Categorieën: Nieuws

Trappen voor het goede doel van Groningen naar Maastricht

In een etmaal een afstand van vierhonderd kilometer afleggen. Anna Kromhout en Mark Siezenga gaan het zaterdag doen, op de fiets. Startend in Groningen hopen ze 24 uur later in de Zuid-Limburgse stad Maastricht te finishen.

“Wij zijn alle twee fanatieke sporters”, vertelt Mark Siezenga. “Op een gegeven moment kwam Anna met het idee om te gaan wielrennen van Noord naar Zuid en zo heeft het plan zich ontwikkeld”. Achter de fietstocht gaat een nobel streven schuil. Het is namelijk de bedoeling dat er geld ingezameld gaat worden voor wederopbouwprojecten in Ecuador, in Zuid-Amerika. “We hebben een flyer gemaakt met daarop een rekeningnummer waar mensen geld op kunnen storten. Gezamenlijk hebben Anna en ik een rekening bij World Servants. Zij hebben als doel gesteld dat we gezamenlijk 4800 euro bij elkaar moeten brengen. Dit geld komt beschikbaar als we daadwerkelijk de finsh halen”.

Zorgen voor de nacht
Siezenga heeft goede hoop dat het lukt. “We hebben het afgelopen half jaar veel getraind. De langste afstand die ik zelf heb afgelegd is 240 kilometer, dus ik denk dat het wel gaat lukken”. Siezenga maakt zich het meeste zorgen om de nacht. “We starten morgenavond (zaterdag, red.) om 18.00 uur. Hoe het fietsen ’s nachts gaat dat durf ik niet zeggen. Positief is wel dat er voor de komende dagen zonnig weer verwacht wordt”.

Ecuador
Als het duo Maastricht haalt dan wordt het geld beschikbaar gesteld voor wederopbouwprojecten in Ecuador. “We willen daar een schoolgebouw, een eetzaal en zes latrines bouwen in de buurt van de stad Limoncito”, vertelt Siezenga. “Deze zomer vertrekken we met de organisatie World Servants daar naar toe. Iedere ochtend zullen we dan om zes uur opstaan, waarbij we dan de hele dag onder leiding van een lokale aannemer aan het werk zijn. Alleen de weekenden zullen we gebruiken om iets van de lokale cultuur te ontdekken”.

Geluk
Voor Siezenga is de onderneming bijzonder. “Ik ben zelf geboren in Peru, een buurland van Ecuador. Ik studeer hier in Nederland sociaal-pedagogische hulpverlening en de laatste tijd zat ik regelmatig op internet te zoeken naar projecten waar ik die hulpverlening in kan uiten. Helaas zijn er geen projecten in Peru maar wel in Ecuador”. Siezenga geeft toe dat als hij niet in Peru was geboren, maar gewoon hier in Nederland, dat hij dan niet aan deze onderneming was begonnen. “Doordat ik daar geboren ben heb ik er een binding mee. Een paar jaar geleden ben ik er geweest en dat bezoek heeft ontzettend veel met me gedaan. Je ziet daar kinderen die geld verdienen door schoenen te poetsen. Ik had echt zoiets van het geluk dat ik hier in Nederland ontvangen heb van familie en vrienden die zou ik graag willen overbrengen naar de mensen in Peru om te laten zien dat er ook echt hoop is”.

Anna Kromhout en Mark Siezenga hopen zondagavond voor 18.00 uur te finishen in Maastricht.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Wat een onwijs goede actie. Dit zijn echt helden: niet alleen deze zomer gaan bouwen in Ecuador, maar ook 400 km fietsen...respect!

Recente berichten

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

10 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

12 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

15 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

17 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

17 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

18 uur geleden