Nieuw plan Meerstad

Stukken grond in Meerstad moeten verpacht worden voor recreatiedoeleinden of om volkstuinen aan te leggen. Met dat plan komen de leden van architectenvereniging de Onderste Steen.

De Onderste Steen denkt op die manier een miljoenentekort bij Meerstad weg te werken. Door de crisis worden er in de nieuwe wijk veel minder woningen gebouwd dan gepland. Daarom dreigt er een enorme strop voor de gemeentes Groningen en Slochteren.

De Onderste Steen wil de stukken grond in Meerstad verpachten aan de bewoners van Groningen en Slochteren, voor een vast bedrag per jaar. Zo zouden Groningen en Slochteren over tien jaar van alle zorgen verlost zijn.

Deel dit artikel:

  1. De rente die de gemeente voor Meerstad moet betalen bedraagt één miljoen PER MAAND, terwijl er in totaal voor ruim 300 miljoen is geleend. En dit plan moet op tien jaar alle rente en schuld aflossen? Ik ben dan erg benieuwd naar de financiële onderbouwing, want volgens mij ontbreekt er ergens een factor 1000.

  2. @Arthur Kamminga volgens mij is dit plan in de eerste plaats bedoeld om eens op een alternatieve manier naar Meerstad te kijken, niet perse als een volledig kloppend en doorgerekend plan. Blindstaren op oude plan kan niet meer. Er moet hou dan ook beweging komen. Dat kan alleen met totaal andere inzichten. Dit is er een. Wie weet helpt het. Kortom: laat de rekenmachine eerst nog even thuis. Daaruit is nog nooit een overtuigend concept gekomen.

  3. Het gaat inderdaad om grote getallen maar dan net even anders. Als rekenvoorbeeld gebruik ik 100.000 huishoudens x €250 is 25 miljoen Na aflossing rente ad 12 milj wordt de resterende schuld ieder jaar afgelost met 13 milj. In 20 jaar is alles keurig op orde Bij een pachtsom van €500 is dat ongeveer in 10 jaar. Er mist dus een factor 2 maar dan bij een relatief klein bedrag!

    En niets doen kost nog veel meer geld. Maar het is vooral een andere manier om om te gaan met Stad en Ommeland!

  4. Verkoop de grond aan particulieren die zelf een huis willen bouwen. Laat de bouwstijl los. Bereken een niet te hoge grondprijs. Hier is nog altijd meer belangstelling voor dan al die projectmatige woningbouw.

  5. Ypke Gietema bedacht het meerstadplan: geniaal ! bodemdaling -> meer.
    Maar wat je er ook aanlegt..het komt onderwater te liggen..Niet doen dus!

  6. Ik zit hier nog even over na te denken.. begrijp ik dit goed? Er wordt een stad gebouwd op de plek in Nederland waar de bodem het meest daalt??Als je in 1991 over de snelweg reed van de stad naar hoogezand zag je aan de linkerzijde metersdiepe dalen, die spontaan onder water stonden..Gietema kwam met het idee er een meer aan te leggen, zonder te praten over de bodemdaling, voorzover ik me herinner..protesten: goeie landbouwgrond onder water zetten dat kan toch niet?? zei men. Ik dacht dat ik hem begreep!Ik dacht geniaal!Een meer die spontaan ontstaat kost niks, gratis.Nu wordt op deze plek een stad gebouwd? Ik snap er niks meer van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *