Rehwinkel laakt verkiezing fractievoorzitter PvdA

nieuws

Burgemeester Peter Rehwinkel is niet gecharmeerd van de verkiezingen voor een nieuwe fractievoorzitter voor de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Dat zegt hij in een interview met OOG Radio.

Rehwinkel, die zelf PvdA-lid is, vindt het raar dat de fractie niet zelf een voorzitter kiest, maar dat alle leden de fractievoorzitter mogen kiezen. Daardoor is het volgens Rehwinkel mogelijk dat de voorzitter niet past binnen de fractie. “Het is de keuze van de leden en niet de keuze van de fractie”, aldus de burgemeester. Volgens de burgemeester horen de leden een lijsttrekker te kiezen en de fractie een fractievoorzitter.

De nieuwe fractievoorzitter en dus politiek leider van de PvdA, kan alleen uit de huidige Kamerfractie komen. De nieuwe lijsttrekker zou bijvoorbeeld Lodewijk Asscher kunnen zijn maar deze verkiezing maakt dat ingewikkelder. De nieuwe fractievoorzitter moet dan namelijk aftreden.

Vrijdagavond gaan de vijf kandidaat-fractievoorzitters in debat in Huize Maas. Nebahat Albayrak, Martin van Dam, Lutz Jacobi, Ronald Plasterk en Diederik Samsom gaan strijden om de opvolging van Job Cohen.

Luister hier naar het radiointerview wat Ecco van Oosterhout had met burgemeester Peter Rehwinkel.