de stad te parkeren om hierna met het openbaar vervoer naar het centrum te worden gebracht. Dit om auto`s uit de stad te weren. Dit werd zo`n succes, gelet op het goedkope reizen vanaf de P+R terreinen naar het centrum, dat parkeergarage`s leger bleven en blijven. Echter om toch inkomsten uit de parkeergarage`s te genereren heeft men dit P+R fors duurder gemaakt om zo toch meer verkeer naar het centrum te lokken, om zo meer bezoekers in de parkeergarage`s te krijgen.

        Ik krijg het idee dat jij niet of nauwelijks met een auto vanaf de ring richting centrum rijdt, daar het bijna ondoenlijk is om uberhaupt bij zo`n parkeergarage te kunnen komen. Dus ononderbouwde kritiek veeg ik zo van tafel, ik krijg eerder het idee dat jij gelet op jou ongefundeerde kritiek op elk en iedereen welke het niet met jou eens is, niet in de echte wereld leeft en ver buiten de realiteit staat.

      • @Middenweg Ik sta niet buiten de realiteit, alleen buiten die van jou en daar ben ik heel erg blij om.

  • @Middenweg: ondoenlijk om bij zo'n parkeergarage te komen? Ja, misschien als je met een vrachtwagencombinatie van 20 meter een plekje zoekt. :')

    Je kunt de kritiek wel 'van tafel (proberen te) vegen', echter wordt dat lastig omdat je gewoon onzin verkondigd. Door goed parkeergarages aan de rand van het centrum te bouwen, houd je de meeste auto's uit het centrum. Mensen die liever op een P+R terrein parkeren, kunnen altijd nog met de tram of citybus de stad in. :)

    • Marc en Laurens; Als ik al jullie postings lees, dan kan ik enkel tot de conclusie dat jullie tot de selecte groep inwoners van deze stad welke nog nooit de waarde van geld hebben gekend ( lees de kosten) en dat het jullie verder een zorg zal zijn hoeveel geld er door deze stad geleend dient te moeten gaan worden om de steeds hogere tekorten aan te kunnen gaan zuiveren. Geld lenen kost geld en dat geld heeft deze stad niet, sterker nog, dat zal deze stad door de torenhoge rentelasten van uitgevoerde bouwwerken, de geplande bouwactivitieten en plannen de eerste decennia ook niet meer gaan krijgen. Nog even en Groningen gaat, mede door dit door jullie zo geliefde gemeentebestuur, tot een gemeente met de artikel 12 status behoren, maar waarschijnlijk zal dit jullie een zorg zijn, sterker nog, zullen jullie daar trots op gaan worden, is het niet?

Recente berichten

Overzicht 3C: Helpman zet grote stap op weg naar de titel, Groen Geel lijkt kansloos

Zo opwindend als de titelstrijd in 3C werd de topper tussen koploper Helpman en nummer…

50 minuten geleden

Brand op dak Helper Weststraat: “Mensen hebben zelf bluspoging ondernomen”

Bij werkzaamheden op een dak van een portiekflat aan de Helper Weststraat in de wijk…

2 uur geleden

Fietser gewond bij verkeersongeluk in Lewenborg

Bij een verkeersongeluk op de Loefzijde in de wijk Lewenborg is zaterdagmiddag een fietser gewond…

2 uur geleden

Drukte en lange wachttijden bij huisartsenspoedposten: “Kan je telefoontje niet wachten?”

Het is zaterdag erg druk bij de huisartsenspoedposten in Groningen. Doktersdienst Groningen vraagt mensen na…

2 uur geleden

Handig in de Buurt baalt van nieuwe procedure wegbrengen grofvuil: “Je maakt het mensen moeilijk”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte baalt van de nieuwe procedure bij…

3 uur geleden

Student & Stad veroordeelt plannen kabinet om langstuderen zwaarder te straffen

De fractie van Student & Stad heeft in een gezamenlijke verklaring met andere studentenpartijen uit…

4 uur geleden