‘Dubbelsporige brug Zuidhorn essentieel voor extra sneltrein’

De fractie van de ChristenUnie in de provinciale staten in Fryslân maakt zich zorgen over de haalbaarheid van de plannen om vanaf 2017 vier treinen per uur tussen Groningen en Leeuwarden te laten rijden. De Gedeputeerde Staten in Groningen lijken namelijk af te zien van een dubbelsporige brug bij Zuidhorn, die volgens de politieke partij essentieel is in de plannen.

Vanaf 2017 moet er een extra sneltrein tussen de beide provinciehoofdsteden gaan rijden. Voor deze trein echter kan rijden moet er een groot aantal infrastructurele aanpassingen verricht worden. Zo moet het spoor tussen Zuidhorn en Hoogkerk verdubbeld worden, moet de snelheidslimiet op verschillende gedeelten omhoog en zal in Hoogkerk een nieuw treinstation verrijzen.

Bij de plannen hoort ook een nieuwe spoorbrug bij Zuidhorn. De provincie Groningen heeft volgens de ChristenUnie toegezegd dat deze vervangen wordt door een dubbelsporige brug, maar lijkt nu van die plannen af te willen zien. Volgens fractievoorzitter Anja Haga van de christelijke partij is dat ondenkbaar. “In de spits zitten de treinen tussen Leeuwarden en Groningen overvol. Met een extra trein en spoorverdubbeling proberen we dat op te lossen. Deze oplossing heeft natuurlijk geen zin als de treinen in Zuidhorn straks weer op elkaar moeten wachten”, aldus Hage.

De partij heeft het Friese provinciebestuur om opheldering gevraagd.

Deel dit artikel: