“Die automatische stand moeten ze eraf halen”

nieuws
Foto: Gertjan Kampen

Het gebruik van professionele spiegelreflexcamera’s is iets wat je de laatste tijd steeds vaker tegenkomt in het straatbeeld. Ondanks alle ingewikkelde instellingen leveren deze hobby fotografen zo nu en dan heel leuk werk.

Op de redactie van OOG Radio & TV kwam onlangs een foto binnen gemaakt door hobby-fotograaf Gertjan Kampen, genomen vanaf het Emmaviaduct. Gebruik makend van de zogenaamde tilt-shift methode leek het alsof de uitgerangeerde treinen van Arriva verandert waren in miniatuurmodellen. (Zie inzet) “Ik werk hier vlakbij het station en zie de hele dag vanuit het raam de treintjes voorbij rijden”, vertelt Kampen. “Omdat mijn baas liever niet had dat ik foto’s maakte vanaf kantoor ben ik op het viaduct gaan staan”.

“Om zo’n foto te kunnen maken moet je heel veel oefenen en proberen. Natuurlijk moet je daarbij de camera niet op de automatische stand zetten. Dat is sowieso een stand die niet op zo’n camera thuishoort. Je speelt met de instellingen van de wit-balans, de sluitertijd en het diafragma”. Om een tilt-shift foto te maken kun je gebruik maken van speciale lenzen. “Die heb ik niet, want twaalfhonderd euro neerleggen voor zo’n lens gaat mij niet lukken. Daarom heb ik het effect naderhand in Photoshop toegepast”. Fotograferen is voor Kampen echt een hobby. “Maar een baan als fotograaf voor aan magazine of krant zou mij echt wel wat lijken”.

Verslaggever Sebastiaan Scheffer ging met Gertjan Kampen op pad en onderzocht wat er allemaal bij het fotograferen komt kijken: