“Concessies in het openbaar vervoer moeten langer duren”

Concessies in het openbaar vervoer moeten langer duren. Dat laat gedeputeerde Henk Brink in de provinciale staten in Drenthe aan RTV Drenthe weten.

De concessie Groningen Drenthe werd in 2009 voor zes jaar gegund aan vervoersbedrijf Qbuzz. Om hun lijndiensten uit te voeren moest het bedrijf ruim driehonderd nieuwe bussen aanschaffen. Mocht Qbuzz na het verstrijken van de concessie het gebied kwijt raken, dan zijn de huidige bussen nog niet afgeschreven. Daardoor staan er momenteel nog altijd tachtig oude bussen van de vorige vervoerder, vervoersbedrijf Arriva, weg te roesten in Groningen.

Om dit te voorkomen moeten de concessies minimaal voor acht jaar worden aanbesteed. Acht jaar is op dit moment de afschrijvingstermijn van een lijnbus in Nederland. Collega Herman Beerda van de PvdA-fractie opperde in de commissievergadering dat het wellicht een goed idee is dat het OV-bureau zelf haar eigen bussen aanschaft. Maar over dit plan waren de gedeputeerden minder enthousiast.

Deel dit artikel: