Categorieën: Nieuws

“Ouder moet huis uit na kindermishandeling”

Huisverboden moeten veel effectiever worden ingezet om kinderen te beschermen tegen hun mishandelende ouder. Dat vindt de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad.

Sinds twee jaar is het mogelijk dat een mishandelende ouder een huisverbod krijgt opgelegd. Toch zegt GroenLinks dat er tot op heden nog maar weinig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid. “In 2010 werden er ruim honderd huisverboden opgelegd, maar vrijwel allemaal als gevolg van geweld tussen partners”, aldus raadslid Kris van der Veen van GroenLinks. Volgens Van der Veen komt dit omdat er bij kindermishandeling andere organisaties betrokken zijn die waarschijnlijk niet bekend zijn met de mogelijkheid.

Dat het probleem serieus is bewijst een onderzoek van de Universiteit van Leiden, uitgevoerd in 2007. Van iedere duizend kinderen worden er jaarlijks ongeveer dertig mishandeld. Dat betekent concreet dat in iedere schoolklas één kind zit dat te maken heeft met mishandeling in thuissituaties.

Een huisverbod heeft volgens GroenLinks veel voordelen. Want als er nu kindermishandeling wordt geconstateerd, dan wordt het kind uit huis, en uit zijn beschermde situatie, geplaatst. Bij een huisverbod wordt de mishandelende ouder uit huis gezet. GroenLinks wil in navolging van de gemeente Rotterdam, dat het College afspraken gaat maken met politie en justitie over de uitvoering van huisverboden.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Eindelijk wordt er eens een besluit genomen waar het belang van het kind echt voorop staat! In de Jeugdzorg wordt het vaak zo gepresenteerd dat het belang van het kind voorop staat, maar uiteindelijk zijn zij de dupe van de mishandeling door de ouder. Het kind komt vaak op een wachtlijst te staan, wordt uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en vervolgens van hot naar her gestuurd. Hierdoor wordt het kind naar ons idee dubbel beschadigd. Alsof de mishandeling zelf al niet erg genoeg is, wordt het vervolgens ook nog eens in onzekerheid gebracht door de procedure van Jeugdzorg. Het plan van de gemeente Rotterdam om in plaats van het kind de mishandelende ouder uit huis te plaatsen, lijkt ons een meer rechtvaardige oplossing. Op deze manier wordt het kind niet gestraft voor iets waar hij zelf niks aan kan doen, maar wordt de mishandelende ouder aangepakt. Hierdoor blijft het kind in zijn vertrouwde omgeving en wordt het indirect geholpen doordat de mishandelende ouder wordt begeleid.

    Nog wel een kritische noot: omdat het een tijdelijk huisverbod betreft, is de kans groot dat de mishandelende ouder weer in zijn oude patroon zal vervallen zodra hij weer thuis mag wonen. De gemeente is wel bezig om preventief te handelen, maar hebben zij ook nagedacht over de nazorg? Het is belangrijk om kindermishandeling te voorkomen, maar het is naar ons idee minstens zo belangrijk om een mishandeld kind zich weer veilig te laten voelen. Het plan van de gemeente Rotterdam is een eerste stap om de vertrouwde omgeving van het kind te behouden. Een goede tweede stap zou zijn om de juiste nazorg te verlenen. De vraag is echter of hier dan nog wel geld voor over is?!

Recente berichten

Groen-wit kleurt binnenstad in aanloop naar promotiekraker

De oproep van FC Groningen om in het groen-wit naar het stadion te komen vrijdagavond…

17 minuten geleden

Ook in Groningen hebben steeds meer jongeren schulden: ‘Ze hebben geen inzicht meer’

Uit een landelijk onderzoek van incassobureau Flanderijn blijkt dat steeds meer jongeren schulden hebben. Ook…

22 minuten geleden

Harde klap in Hoogkerk tussen auto en fietser

Op de kruising tussen het Hoendiep en het Aduarddiepsterweg in Hoogkerk (Vierverlaten) heeft vrijdagmiddag een…

60 minuten geleden

Toentje zoekt steun om vers en gezond eten naar Voedselbanken te krijgen

Er ligt steeds minder verse groente in de schappen van de Voedselbank. Een slechte zaak,…

3 uur geleden

Joost uit Haren kan niet meer douchen en koken in zijn eigen huis door alle origami: ‘Het gaat nooit vervelen’

Joost Langeveld uit Haren is al twintig jaar bezig met origami. Door deze 'uit de…

4 uur geleden

Koning Snacks neemt afscheid van kraam in Ulgersmaborg en neemt intrek in voormalig pand Cafetaria Doornbos aan Paterswoldseweg

Snackkraam Koning Snacks sluit zijn deuren op maandag 13 mei aan de Akeleiweg in Ulgersmaborg.…

4 uur geleden