ProRail gaat zelfmoord op spoor terugdringen

nieuws
Foto: flickr.com/photos/cod_gabriel/

Het aantal zelfdodingen op het spoor kan worden teruggebracht van ongeveer 185 naar circa honderd per jaar. Dat zegt psychiater Cornelis van Houwelingen van GGZ Eindhoven in het NRC Handelsblad.

Van Houwelingen heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar zelfmoorden op het spoor. Uit zijn onderzoek blijkt dat het minder toegankelijk maken van plekken er niet voor zorgt dat uitgeweken wordt naar andere plekken. Het plaatsen van hekken neemt de impuls om zelfmoord te plegen weg, schrijft de psychiater in zijn onderzoek waar hij donderdag op promoveert.

Spoorbeheerder ProRail heeft het onderzoek inmiddels bestudeerd. Naar aanleiding hiervan gaan zij zestig risicoplaatsen in Nederland aanpakken, waar jaarlijks meer dan één keer zelfmoord wordt gepleegd. Gedacht moet dan worden aan het plaatsen van schriklichten en hekken. Om welke locaties het in Nederland gaat wil de woordvoerder niet zeggen. Voor het beveiligen van de plekken is dit jaar één miljoen euro vrijgemaakt. Voor de komende jaren is er jaarlijks drie miljoen beschikbaar.

Deel dit artikel: