Het onderwijs aan de universiteiten wordt strenger. De studenten moeten verplicht alle colleges volgen en tentamens maken als het aan de Nederlandse universiteiten ligt.
Dat staat in een voorstel van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) aan staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs. De universiteiten willen met deze cultuuromslag de uitval bij studenten terugdringen.
Ook willen ze een einde maken aan de ‘zesjes-cultuur’ op de universiteiten. De Groninger Studenten Bond laat weten niet onder de indruk van de voorstellen te zijn.
Een medewerker van de Van Mesdagkliniek is op non-actief gezet. De medewerker had de afgelopen…
Zwembad Scharlakenhof in Haren lijkt voorlopig gered. Het gemeentebestuur heeft aangegeven over enkele jaren het…
Bijna een kwart van de studenten aan de RUG weet nu al dat ze geen…
Veel topbestuurders van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat blijkt uit…
Een nieuwe muurschildering op de hoek van de Prinsenstraat en de Tweede Drift Gedempte Zuiderdiep…
Het Leger des Heils Noordoost roept overheden in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel op om…
Bekijk reacties
JUISTE STUDIEKEUZE
Volgens een ingezonden brief dit voorjaar in de Gezinsbode van studiekeuze-adviseur Margrit ter Stege: "Een derde van de universitaire studenten en ruim de helft van de hogeschoolstudenten kiest een opleiding zonder weloverwogen een keuze te hebben gemaakt." Dit vind ik schokkend, en het lijkt mij dat een goed gesprek tussen een studiedecaan en een a.s. student(e) over de motivatie en praktische mogelijkheden van de keuze verplicht zou moeten worden gesteld.
Kijkt u maar eens naar het aantal stoppers en switchers na het eerste jaar. Nu er een langstudeerboete aankomt, betekent dit dat de laatste categorie een jaar recht op studiefinanciering verliest. Ik denk dat een goede professor ook meer plezier beleefd aan goed gemotiveerde studenten.
Victor van der Veen, (gesjeesd student) Groningen
Weet je Victor,
Een derde van de universitaire studenten en meer dan de helft van de HBO scholieren heeft ook niks op het hoger onderwijs te zoeken. Als bedrijven gewoon weer mensen aannemen met een middelbareschooldiploma kan een groot percentage gewoon aan het werk in plaats van 4 jaar lang een dure nutteloze opleiding volgen. Dan is er ook weer wat meer geld over voor die mensen die wel iets bijzonders kunnen met hun hersenen.
Wat een krankzinnig domme maatregel. Ik geef mijn eigen geschiedenis als voorbeeld. In de 5e klas van het gymnasium was ik prases van een gymnasiastenbond. Een zeer veeleisende taak met - als ik mij goed herinner - 14 evenementen waarvoor ik soms in mindere soms in meerdere mate de leiding had en/of de verantwoordelijkheid droeg samen met mijn bestuur. Gevolg was dat ik in de 6e klas bij het herfstrapport een gemiddelde cijfer had van nauwelijks boven de 5,5. Dankzij begrip van de rector (trouwens ook voor bijzondere gezinsomstandigheden) werd niet ingegrepen toen ik besloten had om zelf uit mijn schoolboeken te gaan studeren thuis en alleen bij sommige lessen aanwezig te zijn vanaf oktober tot aan het voorjaar voorafgaand aan het eindexamen. Ik had namelijk ontdekt dat de 50 minuten les volgen veel minder effectief waren dan echt zelf gaan studeren. Het resultaat bij mijn eindexamen was een gemiddeld cijfer van 7,4. Ook in mijn studie aan de RUG, waren er nogal wat professoren die de tijdsbesteding aan het volgen van colleges waar konden maken. Toegegeven, ik had bijbaantjes en hobbies en deed lang over mijn studie, maar bijna zonder college te lopen. Afgestudeerd met de kwalificatie "met genoegen". Noch de ijdeheid van professoren noch de bemoeizucht van politici is voldoende rechtvaardiging voor een verplichting tot het volgen van alle colleges.