‘Kunstinstellingen moeten meer lobbyen’

nieuws

Culturele instellingen in het noorden moeten zich de komende tijd veel meer laten zien in Den Haag. Dat zegt wethouder Ton Schroor naar aanleiding van gesprekken met de Raad voor Cultuur, de noordelijke overheden en culturele instellingen die gesubsidieerd worden door het rijk.

Deze organisaties moeten zich richten op het behoud van de culturele infrastructuur in de stad en het hele noorden. De Tweede Kamer debatteert in juni over de voornemens van het kabinet op gebied van kunst en cultuur. Dat gaat gepaard met forse bezuinigingen, een BTW verhoging en teruggang in inkomen van kunstenaars.

Groningen heeft een bijzondere positie vanwege de aanwezigheid van een groot aantal gesubsidieerde gezelschappen en de vele festivals en onderwijsinstellingen op gebied van kunst. Daarom moeten zij zich sterk profileren in Den Haag, aldus Schroor.