Rehwinkel laakt verkiezing fractievoorzitter PvdA

nieuws

Burgemeester Peter Rehwinkel is niet gecharmeerd van de verkiezingen voor een nieuwe fractievoorzitter voor de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Dat zegt hij in een interview met OOG Radio.

Rehwinkel, die zelf PvdA-lid is, vindt het raar dat de fractie niet zelf een voorzitter kiest, maar dat alle leden de fractievoorzitter mogen kiezen. Daardoor is het volgens Rehwinkel mogelijk dat de voorzitter niet past binnen de fractie. “Het is de keuze van de leden en niet de keuze van de fractie”, aldus de burgemeester. Volgens de burgemeester horen de leden een lijsttrekker te kiezen en de fractie een fractievoorzitter.

De nieuwe fractievoorzitter en dus politiek leider van de PvdA, kan alleen uit de huidige Kamerfractie komen. De nieuwe lijsttrekker zou bijvoorbeeld Lodewijk Asscher kunnen zijn maar deze verkiezing maakt dat ingewikkelder. De nieuwe fractievoorzitter moet dan namelijk aftreden.

Vrijdagavond gaan de vijf kandidaat-fractievoorzitters in debat in Huize Maas. Nebahat Albayrak, Martin van Dam, Lutz Jacobi, Ronald Plasterk en Diederik Samsom gaan strijden om de opvolging van Job Cohen.

Luister hier naar het radiointerview wat Ecco van Oosterhout had met burgemeester Peter Rehwinkel.

Deel dit artikel:

 1. Ik ben het eens met dr. J.P. Rehwinkel. Het is aan de PvdA-fractie om uit haar midden een voorzitter aan te wijzen. Dan weet deze fractievoorzitter zich warm ondersteund door de eigen fractie.

  Een PvdA-fractievoorzitter hoeft niet het mandaat te hebben van de PvdA-leden. Nog sterker uigedrukt: de partij als ledenorganisatie mag niet heersen over de fractie van deze partij in de Tweede Kamer.

  Ik wijs verder op artikel 67 lid 3 van de Grondwet: “De leden stemmen zonder last.” Gedoeld wordt op de leden der Staten-Generaal.

  Voor de PvdA-fractie is de ledenuitspraak bindend. Het is geen zwaarwegend advies, maar een dictaat voor de PvdA-fractie.

  Oud-burgemeester Jacques Wallage heeft gelijke woorden gebezigd als Peter Rehwinkel.

  De verkiezing van de PvdA-fractievoorzitter dient geen mediashow te worden. Eerst koersen op strategische inhoud en beleidsprogramma; daarna de fractieleider of partijleider die daarbij goed past. Niet omgekeerd…

 2. Ik ben geen lid van enige politieke partij.

  Ik ben het niet eens met burgemeester dr.mr P.Rehwinkel.
  Zijn visie komt mij te veel voor als de ons-kent-ons-strategie.

  Ik heb altijd begrepen dat de heer Job Cohen partijleider was.
  En dat hij over zichzelf tot de conclusie was gekomen dat hij als partijleider niet goed uit de verf kwam.

  En dat hij daarom aftradt.
  Hij legde deze functie dus niet neer omdat hij verkeerd in de fractie lag.

  De heer Job Cohen gaf bewust en gewetensvol zelf aan dat landelijke stemmers de partijleider beoordelen en niet de fractievoorzitter.

  Het daarom 100% logisch, voor kijkers buiten en leden binnen de partij, dat de partijleider wordt gekozen door alle PvdA leden.

  Het is aan alle PvdA leden om iemand aan te stellen die zowel goed is in de functie van partijleider en tevens bekwaam als fractievoorzitter.

  Een goede partijleider is meestal ook een goede fractievoorzitter. Andersom is niet altijd het geval.

  Mevrouw Kiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *