Categorieën: Nieuws

Recht op OV-studentenkaart ingekort

Studenten mogen vanaf augustus 2012 nog maar één jaar extra gebruik maken van hun OV-studentenkaart. Dat laat staatssecretaris Halbe Zijlstra van Hoger Onderwijs aan de Tweede Kamer weten, aldus de NOS. Nu mag er bovenop de normale studieduur nog drie jaar extra van de studentenkaart gebruik worden gemaakt.

Zijlstra laat in zijn brief verder weten dat studenten die een masterdiploma willen halen geen gebruik meer kunnen maken van de basisbeurs. Daarvoor in de plaats komt er een sociaal leenstelsel. De maatregel gaat voor alle bollebozen gelden, inclusief die studenten die al bezig zijn met een masteropleiding. Een uitzondering wordt gemaakt voor masterstudenten met ouders die een laag inkomen hebben. Voor hen zal de aanvullende beurs blijven bestaan.

De staatssecretaris vindt het huidige systeem niet meer van deze tijd, vooral niet als er geïnvesteerd moet worden in het hoger onderwijs. Daarom moet er volgens Zijlstra een extra bijdrage van de masterstudent gevraagd worden. Tegenover de maatregel staat wel dat de terugbetaaltermijn verlengd wordt van vijftien naar twintig jaar.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Belachelijk. Mensen die * dus uitloop hebben krijgen EN sowieso geen ov meer in hun masterjaren, iets wat toch wel nodig is wil je daadwerkelijk een baan op je niveau vinden en je onderscheiden, EN ze moeten boete betalen wanneer ze meer dan een jaar uitlopen, wat al gauw gebeurd aangezien je bij studies vakken hebt die maar één toetsmoment per jaar kennen, EN gratis reizen naar hun Universiteit wordt afgepakt. Zeg maar hallo tegen het Amerikaanse schoolsysteem, waar mensen met belachelijke schulden slagen of alleen de elite kan studeren. Fantastisch. Zeker aangezien wij hier geen beurzen kennen die het een en ander kunnen helpen en we tegelijkertijd wel 200 miljoen de lucht in helpen voor kastjes in auto's die km tellen en boetes geven (??) en we 7. 6 MILJARD in een vliegtuig steken dat wij NIET nodig hebben.

    Natuurlijk meneer Halbe, dit is een fantastische investering in het hoger onderwijs, bevordert vast en zeker onze kenniseconomie.

    *(mits met goede reden; ook verkeerde studiekeuze, aangezien er bijna geen tot geen aandacht wordt geschonken aan een goede voorbereiding voor een vervolgopleiding tijdens het middelbaar onderwijs en de keus dus groot is dat men er halverwe een jaar achterkomt een studie toch niet te willen voortzetten)

Recente berichten

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

46 minuten geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

2 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

3 uur geleden

Twee zeearenden geboren in De Onlanden: “Dit is heel erg bijzonder”

In natuurgebied De Onlanden zijn de afgelopen dagen twee zeearenden geboren. Boswachter Bart Zwiers van…

6 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

7 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

7 uur geleden