Dodelijke vogelziekte nabij Groningen

nieuws

De vogelziekte ‘het geel’ is vastgesteld bij dode mussen in Lageland in buurgemeente Slochteren. Uit de wijk Beijum zijn geringde huismussen verdwenen, maar is de ziekte nog niet met zekerheid vastgesteld. De ziekte is niet op mensen overdraagbaar en vormt daarom ook geen gevaar voor de volksgezondheid.

De vogelziekte ‘het geel’ tast het spijsverteringskanaal (keel-slokdarm) aan. Het geeft daar geel-wit achtige abcessen. Het leidt tot gewichtsverlies. Na enkele dagen ontstaan er zwellingen rond de snavel en ogen waardoor de vogel een gezwollen aangezicht krijgt. Binnen vier dagen na infectie kan sterfte optreden.

Besmetting vindt plaats door direct onderling contact, bijvoorbeeld door voedseloverdracht. Water- en voerstations goed schoon te houden. . Zaden dienen droog te worden bewaard en natte zaden op de voerplaats moeten onmiddellijk worden verwijderd.

Deel dit artikel: