Categorieën: Nieuws

Duizend huishoudens Nijestee ‘wonen scheef’

Uit gegevens van de belastingdienst blijkt dat zes procent van de huurders van wooncorporatie Nijestee te veel verdient voor een sociale huurwoning. Dit gaat in totaal om ongeveer 1000 huishoudens.

De regering heeft een bedrag van 43.000 euro bruto per jaar als bovengrens voor huurders in de sociale sector vastgesteld. De ‘scheefwoners’ die alsnog blijven zitten kunnen vanaf dit jaar te maken krijgen met een jaarlijkse extra huurverhoging van 5%. Scheefwonen is een term die gebruikt wordt voor huishoudens die te veel verdienen voor een sociale huurwoning.

Om deze maatregel door te kunnen voeren mogen woningcorporatie bij de belastingdienst opvragen welke huishoudens meer dan deze grens verdienen. Deze gegevens heeft Nijestee afgelopen vrijdag gekregen. Opmerkelijk is dat van 15% van de huurders van Nijestee de inkomensgegevens onvolledig zijn. Nijestee weet nog niet of ze de plannen van deze verhoging gaat doorvoeren.

Claudia de Barros

Bekijk reacties

  • Nijestee vindt helemaal niet dat deze huurders "te veel verdienen voor een sociale huurwoning". Wij vinden tenslotte ook niet dat rijke mensen geen goedkope woning mogen kopen.
    Bij Nijestee zien we het zogenaamde 'scheefwonen' helemaal niet als een probleem. Integendeel, 'scheefwonen' zorgt voor gemengde buurten en wijken en dat is goed voor de leefbaarheid in onze mooie stad. Bovendien hebben 'scheefwoners' geen recht op huurtoeslag en kosten ze de samenleving dus niks. Dat in tegenstelling tot rijke mensen die mogen genieten van hypotheekrenteaftrek waar we wel met z'n allen (ook onze huurders) aan meebetalen.
    Gaaike Euwema
    Nijestee

  • Nou ik vind het belachelijk dat mensen met minimaal 43.000 een sociale huurwoning mogen hebben. Die wonen supergoedkoop en ik sta al 4 jaar punten te verzamelen zodat ik eindelijk es een sociale huurwoning mag krijgen!! We met die mensen laat ze verkassen naar iets particuliers. Sociale huurwoningen zijn er niet voor de rijkeren!!

  • Mooie woorden van een directeur van Nijestee maar we zitten vast aan dit afbraak kabinet door een oneerlijke discussie over het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek / subsidie bij de verkiezingen.
    Dit kabinet breekt alles af wat sociaal is en zorgt met deze 'scheefwoon' maatregelen dat er buurten in steden ontstaan waar alleen sociaal zwakkeren komen te wonen, dit noemen we ook wel ghetto vorming.

    Maar zo lang de VVD de grootste blijft zal onze sociale maatschappij steeds meer afgebroken worden. En de VVD zal vroeg of laat moeten instemmen met het aanpakken van de HRA, maar dan is iedereen zijn HRA kwijt en niet zoals in de SP en de PvdA plannen alleen voor mensen met een inkomen van 350.000 euro of een huis met een waarde van 500.000 euro en hoger.

    Stem en denk niet met je portemonnee maar met je gezonde sociale verstand.

  • En intussen zitten mensen die afhankelijk zijn van een sociale huurwoning jaren op een wachtlijst. Er is een groot gebrek aan sociale huurwoningen o.a. omdat een gedeelte van de woningen bezet wordt door mensen die duurdere woningen kunnen betalen en omdat er steeds meer sociale huurwoningen in de verkoop gaat, waar ook Nijestee aan mee doet. Die mensen staan niet te wachten op een buurman met meer inkomen, die mensen willen gewoon een betaalbare woning.

