Categorieën: Nieuws

Zwarte Doos wordt glazen doos

Om de Zwarte Doos moet een glazen serre gebouwd worden, om er zo een klimaatneutraal appartementencomplex van te maken. Dat is het opmerkelijke plan van het Groningse Vortex Architecten.

Doorsnede door Vortex Architecten

Dat glazen omhulsel kan dan gebruikt worden voor de aanleg van terrassen en drie tuinen boven elkaar. Vortex wil in het pand 150 woningen maken, niet alleen voor studenten maar, ook voor ouderen en gezinnen. Op de begane grond plannen de architecten een informatiecentrum en een biologische supermarkt.

Het gebouw van de Sociale Dienst aan de Eendrachtskade zal waarschijnlijk vanaf 2014 leegstaan. De gemeente is op zoek naar een nieuwe bestemming. De bewonersorganisatie Zeeheldenbuurt is alvast enthousiast over het plan. De gemeente was tijdens de kerstvakantie niet bereikbaar voor commentaar.

Elmer Smaling

Bekijk reacties

  • Men kijkt weer eens niet naar de behoefte, maar naar wat ze zelf leuk vinden. Er zijn al enkele ecosupermarkten in de stad, deze lopen nu al slecht en gaan nog slechter lopen als er nog een bij komt. Een lelijke kas om dat gebouw heeft ook niemand zin in. Laten we nou daar maar eens alleen studenten in stoppen, er is een gigantisch kamertekort. Stadjers zullen er weinig overlast van hebben als je ze een goede fietsenkelder geeft. Bij dit plan wonen er zowel studenten als ouderen in hetzelfde pand, dat geeft pas overlast.

  • Ecologische supermarkten maken juist een opmars mee (http://www.trouw.nl/groen/article1810872.ece/Opmars_biologisch_in_supermarkten_houdt_aan.html).
    Het grote voordeel van een biologische supermarkt in een dichtbevolkte wijk in de binnenstad is dat mensen eerder zullen kiezen voor biologische producten.
    De (nu al massaal) aanwezige studenten in de Zeeheldenbuurt zullen hiermee "opgroeien" en het meenemen naar hun toekomst.

    Ik denk juist dat een glazen overkapping dit afschuwelijke jaren 70 pand een enorme opknapbeurt geeft. Kijk naar het Hampshire Hotel aan de Laan Corpus den Hoorn:
    http://www.hotels.nl/groningen/meerwold/pictures/
    Het gebouw zelf stelt niet veel voor maar de glazen overkapping maakt het een eye catcher. En dan praat ik nog niet eens over het ecologische gewin van een dergelijke overkapping wat in principe één grote thermische zonnecollector is die de energetische waarde van het gebouw enorm zal verbeteren. Twee vliegen in één klap zou ik zeggen.

    Indien dit pand vol zou worden gestouwd met studenten zal er geen enkele sociale controle plaatsvinden en zullen de problemen in de omgeving van kwaad tot erger worden.
    Dit probleem doet zich in tal van wijken voor waar er een machtspositie ontstaat doordat er te veel studenten bij elkaar worden geplaatst. Gevolg; vertrek van autonome bewoners en daardoor nog meer studenten en nog meer problemen.

    Een veel beter oplossing is een "gemeleerde" bewoning van ouderen, gezinnen, alleenstaanden en studenten. Op deze manier worden studenten op hun gedrag aangesproken en zullen zij hun gedrag moeten aanpassen aan hun woonomgeving.

    Ik denk eerlijk gezegd dat de meeste studenten het zelf ook niet zien zitten om met 500-600 tegelijk in een afgeschreven pand gestouwd te worden.
    Zij wonen liever in een een wijk wat een afspiegeling van de samenleving weergeeft en met goede voorzieningen in de buurt.

    Ik vind het in ieder geval een prachtig plan en ik hoop dat dit plan op steun van de politiek en de gemeente kan rekenen.

Recente berichten

“Het was leuk, het was gezellig; we weten weer waar we het allemaal voor doen”

Koningsdag 2024 zit er op. Hoe wordt er in de verschillende wijken en dorpen op…

1 uur geleden

UMCG doet met darm-on-a-chip onderzoek naar auto-immuunziekte: “Het werkt net als in het echt”

Wat gebeurt er in de darmen van patiënten die overgevoelig zijn voor gluten? Dat is…

3 uur geleden

Koningsdag zonder problemen verlopen in Stad

Koningsdag is gezellig, soepel en zonder grote problemen verlopen in Stad. Dat laat de gemeente…

3 uur geleden

Opnieuw geen treinen richting Meppel door aanrijding (opgelost)

Het treinverkeer richting Meppel is hervat. Door een aanrijding in Assen was er zondag een…

5 uur geleden

Verlengde schooldag zet zichzelf in de spotlights: “Laten zien hoe waardevol het is”

Op Kardinge vond afgelopen week het Vrolijk Samen Doen Festival plaats. Het festival had als…

7 uur geleden

RUG worstelt met pro-Palestijnse demonstraties: “Je wilt het debat op de goede manier kunnen voeren”

Universiteiten worstelen met pro-Palestijnse demonstraties. Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen laat in…

7 uur geleden