Categorieën: Nieuws

Woonschepen mogen houtkachels blijven gebruiken

De gemeente hoeft niet op te treden tegen houtkachels die op woonschepen gebruikt worden. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De Vereniging Milieudefensie had dit in een rechtszaak geëist.

Milieudefensie was in 2008 een rechtszaak tegen de gemeente begonnen om zo af te dwingen dat het stadsbestuur tegen houtkachels op woonschepen zou optreden. Volgens Milieudefensie veroorzaken die rookoverlast. De vereniging meende dat de gemeente op basis van de Bouwverordening op moest treden tegen de rookhinder.

De gemeente vindt echter dat woonschepen niet onder de Bouwverordening vallen en kreeg daarin van de rechter en ook in hoger beroep gelijk. De Milieudefensie stapte daarop naar de Raad van State en krijgt dus nu definitief geen gelijk.

André Huitenga

Bekijk reacties

  • een houtkachet is het zelfde als een openhaard die heel veel mensen (verkeert) gebruiken om geld uit te sparen en omdat zij denken op die manier onder de elite te vallen, je kunt op een fatsoenlijke manier niet meer langs onderanderen de hunze fietsen zonder dat je luchtwegen dichtklappen

  • Ik ben blij met de uitspraak ondanks dat ik ook CV heb. Wadloper zegt het al dat de oorzaak vaak verkeerd gebruik is. Geen enkele reden om dus niet op hout te stoken zolang je het maar goed doet. Mensen op woonschepen elite? Dat is vast een compliment want wonen op het water is wel bijzonder.

  • De gemeente is uiteraard verplicht om ons milieu te beschermen, maar heeft geen zin in handhaving; dan zouden de rijkswegen dwars door de stad ook verboden moeten worden. "De woonschepen zijn niet zodanig met de grond verbonden als bedoeld in artikel 1.1 van de Bouwverordening en derhalve niet aan te merken als bouwwerken." zegt de Raad van State. Daarom werd het beroep op de Bouwverordening afgewezen. Dan moet het tegengaan van overlast dus via de ligplaatsvergunning geregeld worden.

    http://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken_in_uitspraken/zoekresultaat/?zoeken_veld=woonschepen%20houtkachels&verdict_id=kw4tvjZCYcY%3D

Recente berichten

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

50 minuten geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

58 minuten geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

1 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

2 uur geleden

Marja Pruis nieuwe gastschrijver van de RUG

Journalist, columnist en schrijver Marja Pruis is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2024-2025.…

3 uur geleden

Archeologische vondsten in Ten Boer te bezichtigen

Diverse archeologische vondsten zijn momenteel tentoongesteld aan de A.H. Homanstraat 23 in Ten Boer. (meer…)

5 uur geleden