Slechte zomer leidt niet tot winterdepressie

nieuws
Foto: flickr.com/photos/walkadog/

Regen, harde wind en tegenvallende temperaturen. Het slechte weer van de afgelopen weken zorgt ervoor dat menig zomervakantie grijzer en killer verloopt dan dat vooraf op gehoopt was. Toch heeft het weer geen invloed op ons gemoed.

Ybe Meesters, directeur van de polikliniek winterdepressie aan het Universitair Medisch Centrum in de stad denkt dat er in ons land door het koudere weer niet meer mensen met een zogenaamde winterdepressie te maken krijgen. Normaal is het zo dat vanaf half september tot eind februari drie procent van de bevolking zich terneergeslagen en extreem vermoeid voelt door het donkere weer. Vooral vrouwen tussen de zestien en veertig jaar zouden last hebben van de winterdepressie.

Een onderzoek in Duitsland laat het zelfde zien. Drie jaar geleden zijn twaalfhonderd Duitsers geïnterviewd na een dramatisch verlopen zomer. Daaruit bleek dat het slechte weer wel een verwoestende uitwerking heeft op het dagelijks leven, maar dat het geen beslissende invloed had op hun gemoed.