Categorieën: Nieuws

Tekort gemeente nadert 200 miljoen

Het tekort van de gemeente Groningen nadert de 200 miljoen. Doordat er veel minder woningen worden gebouwd en de uitgifte van bedrijventerreinen ver achter loopt bij de ramingen loopt Groningen opnieuw 25 tot 40 miljoen mis. Dat komt dus bovenop de eerder gemelde 150 miljoen. Dit meldde wethouder Dekker woensdagavond .

De SP is bang voor het scenario waarbij Groningen onder financieel toezicht zou kunnen komen te staan van het Rijk. De keuze voor de tram door B&W baart de SP zorgen: bij een keuze tussen bereikbaarheid of maatschappelijk welzijn kiest de SP voor welzijn. PvdA-raadslid Baldew stelt vast, dat het financieel risicomanagement niet heeft gewerkt en wijst daarbij naar de onvoorspelbare risico’s bij de bouw van de wijk Meerstad.

In mei buigt De Raad zich over de Voorjaarsbrief, waarbij alle fracties nu defenitieve , pijnlijke, keuzes moeten maken. De raad nam een motie aan waarin Dekker wordt opgedragen iedere twee maanden te rapporteren over de tekorten.

Redactie

Bekijk reacties

  • Vóór de economische crisis groeiden de bomen in Groningen tot in de hemel. Meerstad, Westpoort, het Forum, de Regiotram, CiBoGa. Allemaal goedbedoelde projecten om de Stad op te stuwen in de vaart der volkeren. Nu de lucht uit de economie is, moet ook de lucht uit het beleid. De tering naar de nering zetten en het ambitieniveau flink terugschroeven; er is simpelweg géén alternatief. Ik wens alle fracties en wethouder Dekker in het bijzonder veel sterkte in de aanloop naar de voorjaarsnota!

  • Geachte stadjer Kamminga,

    Wil jou namens alle betrokken stadjers bedanken voor je inzet voor ons mooie en levendige provincieplaatsje.

    Maar de reden van deze reactie is dat ik je - voor eerst overigens - op een kleine fout heb kunnen betrappen.

    Je hebt het over de "economische crisis". Beter zou zijn om het over de "economische crises" (nu ook een landencrisis) te hebben.

    Met vriendelijke groet

  • Vooral doorgaan met het bouwen van de prestigieuze gebouwen zoals het forum, het aanleggen van een zinloze tram. Trap je de WSWers de deur uit hou je daar in ieder geval nog een paar cent van over.
    Wanneer wordt er een keer ingegrepen in de politiek m.b.t. wethouders of wie dan ook die ernstige misstappen maken en geld verkwisten alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Als wij normale burgers dit doen en maken een misstap dan staan wij voor de rechter.

  • ‘De kerk in het midden van het dorp laten’ is waarschijnlijk een van de uitdrukkingen die niet in de oneliner-woordenschat van onze desbetreffende wethouder voorkomt. ‘Scherp aan de wind varen’ en ‘’in marmer gehouwen’ zijn haar favorieten. Als kers op de taart kwam er afgelopen woensdag ineens nog eens een extra 40 miljoen op tafel, net op de valreep van de spreektijd van de wethouder. Een citaat van de fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten: ‘Als ik aan Drenthe denk, denk ik aan veenlijken, als ik aan Groningen denk, denk ik aan lijken in de kast’.

    Ik ben benieuwd of dit het topje is van de ijsberg. We hebben het nu alleen nog maar over miljoenen omdat dit blijkbaar favoriete bedragen zijn voor de wethouder maar hoeveel tonnen zouden er ondertussen nog verkwanseld zijn of worden en de begroting doen oplopen? Hoeveel tegenslagen kunnen ons weerstandsvermogen hebben voor we uiteindelijk toch een artikel 12-gemeente worden?

    Wie o wie stopt dit waanzinnige college in onze stad Groningen? De raadsleden blijven blijkbaar tot in den treure vertrouwen hebben in hun college. Kennelijk is hun adem langer dan die van de burgers. Iedere vorm van verzet of protest van de kant van de raadsleden wordt laconiek en zelfs sceptisch van tafel geveegd door de wethouder die geen centimeter wil afwijken van haar geliefde plan. Die noodzakelijke ene motie komt maar niet op tafel!

  • Griekse toestanden in het college van B&W en er is niets of niemand die dit wanbeleid kan of wil stoppen. Met de bek vol tanden.

  • Er zijn genoeg mogelijkheden om deze toestanden voor te blijven, alleen niemand van de raadleden durft die handschoen op te rapen!

  • De Rekenkamercommissie van de gemeenteraad dient snel te handelen. Een onderzoek naar het falen van grote projecten en de organisatiecultuur van de afdeling Projecten van de "ontwikkeldienst" RO/EZ (een "Eigenmacht").

    Externe hulp kan komen van dr. Arnold Heertje en prof. dr. mr. Flip de Kam. Gelukkig is er nu onrust gebleken bij de PvdA-fractie. De raadsbreed ondersteunde motie van PvdA-raadslid Mohn Baldew zegt voldoende...

