Categorieën: Nieuws

‘Betere bescherming voor weigerambtenaren’

Ambtenaren die weigeren om homostellen te trouwen moeten beter beschermd worden. Dat vinden de fracties van de SGP en de ChristenUnie in de Tweede Kamer.

De christelijke partijen doen de uitspraken nadat de gemeente Groningen bekendmaakte dat trouwambtenaren alle paren in de echt moeten kunnen verbinden. Het contract van drie zogenaamde weigerambtenaren wordt daarom per maart 2014 niet verlengd.

Volgens fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie zijn er in Nederland genoeg ambtenaren die homostellen kunnen trouwen. Met het besluit dat de gemeente Groningen heeft genomen gaat het voorbij aan medewerkers met gewetensbezwaren. Collega Van der Staaij van de SGP vindt dat gewetensbezwaren erkend moeten worden. Daarnaast vindt hij dat niet elke individuele ambtenaar is ‘geroepen’ om de hele wet uit te voeren.

De twee politieke partijen hebben minister Piet Hein Donner in Kamervragen opgeroepen om er voor te zorgen dat de weigerambtenaren beter beschermd worden.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Je bent ambtenaar of je bent het niet. Ook deze trouwambtenaren wisten vantevoren waar ze aan begonnen. Door hun opstelling roepen ze nu zelf het onheil over zich af. Als ambtenaar hoor je in alle opzichten en voor iedereen neutraal en dienstbaar te zijn. Dat dient genoegzaam bekend te zijn. Strict genomen dien je ook de hele wet voorbeeldig uit te voeren zoals je werkgever dat bepaald. Dat heeft op zich niets met homohuwelijken te maken. Natuurlijk kan je als trouwambtenaar in voorkomende gevallen je collega onderhands vragen om eens een keer voor je in te springen, maar om je op voorhand als weigerambtenaar op te stellen en zodanig te profileren is onaanvaardbaar en onprofessioneel. Een betere bescherming voor weigerambtenaren instellen is dan ook een onzinnige discussie. De weigerambtenaren moeten zich beter tegen zichzelf beschermen en gewoon een ander vak kiezen.

Recente berichten

‘Komende dagen veel zon, vanaf donderdag toenemende bewolking’

De zon krijgt de komende dagen alle ruimte. Daarbij worden ook warme temperaturen bereikt waarbij…

2 uur geleden

Regenboogbankjes zijn bijna klaar en worden binnenkort geplaatst

De regenboogbankjes zijn bijna klaar om geplaatst te worden op verschillende plekken in de gemeente.…

2 uur geleden

PvhN: “Afbraakkosten Geheugen Paviljoen niet voor rekening gemeente”

De kosten die de sloop van het Geheugen Paviljoen met zich mee gaat brengen moeten…

3 uur geleden

Helpman zondag struikelend naar het einde, ook Annen is te sterk

De afscheidstour van het vlaggenschip van Helpman zondag verloopt in de tweede klasse I de…

4 uur geleden

Buschauffeur rijdt verdwaalde zwaan klem op A28

Een buschauffeur van vervoersbedrijf Qbuzz heeft zondag mogelijke aanrijdingen voorkomen op de A28 bij Groningen.…

4 uur geleden

Universiteiten bezig met opstellen demonstratieprotocol

De universiteiten in Nederland werken gezamenlijk aan een demonstratieprotocol. Dat heeft interim-voorzitter Jouke de Vries…

5 uur geleden