Categorieën: 112

Uitslaande brand studentenflat onder controle (Update: 00.30)

Er heeft woensdagavond brand gewoed in een studentenwoning aan de Duindoornstraat in de wijk Selwerd. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

De melding van de brand kwam om 23.15 uur binnen. “We zijn uitgerukt met een bluswagen en een hoogwerker”, vertelt woordvoerder Harry Annen van de Hulpverleningsdienst Groningen. “Al snel werd duidelijk dat het om een uitslaande brand in een studentenkamer op de tweede verdieping ging. Omdat het om een gebouw gaat dat in zijn geheel uit elf verdiepingen bestaat en het daarnaast onbekend was of er zich nog bewoners in de kamer bevonden, hebben we opgeschaald naar ‘middelbrand’, waardoor er ook een tweede bluswagen ter plaatse kwam”.

Update: 23.45 uur
De brandweer laat weten dat de brand inmiddels onder controle is. “Op dit moment zijn we bezig met nablussingswerkzaamheden en verkennen we het pand”. Door de brand is een gedeelte van de flat ontruimd. “Het gaat ongeveer om honderd bewoners die op dit moment voor de flat op straat staan”. Annen durft nog niet te zeggen wanneer zij weer terug mogen, maar verwacht dat later vanavond de flat weer vrijgegeven kan worden.

Update: 00.30 uur
Annen laat weten dat de bewoners weer terug kunnen naar hun kamers. “Dit gebeurt onder politiebegeleiding om ervoor te zorgen dat de studenten naar de juiste kamers gaan”. Hoe groot de schade aan de studentenkamer is waar de brand uitbrak, durft Annen niet te zeggen. “Stichting Salvage is inmiddels ter plaatse en zij zullen hierin bemiddelen”.

De woordvoerder vertelt verder dat er niemand gewond is geraakt. “Wel troffen we kort na het ter plaatse komen een meisje op de eerste verdieping aan dat haar beide benen gebroken had. Maar deze blessure had ze al voor de brand uitbrak”. Annen vertelt dat zij de enige niet zelfredzame bewoonster was, en door brandweerlieden naar buiten is gebracht. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Hier zal onderzoek naar gedaan worden. De bewoner van de uitgebrande kamer was op het moment van de brand niet aanwezig.

Foto: Wesley van Tol
Foto: Wesley van Tol
Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Het meisje met de gebroken benen is NIET door de brandweer naar buiten getild, maar door haar flatgenoten. De studenten laten dus niet zomaar mensen achter, mocht dat gedacht worden...

  • Sowieso veel fouten. De brand was nooit uitslaand, het raam is NIET gesprongen, maar door de brandweer gebroken. Toen de brandweer aankwam was de evacuatie al vol op gang, de politie en brandweer hebben alleen nog wat achterblijvers van gangen hoeven te plukken. De ontruiming was dan ook niet op last van de brandweer vanwege rook, maar voorzorg van de bewoners zelf.

    Het geheel wordt in alle media nogal opgeblazen. De brandweer was zeer snel ter plaatse en de schade is beperkt tot een kamer. Die kamer is niet eens volledig uitgebrand, maar een aantal objecten zijn echt verbrand en verbazend veel is nog intact.

    Het zou mooi zijn als oogtv meer dan één bron, bijvoorbeeld bewoners zelf, raadpleegt. Er wordt nu een beeld geschept van luie studenten die hun flat in de fik zetten en elkaar aan hun lot overlaten, terwijl juist het omgekeerde het geval is. Het was eigenlijk de ideale brandoefening: afgezien van het feit dat er wel echt brand was ging echt alles perfect. Schade aan het gebouw is beperkt gebleven en gewonden zijn voorkomen, door adequaat handelen van de bewoners en het zeer snel ter plaatse zijn van de brandweer (binnen 3 minuten).

Recente berichten

Werkzaamheden veroorzaken gaslek bij de Essen in Haren

In het buurtschap Essen bij Haren is woensdagmiddag een gasleiding geraakt tijdens werkzaamheden. (meer…)

55 seconden geleden

UMCG boekt winst van 44,8 miljoen euro, uitloop van bouwplannen grootste oorzaak van onverwacht goed resultaat

Het UMCG heeft vorig jaar een positief resultaat geboekt van 44,8 miljoen euro. Dat blijkt…

37 minuten geleden

Verplaatsing naar Assen niet uitgesloten tijdens gesprekken met regio over kosten nieuwe ijsbaan

Het Groningse gemeentebestuur sluit niet uit dat het meebetaalt aan een nieuwe ijsbaan in Assen,…

55 minuten geleden

Voetganger gewond door botsing met lijnbus, slachtoffer kreeg waarschijnlijk klap van spiegel

Op de kruising tussen de Sontweg en de Europaweg is woensdagmiddag een voetganger gewond geraakt…

2 uur geleden

‘Parkeergarage Haddingestraat dicht? Doe die onder afgebrand Holland Casino dan weer open’

Nog iets meer dan een half jaar en dan is het gedaan met parkeren vlak…

2 uur geleden

Zorgen bij politiek over hack bij gemeente: “Waarom zijn we zo laat geïnformeerd?”

Verschillende politieke fracties in de Groningse gemeenteraad maken zich zorgen naar aanleiding van een ransomware-aanval…

2 uur geleden