Groninger Museum heeft 1,3 miljoen nodig

nieuws
Foto: Roel Breet

Het Groninger Museum heeft dit jaar 1,3 miljoen euro nodig om uit de liquiditeitsproblemen te komen. Het museum leent daarom zes ton bij een bank en krijgt ze zeven ton van de gemeente.

Het Groninger Museum is in de problemen gekomen omdat de verbouwing van het afgelopen jaar zo’n zesenhalf ton duurder was dan tevoren berekend. Daarnaast is er in 2010 drieënhalf ton minder verdiend dan verwacht en zijn er diverse andere tegenvallers. Het Groninger Museum heeft daardoor de verbouwingskosten nog niet kunnen betalen en heeft bovendien een huurschuld van enkele maanden bij de gemeente.

Het Groninger Museum stelt voor om beide leningen in vijf jaar af te betalen. In de tussentijd moet het museum de financiën op orde zien te krijgen. De gemeente heeft inmiddels de lening bij de bank al goedgekeurd en legt de lening bij de gemeente voor aan de gemeenteraad. Het stadsbestuur denkt nog na over de manier waarop de lening wordt terugbetaald: binnen vijf jaar of binnen twintig jaar. Bij de laatste optie zou de lening terugbetaald worden door een verhoging van de huur.