  • nu komt het.ik woon in een huurwoning.
    met me vriendin.nu komen we boven de 43.000
    maar hebben niet genoeg om een huis te kopen.dus moet meer betalen.maar moeten ze ook de teruggaver voor de koopwoningen stop zetten.die genoeg hebben.is toch een vrijerkeuzen,als je goedkoop wilt wonen
    en wat als ik werkloos wordt,draaien ze het dan ook terug die extra 5%.of wordt het net als de auto s.een melkkoei

  • Jammer dat Gaaike Euwema van Nijestee zich niet in wil zetten om de wachtlijsten te beperken voor mensen die niet op de particuliere huur of koopmarkt terecht kunnen.
    En en passant ook nog even gezinnen met een inkomens onder de 43.000 euro beledigt.
    Hij zegt´Integendeel, ‘scheefwonen’ zorgt voor gemengde buurten en wijken en dat is goed voor de leefbaarheid in onze mooie stad.´
    Sommige mensen gedragen zich inderdaad niet, maar om er standaard vanuit te gaan dat hoge inkomens niet voor problemen zorgen en lage inkomens wel is beledigend.

    Ook het verhaal over de huurtoeslag is veel te kort door de bocht, ook veel inkomens ver onder 43.000 euro ontvangen geen huurtoeslag.
    Veel meer huurders kosten de samenleving ´niks, daar hoef je geen scheefwoner voor te zijn.

    • Ben het helemaal met je eens. Waarom zouden hogere inkomens tussen lagere inkomens zorgen voor leefbare buurten. Elke keer weer hetzelfde vooroordeel over mensen met lagere inkomens. In veel sociale huurwoningen wonen mensen die hard werken en een laag loon hebben. Ben benieuwd of Gaaike Euwema zelf in zo'n buurt gaan wonen om de 'leefbaarheid' op te krikken ?

  • Ik vraag me af wat er gebeurt als een woning vrijkomt nadat er straks een paar jaar iemand met een te hoog inkomen in gewoond heeft en die woning dus enkele malen een extra huurverhoging heeft gehad van 5%. Komt de huur voor de nieuwe bewoner dan terug op het peil waarop die normaal hoort te zitten? Ik heb het gevoel dat de nieuwe huurprijs dan gewoon de prijs is die tijdens het bijtrekken van de scheefstand is ontstaan.

  • Wat ik belachelijk vind, is dat er afgelopen week een brief in de bus is gekomen, betreffende een huurverhoging van maar liefst 7,3 %. Omgerekend is dit dus een bedrag van 58 euro per maand. Belachelijk!!! Als reden geeft Nijestee op dat ze de afgelopen jaren weinig aan huurverhoging hebben gedaan. Voor de beeldvorming van de lezers van dit forum - we zijn er komen wonen afgelopen augustus 2011, de huurprijzen wat de mensen hier betalen ligt al behoorlijk scheef, onze buurman betaald bijvoorbeeld 620 euro dit voor hetzelfde huis, wij betalen 820 euro en zullen straks naar de 880 euro gaan. - Ik vind dit niet terecht, aangezien wij er afgelopen jaar kwamen wonen ( de huurprijs toen al omhoog is gegooid met 150 euro ) En nu dus nog eens met een kleine 720 euro per jaar zullen verhogen.
    Bezwaar aantekenen kan niet, dit omdat ze het recht hebben om de huur te verhogen zonder dat er een maximum aan vast zit. Waarschijnlijk zal Gaaike Euwema zijn bonus wel weer uitbetaald moeten krijgen..

Recente berichten

Archeologische vondsten in Ten Boer te bezichtigen

Diverse archeologische vondsten zijn momenteel tentoongesteld aan de A.H. Homanstraat 23 in Ten Boer. (meer…)

25 minuten geleden

Koen Schuiling: teleurstelling over Ter Apel, opluchting over Lelylijn

De Groninger burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Noord, is zwaar teleurgesteld dat…

38 minuten geleden

Files in Helpman door afzetting van de Helperzoom

Er staan deze weken flinke files in Helpman. Dat is het gevolg van de afsluitingen…

2 uur geleden

Veel activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit

Volgende week is het de Week van de Biodiversiteit. Van woensdag 22 mei t/m zaterdag…

3 uur geleden

Pro-Palestina demonstratie voor Harmoniegebouw gaat vierde dag in

De pro-Palestina demonstratie voor het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aan de Oude Kijk…

4 uur geleden

Wethouder Eikenaar: “Gemeente kiest voor verantwoord datagebruik”

De gemeente wil naleving van de regels door bijstandsgerechtigden makkelijker maken, zodat zij niet in…

4 uur geleden