Categorieën: Nieuws

Besluit Forum uitgesteld tot 30 april

De commissie van ‘wijze mannen’ die moet uitzoeken of het Groninger Forum nog haalbaar is, moet uiterlijk 30 april een besluit nemen. Dat maakten provincie en gemeente vandaag bekend.

Gisteren werd bekend dat een commissie onder leiding van oud-D66-leider Jan Terlouw gaat onderzoeken hoe het Groninger Forum alsnog gebouwd kan worden. Daarvoor gaat het onder andere kijken hoe het Forum de regionale economie kan versterken en of er extra commerciële invulling kan worden gevonden. Ook kijkt de commissie naar de effecten op de werkgelegenheid.

De juridische procedure die de gemeente tegen de provincie wilde aanspannen, is hiermee voorlopig van de baan. De vertraging levert mogelijk wel een grote kostenpost op. Eerder beraamde wethouder Ton Schroor dat elke maand uitstel een half miljoen euro kost.

Elmer Smaling

Bekijk reacties

  • De crisis rondom het Groninger Forum wordt over de Statenverkiezingen van 2 maart 2011 getild. Een goede zaak. Maar wel met het voorspelbare gevolg dat de politieke partijen zich nu kunnen gaan profileren voor of tegen het zeer omstreden Groninger Forum.

    De "wijze mannen" (de Groninger Forum-trojka) kunnen een nieuw bedrijfsplan voor het Groninger Forum gaan maken, getuigend van meer Publiek-Private-Samenwerking.
    Naast dit nieuw te ontwerpen bedrijfsplan voor het Groninger Forum dient de vraag gesteld te worden of er gesleuteld kan worden aan de grootte (omvang en hoogte) van het gebouw van het Groninger Forum, gegeven de windval (het TNO-rapport), de harmonie met de gebouwde omgeving, de gewenste stedenbouwkundige ontwikkeling rondom de Grote Markt e.o. en de parkeerproblematiek.

    De gang naar de rechter is van de baan. De verbeten grootspraak van het college van B&W is voltooid verleden tijd! Dat is grote winst. Met name voor de interbestuurlijke verhoudingen.

  • Met grote verbazing mag iedereen nu lezen dat: "Daarvoor gaat het onder andere kijken hoe het Forum de regionale economie kan versterken en of er extra commerciële invulling kan worden gevonden. Ook kijkt de commissie naar de effecten op de werkgelegenheid". Zoiets had al veel eerder moeten gebeuren zodat de grote onkostenpost van een half miljoen per maand eenvoudig voorkomen had kunnen worden. Wie heeft hier nu zitten slapen en wie draait er nu voor deze kosten op?

  • Het forum heeft niet in de eerste plaats een economieversterkende functie maar een gemeenschapsversterkende functie. Je moet het niet zien als een banenmachine en geldverdiengebeuren, maar als een bindende plek die de samenleving versterkt. Dat levert niet direct geld op, maar de indirecte effecten zullen per saldo goed zijn. De invulling van het forum is van te voren niet 100% te bepalen. Dat moet afhangen van interactie tussen Groningers en de veranderende behoeften door de jaren heen. Juist voor dit soort dingen is gemeenschapsgeld bedoeld. Het hoeft niet direct winst op te leveren, het moet de kwaliteit van het stadse leven verbeteren. De winst die dat oplevert is moeilijk te kwantificeren. Het forum is een visionair plan en geen economisch plan en dient ook niet zo behandeld te worden. Commerciële invulling mag daarom alleen maar in dienst staan van de gedachte achter het forum.

    De Nihilistische wind die op het moment door onze samenleving waait heeft daar weinig mededogen mee. Al te meer reden om onze handen in het vuur te steken voor een sterk mooi en trots Groningen.

  • Goeie reacties. Ik denk dat men ook nog eens moet kijken naar de omvang van het gebouw. Als de omvang minder (lager) wordt en het beter gaat passen in het plaatje van de omgeving, zal er denk ik ook meer draagvlak vanuit de bevolking komen.

    Ik geloof zeker ook in de maatschappelijke functie en verbetering van leefomgeving. Het idee van het Forum is goed, maar is vast nog een betere compromis te vinden.

Recente berichten

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

12 minuten geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

36 minuten geleden

Groningse VVD zegt tegen Yeşilgöz in tv-programma het jammer te vinden dat spreidingswet verdwijnt

Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD heeft vrijdagavond in het televisieprogramma Op 1 (WNL) laten…

1 uur geleden

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

10 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

11 uur geleden

Jaar van Anno Smith’ afgesloten met onthulling van mozaïeken picknicktafel in Indische Buurt

Inwoners uit De Hoogte, de Korrewegwijk en de Indische Buurt zijn de afgelopen weken druk…

12 uur geleden