Categorieën: Nieuws

VVD eist kabelbaan bij Forum

De Kabelbaan moet er komen. Dat vindt de VVD-fractie in Provinciale Staten. Anders gaat de fractie niet akkoord met de subsidie van 35 miljoen voor het Groninger Forum.

De provincie beslist binnenkort over de nieuwe subsidieaanvraag die de gemeente bij haar heeft ingediend. In de aanvraag is de kabelbaan niet meegenomen. Volgens de VVD maakt de kabelbaan de exploitatie van het Forum echter rendabeler.

De gemeenteraadsfractie van de SP heeft bij monde van voorzitter Eelco Eikenaar al laten weten dat de provincie helemaal niet over de kabelbaan gaat. “Het is een praatje voor de bühne,” aldus Eikenaar.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • De meeste mensen zullen het met mij eens zijn dat het Groninger Forum een zeer lelijk gebouw wordt. Jammer dat de Groningers nooit hebben kunnen kiezen voor een klassiek ontwerp dat beter in de Oude Binnenstad past. Dit gebouw is zeker geen gebouw voor de eeuwigheid.

  • Doorzichtig plan om het forum alsnog te blokkeren. De Kabelbaan zal na onderzoek onmogelijk blijken, wat voor de VVD een reden is om te zeggen dat het forum dus niet rendabel is en tegen te stemmen.

  • De kabelbaan zou het Europapark via het UMCG met het Forum moeten verbinden. Het tussenstation UMCG is belangrijk omdat anders veel te weinig mensen van de kabelbaan gebruik zullen maken. Maar op dat punt doet zich een heel groot 'probleem' voor. Want tussen het UMCG en het Forum kan geen kabelbaan worden aangelegd. Het is juridisch gezien namelijk niet mogelijk een kabelbaan boven woningen te laten zweven. Dat betekent dat de kabelbaan vanaf het UMCG een flinke omweg moet maken, wat nadelig is voor reizigers die niet naar het UMCG willen.

    Waarschijnlijk zal het UMCG dus worden overgeslagen door de kabelbaan, en resteert een baantje vanaf het altijd gezellige, toeristiche en drukke (ahum) Europapark naar het Forum. Maar ook dat lijkt onhaalbaar omdat de aanlanding van de kabelbaan in het Forum heel problematisch zal zijn. Over woningen heen mag dus niet, waardoor eigenlijk alleen een tracé boven de Poelestraat overblijft. Maar dat is een drukke straat met veel voetgangers (winkels, terrassen), waardoor het uit het oogpunt van veiligheid waarschijnlijk niet is toegestaan om daarboven een kabelbaan te laten zweven. Ook op dit punt is er voor de fans van de kabelbaan een zeer groot probleem.

    Kabelbanen zijn leuk boven een groot toeristisch gebied, om mensen naar een berg te brengen of om eenvoudig aan de andere kant van een brede rivier te komen. En daar houdt het ook mee op. Niet voor niets is er in heel Europa niet één grote stad te vinden waar een kabelbaan boven de stad zweeft om mensen in het centrum te krijgen. Geen enkele stad ziet er heil in, maar in Groningen zijn er blijkbaar een paar (slechts een handjevol, is mijn indruk!) individuen die het hoog in de bol is geslagen, en die denken dat je toeristen (ook in de winter) blij kunt maken met een tochtje per kabelbaan naar het Europapark.... Dream on!

  • Allemaal kunst & vliegwerk. Zo'n kabelbaan is leuk voor een speeltuin en slechts noodzakelijk in Zwitserland. Wat draagt de combinatie van Forum en kabelbaan nu wezenlijk bij aan de Stad? Kunnen de werklozen kaartjes gaan knippen bij de kabelbaan? De vitaliteit van een stad wordt niet bepaald door grote grijze dozen maar vooral door de mensen die er in wonen, leven. Mensen geven geld uit, als ze dat kunnen en willen uitgeven, waardoor de economie gaat draaien. Louter de aanwezigheid van grote grijze dozen doet op zich maar weinig. Het Forum is niet aantrekkelijk voor de Stad want de exploitatie is niet op een normale manier rond te krijgen en de marketing is hopeloos. Het Forum is alleen aantrekkelijk voor de peperdure stedenbouwkundigen, architecten en soortgelijke deskundologen. Ergo: het Forum gaat de noodlijdende burger in de komende jaren juist veel extra geld kosten. Werk en banen moeten we in de Stad hebben. Baanlozen, arbeidsongeschikten en chronisch zieken kunnen geen leuke euro's uitgeven. De gewone mensen moeten nu worden gestimuleerd voor nieuwe ideëen voor de toekomst. Dat gebeurt thuis en niet in een Forum. Het wordt zo langzamerhand een perverse toestand.

  • hoe lang duurt dit gezeik nu al over het forum.het heeft gewoonweg geen toekomst,het kost ons alleen maar geld.dat weet zelfs iemand met weinig hersens.daar hoef je niet voor geleerd te hebben.op het stadhuis zit een stel kleine kinderen.(mama ik wil een forum)stumpers

Recente berichten

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

25 minuten geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

1 uur geleden

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

2 uur geleden

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

3 uur geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

4 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

5 uur geleden