Categorieën: Nieuws

RUG toont interesse in project niet-westerse advocaten

De Universiteit van Groningen heeft belangstelling getoond in een project waarbij 187 derdejaarsstudenten Rechten intensief begeleid worden door een advocaat. Het project moet er voor zorgen dat er meer allochtone advocaten aan het werk geraken. Dat meldt De Volkskrant.

De rechtenstudie is het afgelopen decennium ongekend populair bij Turken en Marokkanen. Toch zijn vrijwel alle advocatenkantoren in ons land ‘witte bastions’ gebleven. Om daar verandering in te brengen heeft de Nederlandse Orde van Advocaten het project opgestart waarbij studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam een jaar lang intensief begeleid worden door een ervaren advocaat. Doel is om de kans op een baan te vergroten en vooroordelen weg te nemen.

Vooral de vooroordelen vormen een probleem. Niet-westerse rechtenstudenten hebben namelijk het beeld dat de Nederlandse advocaat gehuisvest is in grote en chique kantoren. Een wereld waar een allochtoon zich niet thuis voelt, waardoor deze eerder kiest voor een baan als jurist bij de overheid.

Het project is niet uitsluitend bedoeld voor allochtonen. Op uitdrukkelijk verzoek van de Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse studenten worden ook autochtone studenten begeleidt. Dat autochtonen hier ook behoefte aan hebben blijkt uit het feit dat van de 187 deelnemers de helft westers is.

De kans is groot dat het project landelijk wordt ingevoerd. Volgens de ochtendkrant hebben inmiddels de universiteiten van Groningen en Tilburg interesse getoond. In deze steden wordt het project hoogstwaarschijnlijk volgend jaar opgestart.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Leuk, maar zo zit het niet in de praktijk. Allochtonen willen de studie doen die bij opa en oma hoog staat aangeschreven. Dan kom je dus uit op doker, ingenieur, advocaat. De eerste twee zijn meestal te moeilijk met een Havotje + HBO propedeuse dus kom je al snel op rechten uit, wat tegenwoordig zelfs voor de zesjes Havisten prima haalbaar is met een beetje inzet. Sterker nog, de allochtone meiden stoppen al snel 50 uur per week in hun studie ipv van de 8 uur die een gemiddelde corpsbal er in een week insteekt, wat resulteert in betere cijfers. Maar een goede advocaat is wat anders dan goed rijtjes kunnen stampen en daar kom je dan later weer achter. Tuurlijk, het heeft ook met connecties te maken, maar daar heeft de autochtoon, zonder een vader en moeder in het juiste milieu ook mee te maken. Gelukkig kwamen de allochtonen zelf op voor de Nederlandse aboriginals anders was dit het zoveelste stukje beleid geworden waar blanke Nederlanders snoeihard gediscrimineerd worden. Dat je dat vervolgens positieve discriminatie noemt maakt het er niet beter op, net zoals genocide ook niet opeens positief als het een vervelend volk betreft.

Recente berichten

Aardbeving gemeten bij Garsthuizen

Bij Garsthuizen in de gemeente Eemsdelta heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een…

13 minuten geleden

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

4 uur geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

5 uur geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

5 uur geleden

Groningse VVD zegt tegen Yeşilgöz in tv-programma het jammer te vinden dat spreidingswet verdwijnt

Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD heeft vrijdagavond in het televisieprogramma Op 1 (WNL) laten…

6 uur geleden

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

15 uur geleden