Categorieën: Nieuws

Vervuiling in Groningen valt mee

Milieudeskundige Martijn van der Glas vindt dat het bericht vanmorgen in dagblad Trouw met enige nuance bekeken moet worden. Trouw meldde dat Groningen de meest vieze binnenstad van Nederland heeft. Volgens Van der Glas beoordeelt Groningen de vervuilde plekken veel strenger dan andere grote steden en lijkt het daardoor erger dan het is.

Groningen telt namelijk 28 zogeheten humane spoedlocaties. Dat wil zeggen dat op deze plekken de bodem ernstig verontreinigd is en er acute risico’s voor de gezondheid van de mens kunnen bestaan. In vergelijking tot andere grote steden in Nederland is dit heel veel.

De milieudienst kan hier niets over zeggen maar zegt dat de mogelijkheid bestaat dat dit inderdaad het geval is. De dienst zegt dat de bewoners van Groningen zich geen zorgen hoeven te maken over hun gezondheid. Er wordt de komende jaren gekeken welke locaties gesaneerd moeten worden en welke locaties geen gevaar vormen.

Redactie

Bekijk reacties

  • Groningen telt 28 humane spoedlocaties. Volgens Trouw "betreft het bedrijfsterreinen, woonlocaties, waterbodems en braakliggende terreinen die vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen, zware metalen, PAK's en vluchtige aromaten. Volgens de wet is er sprake van een humane spoedlocatie als er ACUTE RISICO'S voor de mens zijn, doordat bijvoorbeeld op die plekken groente wordt geteeld of door kinderen wordt gespeeld. Ook kunnen vluchtige stoffen uitdampen in woningen en vervolgens worden ingeademd."

    Hoe kan dat nou erger lijken dan het is? En als het bedrijfsterreinen betreft, hoe kan het dan dat de gemeente en provincie (dus de burger) daarvoor op moeten draaien? Groningen hanteert toch de vuistregel: "de vervuiler betaalt!"?.

Recente berichten

Hockeyvrouwen Groningen verslaan Leonidas

De hockeyvrouwen van Groningen wonnen zondag in Haren met 3-1 van Leonidas. (meer…)

39 minuten geleden

Tentenkamp verrijst voor Harmoniecomplex bij protest tegen oorlog in Gaza

In navolging van andere studentensteden is maandagochtend ook het Harmoniecomplex aan de Oude Kijk in…

47 minuten geleden

PvdA kijkt naar brandweerkazerne voor meer betaalbare en sociale woningen in Stadshavens

De nieuwe wijk Stadshavens moet meer sociale huurwoningen gaan krijgen. Dat vindt de raadsfractie van…

2 uur geleden

Agenten delen meerdere bekeuringen uit aan motor- en scooterrijders in binnenstad, één voertuig in beslaggenomen

Politieagenten hebben zondagavond in de binnenstad meerdere motor- en scooterrijders bekeurd vanwege diverse verkeersovertredingen. Ook…

6 uur geleden

Komende dagen veel zon, vanaf donderdag toenemende bewolking

De zon krijgt de komende dagen alle ruimte. Daarbij worden ook hoge temperaturen bereikt, waarbij…

12 uur geleden

Regenboogbankjes zijn bijna klaar en worden binnenkort geplaatst

De regenboogbankjes zijn bijna klaar om geplaatst te worden op verschillende plekken in de gemeente.…

13 uur geleden