Forse toename van Nederlandse Twitteraars

nieuws
Foto: flickr.com/photos/gabofr/

Het aantal actieve Nederlandse Twittergebruikers is vanaf januari van dit jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Erik Tjong Kim Sang van de Rijksuniversiteit Groningen dat donderdag gepubliceerd is in Twittermania.

Tjong Kim Sang is in januari begonnen met het analyseren van tweets op basis van honderd typische woorden. Daarmee verzamelde hij in totaal 620 miljoen Nederlandse tweets. Daarmee is het onderzoek niet waterdicht, omdat Nederlandse Twiteraars die in het Engels twitteren niet in het onderzoek zijn meegenomen. Ook vallen de mensen die geen gebruik maken van de honderd typische woorden buiten het onderzoek.

Desondanks is de trend die uit het onderzoek opgemaakt kan worden, interessant. Volgens Tjong Kim Sang waren er in januari 790.000 actieve Nederlanderse Twitteraars. In oktober lag dit aantal op 1,3 miljoen. Dat is een stijging van ongeveer zestig procent. De Rijksuniversiteit zal de verzamelde berichten gebruiken voor taalonderzoek. “Voor ons vormen de tweets een ware schatkist aan data”, aldus Tjong Kim Sang.

Deel dit artikel: