Categorieën: Sport

‘Wij moeten de honk- en softbalvereniging van het Noorden worden’

Succesvol, promoveren en op zoek naar nieuwe talenten. Zo kijkt Bob van der Klaauw van honkbal en softbalvereniging Caribe tegen het seizoen van 2011 aan, Maar Van der Klauw realiseert zich ook dat het een seizoen is met tegenstellingen.

“Dit seizoen zijn we met ons honkbalteam in een lagere klasse begonnen dan waar we vorig seizoen geëindigd zijn”, vertelt Van der Klaauw. “Het doel voor ons team was dan ook heel makkelijk. Namelijk weer kampioen worden om daarmee volgend seizoen weer een stapje hoger te kunnen spelen”. Voor het team is het seizoen inmiddels halverwege en kijkend naar het klassement gaat het vrij goed. “We liggen zeker op schema om ons doel te behalen. In de honkbalcompetitie kijken we altijd naar verliespunten en op dit moment lopen we twee punten achter op de nummer één in het klassement, The Northern Stars uit Leeuwarden.

Promoveren
Van der Klaauw laat weten dat de Groningse ploeg de Friezen in de competitie nog tegen zal komen en dat hij verwacht dat er gewonnen gaat worden. “Ons team is zo breed en zo geroutineerd dat ze deze tegenstander absoluut moeten kunnen hebben. Natuurlijk is het wel zo dat je te maken hebt met de vorm van de dag. Je kunt een heleboel kansen creëeren maar als je niet scoort dan kan het alsnog mis gaan”.

Meer aandacht op hoger niveau
Mocht er toch niet gewonnen worden van Leeuwarden dan is er nog niks aan de hand omdat zowel de nummer één als de nummer twee gaat promoveren naar de Tweede Klasse. “Dat promoveren is voor ons belangrijk. Vooral vanwege de aanwas van je leden. De vereniging krijgt namelijk meer aandacht als je in een hoger niveau speelt, wat betekent meer media-aandacht, wat weer inhoudt dat meer mensen je kennen. Uiteindelijk is ons doel om met onze vereniging een status te krijgen als dé honk- en softbalvereniging van Noord-Nederland”.

Hoge tol betalen
Maar voor promoveren en het realiseren van die status moet wel een hoge tol betaald worden. “Ja, als we volgend seizoen in de Tweede Klasse terecht komen betekent dat dat we het moeten opnemen tegen clubs uit heel het land, terwijl we nu alleen Noordelijke tegenstanders hebben. Dat betekent behalve reiskosten ook dat een team soms een hele dag onderweg is als je het bijvoorbeeld moet opnemen tegen een tegenstander in Rotterdam”.

Werken aan aanwas
Waar het met de honkballers heel goed gaat, gaat het slechter met de softballers. Het team vecht namelijk tegen degradatie. “Nou, slechter wil ik niet zeggen, want zij spelen in de landelijke Eerste Klasse. Het niveau in de klasse waarin zij spelen is heel hoog, ze spelen tegen clubs die ook spelers hebben spelen in de hoogste klasse in het softbal, maar ik verwacht wel dat zij zich kunnen handhaven in deze competitie”. Het probleem van het degradatie-gevaar heeft volgens Van der Klaauw te maken met de aanwas van talenten. “Softbal Eerste Klasse spelen met een team uit Noord-Nederland terwijl wij in het Noorden geen softbal jeugd hebben. In andere delen van het land waar softbal meer bedreven wordt zie je dat er jeugdteams zijn die voor die aanwas zorgen. Daar zullen we in het Noorden echt aan moeten werken”. Toch ziet Van der Klaauw het niet somber in. “Kijk, Groningen is een echte studentenstad dus dat betekent dat de stad jongeren zal aantrekken die softbal spelen en hier gaan studeren. Omdat ze toch hier wonen, worden ze lid van onze vereniging waardoor we nog wel wat nieuwe aanwas hebben”.

Dit is het vijfde deel van de OOG Radio zomer serie waarin teruggeblikt wordt op de sportieve hoogte- en dieptepunten van Groningse sportverenigingen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Pinkstermaandag zon en buien, ook komende dagen buien

De zon maakt de komende dagen vaker plaats voor bewolking met kans op regen- en…

1 uur geleden

Geen plusvariant om extra te investeren in sportvoorzieningen: “Huidige ambities zijn al heel fors”

Een plan van het CDA om in de gemeente een plusvariant uit te werken, waarbij…

1 uur geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

2 uur geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

4 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

4 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

7 uur geleden