Groningse jongeren willen nachttrein

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Verschillende politieke jongerenorganisaties willen dat de Randstad in de avonduren beter bereikbaar wordt met de trein. Zij pleiten voor de komst van een nachttrein. Om die boodschap kracht bij te zetten voeren ze vrijdagavond actie op het Hoofdstation.

“Als je ’s avonds vanuit de stad nog terug naar Amsterdam wilt, moet je uiterlijk om 22.30 uur in de trein zitten”, vertelt Jojanneke van der Veen van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. “En dat is vervelend als je bijvoorbeeld eens in de stad wilt stappen of als je een festival bezoekt, want je moet dan constant de klok in de gaten houden. Met de komst van een nachttrein bereik je bovendien dat de stad beter bereikbaar wordt.”

De actie die vrijdagavond plaatsvindt op het Hoofdstation wordt niet voor het eerst georganiseerd. “In 2008 hebben we samen met de Jonge Socialisten een vergelijkbare actie gehouden. Nu drie jaar later rijdt er nog altijd geen trein, en is er dus eigenlijk niks gebeurt”, aldus Van der Veen.

De NS vindt de actie van de politieke jongerenorganisaties sympathiek. “We zijn blij dat de jongeren aan ons laten weten wat ze graag van ons verwachten”, zegt woordvoerder Corien Koetsier van de NS Regio Noord Oost. “Alleen kan ik niet beloven dat we zo’n nachttrein ook laten rijden. Als eerste moet zo’n treindienst rendabel zijn en wij vragen ons af of dat wel zo is. Een tweede reden heeft te maken met het onderhoudsrooster van Spoorbeheerder ProRail. Dit bedrijf voert regelmatig in de nachtelijke uren werkzaamheden uit, waardoor er helemaal geen treinen kunnen rijden op het traject”, aldus Koetsier.

Koetsier beloofd dat ze binnenkort met ProRail om de tafel gaat om te kijken of er wat gedaan kan worden aan het onderhoudsrooster, en of er wellicht een latere trein naar de Randstad kan gaan rijden. “Maar op dit moment kan ik absoluut nog geen toezeggingen doen”, aldus de zegsvrouw. De actie op het Hoofdstation begint rond middernacht en zal louter bestaan uit het symbolisch opwachten van de nachttrein.