  • Laat de PvdA, voor dat zij ooit woorden economie en bereikbaarheid nog in de mond durven te nemen, EERST het kaartenboek lijn 1 en lijn 2 september 2012 (www.regiotram.nl bibliotheek) over ALLE levensgevaarlijke kruispunten van het gehele tramtracé langs lopen.

    ========

    Welkom op de Grote Groninger Geld Kermis!
    Komt dat zien, komt dat zien!
    De grooste attractie van het Noorden:
    Elke week een stropje van €50 miljoen!
    En iedereen elke week weer blij verrast.
    Hopsala heissasa! Nog nooit vertoond:
    We doen met het aller grootste gemak € 20 miljoen bij de tram en VOILA: MEER risico's!
    SPANNEND!

    En dan nu allemaal even snel de leesbril op, ja u ook daar Meneer PVDA, en altijd prijs:
    Als goede lezer vlooit u met gemak uit het TVNoord artikel dat bij HOGERE TRAMschade, dan verwacht,
    MISS Dekker NU AL toestemming heeft van PAPPA Provincie dat zij royaal mag DUIKEN (= reserveren voor 'haar' Tram a € 15 miljoen) in het €30 miljoenen potje, dat feitelijk is bestemd voor het Stationsgebied.
    Zegt het voort...zegt het voort!
    Op naar de paasborrel!

    ===
    Hieronder de verantwoording van de Stationsgebiedduik
    http://www.oogtv.nl/2012/04/tram-mag-ruim-20-miljoen-meer-kosten

    De gemeente denkt dat de aanbesteding van de tram duurder gaat uitvallen dan in eerste instantie gedacht. Volgens wethouder Karin Dekker gaat het de stad desondanks geen cent meer kosten, omdat de inkomsten ook hoger zullen uitvallen.Tot voor kort ging de gemeente ervan uit dat de komst van de tram maximaal 430 miljoen euro zou kosten. Dat bedrag werd vastgesteld als het zogenaamde bestedingsplafond. Dat wil zeggen: als de consortia die nu meedingen naar het realiseren van de tram voor een hoger bedrag inschrijven, het project niet door kan gaan. De verwachting is nu dat de consortia vermoedelijk gaan inschrijven voor rond de 460 miljoen euro. Aangezien dat verschil erg groot is, wil de gemeente het bestedingsplafond verhogen naar 452,5 miljoen euro. De consortia worden daardoor uitgenodigd om niet te hoog in te schrijven, terwijl de aanleg van de tram nog steeds een haalbare kaart is.
    Wethouder Dekker denkt dat het project niet meer gaat kosten dan de eerder beraamde 307,5 miljoen euro. De overige 145 miljoen euro worden namelijk terugverdiend door inkomsten door de verkoop van kaartjes. Die zijn volgens Dekker in eerste instantie te voorzichtig berekend, en zelf in de huidige berekening eerder te voorzichtig dan te royaal beraamd.
    Het belangrijkste verschil voor Groningen is evenwel dat de gemeente in de nieuwe constructie veel meer risico’s draagt dan voorheen. Er is afgesproken dat als de inkomsten tegenvallen de gemeente en provincie de eerste vijf jaar verantwoordelijk is voor de verliezen en in de daaropvolgende vijf jaar het OV Bureau, dat echter ook deels door de gemeente gefinancierd wordt. Voorts heeft de gemeente met de provincie een afspraak gemaakt voor het geval dat de kosten onverhoopt hoger uitvallen. In dat geval worden de extra kosten dan deels gefinancierd door gebruik te maken van het budget van 30 miljoen dat bestemd is voor investeringen in het stationsgebied. In het uiterste geval staan zowel provincie als gemeente ieder voor 7,5 miljoen euro garant.

  • Zoveel boeken op de achtergrond, en dan zo weinig inhoud in de hersenpan!

Recente berichten

Geen treinen tussen Europapark en Assen door overwegstoring (opgelost)

Tussen Assen en Groningen Europapark reden woensdagmiddag geen treinen door een overwegstoring. (meer…)

1 uur geleden

Hier gaat Herepoort de komende vier maanden mee aan de slag bij de zuidelijke ringweg

Na een grote stremming in het komende weekend begint aannemerscombinatie Herepoort komende maandagochtend aan 'fase…

1 uur geleden

Politie publiceert camerabeelden van bekladding en vernielingen Academiegebouw

De politie heeft woensdagmiddag camerabeelden naar buiten gebracht van de bekladding van het Academiegebouw, eerder…

2 uur geleden

Hoofdsteward FC Groningen Sjouke Noordenbos ‘Ik loop meer kilometers dan de gemiddelde voetballer’

Link050 is de vrijwilligersvacaturebank van de gemeente Groningen. Op de website van link050 staan alle…

3 uur geleden

Julianaplein komend weekend bijna geheel afgesloten; van Drachten naar Haren kan nog wel

Operatie Ring Zuid zit nog tot maandag in fase 3, maar toch verandert komende vrijdag…

4 uur geleden

Actie om geld op het halen voor MS: Je veters strikken met ovenwanten aan

Probeer het zelf maar eens. Met twee grote ovenwanten de veters van je schoenen strikken.…

6 uur geleden