Categorieën: Nieuws

Partij voor de Dieren stelt vragen over dood paard

Het overlijden van het paard tijdens de Sinterklaasintocht krijgt een vervolg. Afgelopen zaterdag overleed één van de paarden voor de ogen van het publiek aan een nog onbekende oorzaak.

De Partij van de Dieren denkt dat het ongeval voorkomen had kunnen worden en gaat daarom schriftelijke vragen stellen aan het college van B en W over de omstandigheden van het paard. De PVDD vindt dat de optocht ook wel gehouden kan worden met minder paarden.

De dienstdoende veearts tijdens de intocht, Frank de Bont, heeft geen goed woord over de actie van de PVDD. “Het is te zot om over te praten”, aldus de Bont. “Een ongeluk kan altijd gebeuren, het gebeurt nu alleen voor de ogen van het publiek. Er was niks mis met de omstandigheden van de paarden.”

Ook de voorzitter van de Vereeniging van Volkvermaken, Hein Bekekamp ziet geen optocht met minder of zelfs zonder paarden voor zich. “De paarden horen bij de optocht, dat is al jaren zo. Straks willen ze ook nog een optocht zonder Pieten.”

Redactie

Bekijk reacties

  • Iedereen praat weer vrolijk langs elkaar heen. piketpaaltjes worden ingeslagen, stellingen betrokken en verwijten afgevuurd!

  • Een beetje meer nuance had ik wel graag gezien. De dierenpartij heeft helemaal niet gesteld dat het paard vd Sint niet meer mee mag lopen. Ze vinden alleen, net als half Groningen, dat het nut van zoveel dieren mee laten lopen ver te zoeken is. Ik heb zelf gezien hoe het paard gestresst was. En waarom liepen die angstige schapen mee? Ik zag dat ze winkels in liepen en ruw terug werden geduwd de kudde in. Ook mijn kinderen vroegen zich af waarom die beesten mee liepen. wat moet je dan zeggen als vader... omdat de Vereeniging van Volksvermaken dat graag wil? De PvdD heeft vragen gesteld die heel anders zijn dan door dit artikel worden gesuggereerd. Een beetje meer voor onderzoek zou jullie sieren Oog! Kijk hier maar eens http://groningenstad.partijvoordedieren.nl/gemeentefractie/vragen-antwoorden/i/2419

  • heeft de heer de Bont het paard gezien voor en tijdens de optocht op na haar dood gekeken naar de doodsoorzaak? is het paard voordat het meedeed nagekeken??? Denk et niet anders was meneer tot de zelfde conclusie gekomen dat ze niet hadden mogen meelopen. Heb namelijk begrepen dat de veearts nadien is opgeroepen toen het kwaad al geschiedt was.....

  • Quote veearts: 'Een ongeluk kan altijd gebeuren'. Maar als dat paard niet mee had gelopen had hij nu nog geleefd. That's it.

  • Nou daar ben ik het niet mee eens Willemien wie zegt dat dat Horava dan nog had geleefd een hartaanval kan op elk moment gebeuren. Ik ben het volkomen met Frank de Bont eens en waarom kijk maar eens op youtube en typ in Springpaard Kickstead overlijd tijdens de wedstrijd ook dit paard is van tevoren klinisch gekeurd en toch een hartaanval.
    Google maar eens naar Politiepaard dood tijdens dienst 25 jr Mensen het gebeurt helaas en wat denk je dat Meneer Kuipers geen gevoel heeft? zijn beste paard van stal is er niet meer hij had ook liever dat ie in zijn vertrouwde box was overleden maar dat is niet het geval! Zelfs Kuipers ja misschien voor u een vreemd verhaal had op zijn 84 jaar een hartaanval tijdens de intocht kunnen krijgen het kan toch? Meneer Kuipers heeft al jaren deze paarden gebruikt en zolang het goed gaat hoor je niemand niemand! En waar ik me erg aan stoor is dat er nu praatjes naar boven komen van mensen die er helemaal geen verstand van hebben. Wij hebben afgelopen zaterdag ook Sinterklaas met twee paarden binnengehaald ook tuigpaarden bij het stilstaan komen de voorbeen ook van de grond de drang dat ze weer willen maar dat wil niet zeggen dat ze wild zijn en er vandoor willen gaan absoluut niet dat risico kun je niet nemen maar voor de buitenstaanders lijkt het nou éénmaal anders.

  • Paulien je reageert iedere keer en volgens mij wil je het niet snappen? Ben je er dit keer bij geweest? Als dit normaal gedrag was voor deze paarden dan is het sowieso schandalig dat deze paarden mee mochten lopen. Zoals jij zegt is dit gedrag normaal bij deze paarden en wist Kuipers van te voren dat deze paarden zo zouden zweten, steigeren en bokken. Niet echt een leuk en gezellig plaatje voor al deze aanwezige kinderen. Het gaat niet alleen om het feit dat het paard is gestorven aan een hartaanval (logisch dat kan altijd gebeuren) maar aan de situatie die er aan vooraf ging en dat was echt niet leuk om naar te kijken. Iedereen die deze paarden voorbij zag komen was geschokt en dat is niet normaal. Zoveel paarden en niet een die er zo aan toe was tijdens de stoet.

    Verder heb ik op jou verzoek de beelden van Kickstead nogmaals bekeken (had het al gezien) maar dat maakt het voor mij nog wel duidelijker. Je ziet in het filmpje namelijk dat Kickstead door zijn benen zakt en overlijd. Het paard van de intocht glijd uit over een putdeksel door dat hij steeds aan het steigeren was, dat zag er echt heel anders uit.

    Dat hier zoveel ophef over is dat komt echt door wat er aan vooraf is gegaan en dat er gelijk dingen werden verteld die aan alle kanten niet klopten. Snap dat je het voor hem opneemt maar echt waar de mensen die erbij stonden weten wel wat ze gezien hebben en wat normaal is en niet. Probeer dat ook in te zien.

    De pvdd zal in ieder geval niets doen wat kwaad kan voor de dieren dus ik ben er absoluut niet tegen om dit hele gebeuren nog eens goed te gaan bekijken want als het om de dieren gaat kon het echt veel beter.

    De kinderen hebben genoeg aan sinterklaas en de zwarte pieten. De brandweerauto en circus kindertjes was ook hartstikke leuk om te zien. Heb geen probelemen met dieren in de optocht maar het moet wel leuk en verantwoord blijven.

    • Volgens mij wil jij het niet begrijpen Suzanne Kuipers wist en kan van tevoren niet weten of een paard behoorlijk gaat zweten jij kent het paard Horava niet en dan is daar ook moeilijk over te oordelen Horava is een paard zodra hij muziek en mensen ziet dat ie zich opwind en daardoor gaat zweten dat is Horava en je moet mij niet vertellen dat het niet zo is want wij kennen hem vanaf zijn derde jaar en zolang hij mee heeft gedaan in de tuigpaard wereld hebben wij hem op de voet gevolgd.
      Ook in de optochten kwamen we hem regelmatig tegen en dan kon je hem van ver zien aankomen hippen dansen en zweten hij genoot van alle dingen die hij deed.
      Ik heb het filmpje goed bekeken en het paard naast Horava die was vervelend en tsja dat je dan net op een putdeksel beland Suzanne dat kan had een ander paard ook kunnen overkomen de paarden moeten steeds maar aandraven en weer stopen dat is niet pretttig voor een paard het borsttuk gaat op den duur vervelend pijn doen op hun borst, Wij zij ook elke dag aan het rijden wij vermijden de putdeksels wel zolang het kan en tsja soms komen ze daar wel op terecht het kan een keer mis gaan maar het kan ook honderd keer goed gaan.
      Ik hoor je niet over het politiepaard die tijdens de dienst is gestorven. Ik probeer alles in te zien maar begrijp me goed mensen die er geen verstand van hebben die hebben snel hun oordeel klaar. Als wij op wedstrijden zijn en ons paard steigert voordat ie vertrekt dat is heel normaal want dat is de drang die hij heeft om te winnen en dan hoor je ook mensen langs de kant brullen " Denk er om hij slaat op hol of kijk uit een wild paard" ! Nou ze denken maar ! wij weten heus wel wat we doen.
      Ik zeg niet dat ik het opneem voor Kuipers maar die man heeft ook gevoel daar wordt niet bij stilgestaan daar hoor ik je niet eens over.
      Zeg nou eerlijk het is jaren goed gegaan met de optocht in Groningen waar of niet waar? en nu wat een ophef over iets wat kan gebeuren en als er mensen en kinderen bij betrokken zijn dan is dat heel erg!
      Nou nou roep dat niet te hard ik heb de PVDD niet zo hoog hoor en dat kan ik je uit ervaring vertellen ik durf mijn hand door het vuur te steken ik heb de nodige ervaring wel gehad met ze niet zo best! ik denk dat je dan nog meer schrikt dan afgelopen weekend! ik vind het goed als er een partij opkomt voor dieren maar dan moeten ze dat ook doen en daar ben ik heel erg teleurgesteld in vandaar dat ik ook niet meer op hun stem want er zijn wel andere goede doelen die het geld kunnen gebruiken waarvan de dieren dit hard nodig hebben. Je kent me niet Susanne maar je moet niet aan mijn beesten komen want dan kom je aan mij!
      Zeker moet een optocht verantwoord blijven maar het lijkt er wel op dat de intocht in Groningen een circus gaat worden het is allemaal wat te veel van het goede !
      Ik zou graag met de PVDD om de tafel willen over dit hele gebeuren
      wat je ook kan zien op de filmpjes is dat de mensen er massaal om heen staan op afstand dan denk ik loop AUB door mensen alleen maar uit respect doe je dat toch?

      • Mijn man heeft jaren lang paard gereden en in de paarden wereld gezeten dus die weet ook wel wat hij heeft gezien. Mijn man zegt ook heel duidelijk dat deze paarden er goed verzorgd uit zagen (dat spreken anderen ook nog tegen) maar op het moment van de stoet hadden ze gewoon moeten kiezen om te stoppen met deze paarden. Mijn man kan ook echt wel zien aan een paard of deze gestresst is of opgewonden. Hoe dan ook was dit gewoon geen geschikt plaatje om naar te kijken voor de kinderen (vanaf het begin af aan), daar gaat het hele sinterklaasfeest toch om. Het is geen paardenwedstrijd maar een sinterklaasoptocht en daar horen blije kindergezichten bij en geen bange gezichtjes voor twee paarden die voorbij komen. Hoor ik jou daar over???? hoe het voor al die kinderen is geweest om deze twee paarden voorbij te zien komen, nog voor het paard kwam te overlijden???? Kinderen die schrikken of vragen of de paarden ziek zijn. Ouders die hun kinderen naar achteren trekken. Ik hoor je alleen maar over de paarden en hoeveel verstand je er wel niet van hebt, nogmaals het is een sinterklaasfeest voor kinderen en geen paardenwedstrijd voor mensen met zoveel paardenkennis als jij zegt te hebben. En ik wil helemaal niet zo fel erop in gaan, maar je doet nu of iedereen die wat anders als jou zegt achterlijk is. Jij oordeeld op je kennis en wij op wat we gezien hebben. Het is wel duidelijk nu dat je deze paarden goed kent en dat je zoveel kennis hebt. En ik kom niet aan je paarden, dat is ook zo'n bijzondere opmerking.

        Als laatste wil ik zeggen dat ik hoop dat er volgend jaar alleen maar dieren mee lopen die het leuk vinden om het te doen en wat een leuk gezicht is om te zien voor de kinderen. Schapen of trekpaarden die kunnen steigeren en bokken lijkt me dan ook overbodig. Er waren nog genoeg paardjes over die wel rustig met de stoet mee liepen. We zullen zien volgend jaar.

        En dan laat ik het hier ook bij anders ben ik ben bang dat het nog eindeloos door gaat en dat is voor mij ook niet nodig. Ben hier niet om ruzie te maken.

      • Ik ben het roerend met Paulien eens alleen Paulien je moet er niet te ver op ingaan als mensen er geen verstand van hebben dan hebben ze hun oordeel snel klaar ze zien wat ze hebben gezien en tot zover gaat hun verstand nou éénmaal.
        Even over een putdeksel gesproken Susanne elk dier kan hier op uitglijden als jou dit dwars zit is het dan niet zo dat de organisatie hier zand had overheen moeten/kunnen strooien? zodat de paarden meer grip hebben? Wat ik ook nog graag even kwijt wil is dat je zegt Susanne dat Horava uitgleed op een putdeksel maar kan het ook zo zijn dat Horava doordat ie zwak werd net op zo'n putdeksel terecht kwam en daardoor geen grip meer had???Waarom heb ik je niet eerder gehoord Susanne over de paarden die zweten, steigeren en bokten? Kuipers doet al jaren mee met dezelfde paarden aan de optochten toen ging het ook zo! Ik heb er altijd van genoten!
        Je schrijft dat de mensen die erbij stonden weten wel wat ze gezien hebben maar ze hebben Meneer Kuipers er niet op geattendeerd beetje vreemd dit verhaal.
        Ben het ook volkomen met Paulien eens wat betreft de PVDD ik moet niets van die mensen hebben zodra ze getipt worden hebben ze hun mond open en komen met nieuwe regels en zodra ze er moeten zijn dan zie je ze niet! meer wil ik er niet over kwijt!
        Horava kan best later tijdens de intocht dit onder de leden hebben gehad als er in het lichaam een hartaanval optreed dan uit zich dat in zweten en dat paard wat naast hem liep is hierdoor waarschijnlijk druk geworden omdat ie dat heeft gevoeld want paarden zijn namelijk niet gek! Dit overviel Meneer Kuipers ook als Horava altijd goed heeft gegeten en helder in zijn box stond het werk leuk heeft gevonden dan ga je er ook niet vanuit dat op zo'n dag van Sinterklaas dit kan gebeuren zo'n man heeft op dat moment zoveel dingen aan zijn hoofd als eerste moet ie de mensen aan de kant in de gaten houden, dat de kinderen niet te dicht bij de wielen komen, het korps in de gaten houden etc noem maar op er komt heel wat bij kijken en nogmaals alle jaren is het goed gegaan.

        Sluit me ook helemaal aan bij Frank de Bont

    • Dag Susanne sorry ik had de naam Paulien steeds in mijn hoofd en waarschijnlijk daardoor de mist ingegaan ben mijn naam is Sietske en ik wilde graag reageren op jullie gekonkel!
      kent je man het paard Horava ook? weet hij wat voor bloedlijn er achter zit? Hebben jullie vorige jaren ook intocht gekeken in Groningen? Zijn jullie in Groningen op concours geweest ? ook het paard Horava met meneer Kuipers voor de koets? was ie toen bezweet of niet? Was ie druk of niet?
      Jij noemt het alsmaar gestresst Horava is nooit gestresst geweest wel opgewonden want de drang dat ie weer de baan in mocht dat ie weer mocht werken daar zit heel veel verschil in.
      Je moet goed lezen wat Paulien schrijft ze hebben afgelopen weekend ook sinterklaas binnen gehaald en altijd blij dat het goed afgelopen is want niet alleen de paarden maar ook de mensen eromheen kunnen dingen veroorzaken en natuurlijk vinden zei het mooi en worden zelf ook blij als ze de kinderen zien lachen maar je hebt met een intocht te maken waar mensen en kinderen op af komen en dan loop je een risico hoor maar eens wat Veearts Frank de Bont hierover zegt.
      Nee Paulien zegt ' kom niet aan mijn beesten" vanuit het standpunt hoe de pvdd in het verleden aan bepaalde dingen niets heeft gedaan.
      Je zegt Susanne dat dat er volgend jaar alleen maar dieren
      mee lopen die het leuk vinden om het te doen en wateen leuk gezicht is om te zien voor de kinderen. Als ik dit zo lees was dit je eerste keer in Groningen dat je de optocht hebt gezien jammer dan hadden we er beter over kunnen praten en nogmaals zoals Paulien ook schrijft Dit werk vond Horava leuk jij kan niet zeggen dat het niet zo is jij kent het paard niet! En dat er voldoende paardjes erbij liepen die wel rustig overkwamen dat zijn grote sukkels geweest voor de sport! Achteraf was het maar niet tijdens de intocht gebeurt maar tijdens een show met tuigpaarden dan hadden de tuigpaard mensen afscheid kunnen nemen van Horava en die onzin niet naar boven gekomen van mensen want kijken en gezien hebben is heel wat anders dan er verstand van hebben.
      Wij zijn hier ook niet om ruzie te maken maar van actie kun je reactie verwachten dat is nou éénmaal zo!
      Trouwens wat mij ook opvalt is dat ik je niet hoor over het politie paard wat tijdens zijn dienst is gestorven? 25 jr toe maar een mooi leven heeft dat paard gehad!
      Ook hoor ik je niet over de putdeksels waar misschien zand overheen had gemoeten?
      Ik zou zeggen Jouw mening is de onze niet en dat geld ook voor jou.
      En mocht je ooit eens horen of lezen dat de pvdd een bijeenkomst hier over het paard Horava heeft zeg het me dan wij houden het zelf ook scherp in de gaten want daar wil ik en meerdere mensen graag bij zijn met de bewijzen indien laten ze eens met hun kont van die stoel afkomen en in de praktijk meelopen want een medaille heeft ook twee kanten is het niet?

Recente berichten

Archeologische vondsten in Ten Boer te bezichtigen

Diverse archeologische vondsten zijn momenteel tentoongesteld aan de A.H. Homanstraat 23 in Ten Boer. (meer…)

2 uur geleden

Koen Schuiling: teleurstelling over Ter Apel, opluchting over Lelylijn

De Groninger burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Noord, is zwaar teleurgesteld dat…

2 uur geleden

Files in Helpman door afzetting van de Helperzoom

Er staan deze weken flinke files in Helpman. Dat is het gevolg van de afsluitingen…

3 uur geleden

Veel activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit

Volgende week is het de Week van de Biodiversiteit. Van woensdag 22 mei t/m zaterdag…

4 uur geleden

Pro-Palestina demonstratie voor Harmoniegebouw gaat vierde dag in

De pro-Palestina demonstratie voor het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aan de Oude Kijk…

5 uur geleden

Wethouder Eikenaar: “Gemeente kiest voor verantwoord datagebruik”

De gemeente wil naleving van de regels door bijstandsgerechtigden makkelijker maken, zodat zij niet in…

5 uur geleden